Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plechova nezateplena maringotka zvenku oblozena palubkami, zevnitr umakart - zatepleni?

Dobry den,

planuji koupit maringotku, mam vyhlednutou nezateplenou, v dobrem stavu, zvenku par let stare palubky osetrene naterem ze vsech stran, jinak je plechova, zevnitr umakart. Abych se v ni citila lepe, chtela bych zatim jen spaci cast oddělenou od zbytku oblozit vevnitr palubkami, a tak si rikam, ze bych ji rovnou zateplila. A ted si to necham rozmluvit :)
Vrstvit to stylem zevnitr na umakart miner.vata, na ni paroprop.folie a na to palubky - je to hloupost? Ze se mi tim zmensi uz tak maly prostor-to vim. Jde mi vsak o fyzik.vlastnosti, jestli to bude fungovat, jestli nevzniknou tepelne mosty (ta spaci cast je spis opticky oddelena, ty pricky bez dveri dale vzduch propousti). Jsem uplny amater a tohle bude muj prvni projekt :)
Anebo se na zatepleni vykaslat, oblozit jen pro oko zevnitr palubkami a holt topit o to vic polinkama na podzim, v lete to bude prostor jen na spani, stejne travime cele dny venku…?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkuste směrovat svůj dotaz na skupinu "Alternativní bydlení ..." na FB (viz odkaz). Tam se tyto prob…
George63 15.02.2022 20:27
George63
Moc děkuji, to zní nadějně. Co jsem ještě vypátrala za tipy, jak udržet teplo, pak je dobré obložit…
Dvormarket 15.02.2022 20:37
Dvormarket
Naprostý souhlas s předchozí odpovědí. Přespával jsem v maringotce i v zimě na horách. Tam jsem to ř… poslední
nerady 16.02.2022 18:05
nerady

Zkuste směrovat svůj dotaz na skupinu "Alternativní bydlení ..." na FB (viz odkaz). Tam se tyto problémy řeší celkem často. Co se týká třeba těch podlah, tak je je možné nastříkat ze spodu vrstvou PU pěny. Cena byla někde uvedena, pro vrstvu cca 15 cm, kolem 400 Kč/m2.
Jinak má zkušenost se sezonním MH 3m x10m x výška 2m (cca 60 m3) , kde jsou stěny - z vnější strany plech, ve stěně - 2 cm EPS a zevnitř 0,5 cm sololit, střecha asf.krytina, 0,5 cm sololit, 2 cm vzduch.mezera, 3 cm EPS, 2 cm hobra, podlaha - 2 cm EPS, 2 cm prkna, koberec. Okna a dveře jednoduché. Osadil jsem jej krbovými kamínky na dřevo Pritty K1 Optima (max. výk. 8 kW, rozměr 30/30/80 cm) a "testováno". Když jsem zatopil při -3 st.C (venku i uvnitř) tak za půl hodiny je už docela příjemné teplo a po 1 hodině +22 st.C. A pak už pouze mírně přikládám po polínkách a teplota se udrží. Ovšem po ukončení vytápění jde teplota poměrně rychle dolů a po cca 5 - ti hodinách je opět skoro na nule. Problémy jsou většinou pouze v noci, kdy je prý nutno se občas probudit a přiložit. Já osobně jsem v něm v zimě v noci ještě nespal. Ale toto je zkušenost o které právě píší na tomto uvedeném webu ti, co MH užívají i k bydlení. Osobně o zateplování zatím neuvažuji, v zimě si přes den zatopím a přikládám (občasná "zašívárna") a dřevo mám levné a dost a teplo je dostatečné. Jakmile vyjde slunko, ihned je v něm tepleji (zejména přes celkem velké prosklení v obývací místnosti) a v létě otevřu okna a dveře a je docela příjemně.

https://www.facebook.com/groups/648056095391937
https://www.facebook.com/groups/648056095391937/search/?q=zateplen%C3%AD%20maringotky

Naprostý souhlas s předchozí odpovědí. Přespával jsem v maringotce i v zimě na horách. Tam jsem to řešil tak, že jsem celý spodek maringotky obházel sněhem aby tam nefoukalo. U karavanu, který mám stát na místě jsem kamna umístil pod karavan a do podlahy vyřízl otvor vsadil do něj rošt a pod rošt nainstaloval nízká litinová kamna. Topím zvenčí a kamna mám obložená cihlami z akumulačních kamen. Nicméně vždy jde zima od podlahy a to karavan stojí v uzavřené stodole. Pokud je okolní teplota 0 a večer tam mám 24 stupňů tak ráno je tam okolo 10 stupňů. V maringotce jde o to jak jí budu využívat. Pokud trvale tak stáložárná kamna, které mají větší tepelnou setrvačnost. Pokud nahodile jen vždy na pár dnů a budu přespávat tak bych zvolil kamna v kterých můžu topit hnědouhelnými briketami a mají větší spalovací prostor. Brikety vydrží žhavé až do rána.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru