Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rekonstrukce jádra - vyzdění

Dobrý den,

vím, že podobné dotazy tady již byly, ale chtěl bych se zeptat na určité detaily.
v létě se chystáme k rekonstrukci bytového jádra. Jedná se o byt v panelovém domě (výstavba v druhé pol. 80. let), takže kuchyně je již na své vlastní zděné příčce. Tudíž po demontáži jádra bude "stačit" postavit novou příčku mezi wc/koupelnou a poté příčku čelní, dveřní od wc a koupelny.
Zkušenosti se zděním, obkladem již mám, při rekonstrukcích na rodinném domě rodičů, takže toto budu dělat svépomocí. Vodu taktéž a elektřinu elektrikář.
Mám však dotaz k postupu prací, vzhledem k tomu, že s rekonstrukcí jádra zkušenosti nemám. Po demontáži jádra se mi odhalí původní panelové stěny. BUdu moci na tyto stěny obkládat? Samozřejmě po nanesení penetrace/adhezního můstku? Když demontuju jádro, co s podlahou? vylívá se betonem - a jakou vrstvou? Nevím totiž, jak se toto řeší, co se týče jádra podemnou (sousedů)?

Předpokládal jsem, že by mohl být postup následovný: demontáž jádra, vylití podlahy betonem, po vytvrdnutí, výstavba příček (mezi wc/koupelnou 10cm, čelní, kde budou futra 7,5cm), dále tažení vody, montáž závěsného wc, usazení vany a poté elektrika a obklady. Správně nebo ne?

Díky za případné odpověďi

Předmět Autor Datum
Moc ti neporadím, nejsem odborník, ale udělal bych to na "prasáka" a místo betonu to vylél samonivel… nový
Lukas1982 08.03.2022 08:03
Lukas1982
Otázku máte obecně, těžko řešit detaily. Tak jen body: Obkládat na původní panelové stěny samozřejmě… nový
leo 08.03.2022 09:33
leo
Pokud budeš chtít vylívat podlahu betonem, je potřeba si uvědomit skutečnost, že i stropní panely ma… nový
nerady 08.03.2022 09:39
nerady
Já bych první vyzdil příčky, potom teprve vylil podlahu betonovým potěrem. A obklady (předpokládám ž… nový
Jatobyl 08.03.2022 11:24
Jatobyl
Zdravím, děkuji všem za odpovědi. Ptal jsem se hlavně proto, protože vůbec nevím, co čekat po demont… nový
Omegus 08.03.2022 18:45
Omegus
Sprchový kout nebude. Raději kout mež vanu. Stačí malý úraz a z vany je velký problém. O stáří nem… nový
čumil old 09.03.2022 20:10
čumil old
Asi bych to obložil sádrošem. Holý panel je jak tankodrom, ale flexi lepidlo by mohlo vyrovnat ty dí… nový
Rce 08.03.2022 23:59
Rce
Upřímně, taky se mi do penetrace moc nechce. Vím, že je to teď moderní a cpe se to úplně všude... Je… nový
Omegus 09.03.2022 19:45
Omegus
Z hlediska váhy by byl ideální 5 cm ytong, ale do toho vodovodní trubku nedáte. Musíte počítat, že š… nový
leo 11.03.2022 09:25
leo
Pentrace tam, kde je snadné odloupnutí podkladu, třeba starý nátěr, starý štuk a podobně. Takže je t… nový
severak 14.03.2022 16:52
severak
Kde se to loupe, je penetrace naprd, nutno to odstranit a udělat pořádně. Kde to drží, je penetrace… nový
Rce 14.03.2022 20:56
Rce
Penetrace starý nátěr, barvu pokojovou, zpevní a udrží nový potěr. Vyzkoušeno a v pohodě. Právě jen… nový
severak 17.03.2022 23:13
severak
Ten prach tam přeci nemá co dělat. Podklad musí být soudržný, nedrolící se a nezaprášený. nový
ST 18.03.2022 08:20
ST
A proto penetrace. Penetrace je ředěné lepidlo...Typ H erkules a pod. nový
severak 18.03.2022 19:06
severak
Když to nedrží, tak penetrace nepomůže. Penetrace je různá, nejen Herkules (Duvilax). Penetrace je h… nový
Rce 19.03.2022 00:09
Rce
Děkuji za odpověď. Takže myslíte, že když dám příčku 7,5cm tak se mi voda v pohodě vleze do zdi? Nec… nový
Omegus 24.03.2022 09:01
Omegus
Nejsem odborník, ale příčku bych udělal 10 cm - ať není v místě vodoinstalace příliš zeslabená a kvů… nový
host 24.03.2022 10:02
host
příčku bych udělal 10 cm A kdyby v místě rozvodů dal šár 7,5cm, vznikla by mu hezká nika na roury. poslední
čumil old 24.03.2022 19:31
čumil old

Moc ti neporadím, nejsem odborník, ale udělal bych to na "prasáka" a místo betonu to vylél samonivelační hmotou. Nemusí tak dlouho zrát.
Sám mám něco podobného v létě v plánu, tak se přidám s dovolením k Tvému tématu, abych to měl správně.
Před lety jsem to tak dělal se švagrem v kuchyni, kde byla porušená izolace. Původní izolaci jsem vytrhal, beton natřel nějakou izolační hmotou (tekutý asfalt)
a na to vylil nivelačku. Po pár dnech položil na podlahu dlažbu. Divím se, že to stále drží zatím jak má.
Možná to nebyl nejlepší postup, ale zdá se to být zatím v pořádku.

Otázku máte obecně, těžko řešit detaily. Tak jen body: Obkládat na původní panelové stěny samozřejmě jde, penetrace a adhezní můstek je nesmysl, čistý beton pod obkladačky je ideální materiál, pokud je rovný. Vrstvu betonu na podlaze si musíte stanovit sám, podle toho, jak jsou řešené výšky podlah. nevím, že by pod jádrem byly nějaké významné rozdíly v úrovních podlah. Pokud jde jen o zarovnání nějakých šliců po původní konstrukci jádra, stačí betonový potěr, jinak při větší vrstvě vylít betonem a kari síť. Nezapomeňte na izolace stěn a podlahy v případě, že bude sprchový kout, nezapomeňte na přístup ke všem instalačním potrubím, sifonům a připojením ke stoupačkám skrz nové stěny (radši víc než méně)

Já bych první vyzdil příčky, potom teprve vylil podlahu betonovým potěrem. A obklady (předpokládám že myslíš dlažbu na podlahu a zdi) rozhodně udělat PŘED usazením vany, wc, umyvadla...

Malé ponaučení z mé rekonstrukce - po stržení umakartu z WC místnosti jsem objevil mezeru obsahující zbytky jakési vaty a následně na prasáka vyzděnou kantku sousedící s wc vedlejšího bytu. Proběhly debaty co s tím, nakonec jsme zavrhli vyzdění nové kantky místo umakartu (už by se nám nevešly standartní dveře) a původní nahodili hrubou v šířce 2-7 cm (na necelých 2 metrech!). Zpětně toto byla velká chyba:

1) šílená jebačka s omítkou
2) se sousedem si můžeš přes zeď bez problémů pokecat.

Dnes bych toto řešil předstěnou z cetrisu (přestože dřevostavby a jejich ekvivalenty v domě těžce nesnáším).

Zdravím, děkuji všem za odpovědi.
Ptal jsem se hlavně proto, protože vůbec nevím, co čekat po demontáži starého jádra. Zda-li se mi odkryje podla, která bude nějak pevná nebo nebude a bude potřeba zalít betonem nebo stačí nivelace. Nad samonivelační hmotou jsem totiž také uvažoval, tak popřemýšlím a uvidím.
Sprchový kout nebude. Bude vana a závěsné wc. Takže bude asi opravdu lepší, když nejprve postavím příčky a potom v ohraničeném prostoru vylít betonem/samonivelačkou...

Prozatím díky

Asi bych to obložil sádrošem. Holý panel je jak tankodrom, ale flexi lepidlo by mohlo vyrovnat ty díry v tom - pokud nebudou obzvlášť děsivé a rovnou obkládat. Penetraci žádnou, je naprd. To je dneska jen taková móda, všechno napenetrovat. Příčku bych asi dělal ze sádrokartonu, podlahy v paneláku sice unesou dost, ale někdo by proti příčce i z heblu mohl protestovat. Kdyby si to nacpali tak všichni, asi by se v paneláku změnily silové poměry. Podlahu (vím, v paneláku bylo jádro s podlahou - chodilo se srát prakticky do skříně) bych udělal z perlitu.

Upřímně, taky se mi do penetrace moc nechce. Vím, že je to teď moderní a cpe se to úplně všude...
Ještě se zeptám, kdo má zkušenosti s rekonstrukcí. příčka mezi wc a koupelnou, tak zde mi projektant doporučil ytong min. 10cm, ale v různých článcích čtu, že stačí 5cm ne 7,5cm. U 5cm se bojím, že kdybych zadlabával vodovodní trubky, tak mi moc z cihly nezbyde, ale co ta 7,5 bude stačit? Nebo budu muset opravdu použít 10cm?

Další dotaz, co vodovodní trubky? Jaký ideální průměr vzít?

Z hlediska váhy by byl ideální 5 cm ytong, ale do toho vodovodní trubku nedáte. Musíte počítat, že šlic na trubku musí být hluboký min. 4 - 5cm (trubka+mirelon+ tlouštka kolen atd., pokud tam bude větvení nebo vývod, tak ještě víc, abyste měl vývod ve správné rovině se stěnou a obklady ). Jinak na běžný rozvod domácí koupelny bohatě stačí kalibr PE 20, jsou na to přizpůsobené veškeré baterie, ventily, vývodky.

Pentrace tam, kde je snadné odloupnutí podkladu, třeba starý nátěr, starý štuk a podobně. Takže je to vhodné tam kde je to třeba, žádná móda. Já dával příčku 5 cm (PORFIX), Ale vodu jsem tahal venkem, čímž mi na WC vznikl sokl, kde vedu odpad a vodu. Celé obvod jádra mám z 10 cm.Nezapomeňte na ytong nebo porfix pak dát perlinku. Napojení na panel se dnes dělá za pomoci montážní pěny Přímo k tomu s napojením u ytongu se prodává.
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=den+braven+pur+multi+kleber+pena+na+zdeni+750ml
Vodovodní trubky v jádru v pohodě pulcoulky 1/2´

Penetrace starý nátěr, barvu pokojovou, zpevní a udrží nový potěr. Vyzkoušeno a v pohodě. Právě jen pouhé zvlhčení lepidlem bez penetrace způsobí, že se lepidlo může odloupnout. Zároveň u starých povrchů se penetrací zpevní prach a odrolené částice

Když to nedrží, tak penetrace nepomůže. Penetrace je různá, nejen Herkules (Duvilax). Penetrace je hlavně adhezní můstek, kdy na sebe cpeme materiály, co na sobě normálně nedrží, nebo drží špatně. Pak je penetrace na místě, vytvoří adhezní můstek aby to drželo. Když se povrch práší a odlupuje, tak žádná penetrace nepomůže, musí to prostě dolů a udělat znova.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru