Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 5 žilový spotřebič na 4 žilovou zásuvku

Ahoj,
Ježíšek nadelí saunu a s tím i saunová kamna. Ale ta jsou podle schématu k zapojení 5ti žilovým kabelem. Všude po baráku máme ale jen 4 žilové rozvody. Jsem laik a vyčetl jsem, že 5ti kolík jsou 3 fáze, pracovní nula a ochraný vodič (územnění). Čtyřkolík jsou 3 fáze a uzemnění. Od kamen půjde 5ti žilový kabel. Dotaz je, jestli lze tento 5ti žilový kabel zapojit v zastrčce tak, že sloučím pracovní nulu a územnění. Lze to takto udělat? Pokud tady navrhuji nějaký elektrikářský zločin, nekamenujte mne. Nejblbější otázka je ta, kterou nepoložíme...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vidlici pětikolíkovou vyměnit za čtyřkolíkovou, která pasuje do připojovací zásuvky. Vodič žlutozele…
George63 24.12.2021 16:32
George63
Ahoj a moc děkuji za odpověď. Ještě mne mate, jak to napojit přímo na těch kamenech (viz. obrázek).… nový
Marek2021 25.12.2021 10:54
Marek2021
Špatně! Ten žlutozelený vodič v kabelu je ochranný vodič PE a přijde zapojit na svorku 1 - GRD! Modr… nový
George63 25.12.2021 12:04
George63
Ta svorka P je kontrola elekrického vytápění,zde to píší.:-) https://www.sauna.cz/files/files/harvi… nový
Lubomír 25.12.2021 12:22
Lubomír
OK. Takže jsem se "domníval" správně. No a i to propojení těch dvou termostatů zde je, co na tom sch… nový
George63 25.12.2021 12:49
George63
Takže takto to mám na kamnech správně. Je to tak? Hraje pořadí fázi u těchto kamen nějakou roli? nový
Marek2021 25.12.2021 15:30
Marek2021
Pořadí fází je libovolné, nemá na nic vliv. Jinak, na to odzkoušení a vypálení, by to mělo být OK, p… nový
George63 25.12.2021 21:42
George63
Dobrý den! Promiňte, ale zase to máte obrácené s těmi barvami vodičů: GRD, zemnění nebo PE je žlutoz… nový
vitovec 25.12.2021 12:08
vitovec
Naprostý souhlas. Nejedná se o trvalé řešení. Po novém roce dorazí elektrikář a tohle mé "provizoriu… nový
Marek2021 25.12.2021 15:43
Marek2021
Ještě další dodatek. Vzhledem k tomu, jak je provedeno zapojení (tělesa jsou na 230V - fáze proti pr… nový
George63 25.12.2021 12:43
George63
N je modý, PE i PEN je zelenožlutý, Mimochodem pokud by se dělal rozvadč, je třeba bod rozdělení při… nový
paul 25.12.2021 11:56
paul
Dovolím si otázku, panelák, prívod do bytu 2 vodicovy, bod rozdelenia v bytovej rozvodnici, ako a kd… nový
truhlik 28.12.2021 09:55
truhlik
když ho rozdělíte tak jsou 2 možnosti: rozdělit u elektroměru a přizemnit tam, nebo v bytovém rozvad… nový
paul 28.12.2021 17:11
paul
Podle mne jediné řešení v tomto případě je, natáhnout nový samostatný vodič CY 6 žlutozelený, do šac… poslední
George63 28.12.2021 17:26
George63

Vidlici pětikolíkovou vyměnit za čtyřkolíkovou, která pasuje do připojovací zásuvky. Vodič žlutozelený a modrý z 5 ti žilového kabelu ke kamnům připojit ve vidlici na kolík pro PEN (ochranná a pracovní "nula"). POZOR, nezaměnit vodiče ani kolíky! Velké nebezpečí úrazu! Fázové vodiče pak připojit na kolíky fázové.

Špatně! Ten žlutozelený vodič v kabelu je ochranný vodič PE a přijde zapojit na svorku 1 - GRD! Modrý je pracovní vodič nulový N a přijde zapojit na svorku 2, nebo 3. Fáze jsou jasné na svorky 4-6. Ovšem co je to na té svorce 7, to P, to mi není úplně jasné. Dle schématu jdou fáze na nějaký ten spínací prvek ovládaný tím "M", což bude zřejmě nějaký motorek. Ale co je to napojeno z těch svorek b0, tohoto spínače, to v tom čárkovaně orámovaném čtverečku, to nevím o co by mohlo jít. Připadá mi to jako by šlo o nějaké termostaty. Ale zajímavé je, že to není uprostřed propojeno. Takto by se, na ta tělesa (úplně vlevo) nedostávalo napětí z těch fází z toho spínače vpravo. Tomu nějak nerozumím. A proč je ta svorka 7 s tím P, propojena na přívod fáze toho horního tělesa, to mi rovněž není jasné. Není o tom něco v návodu? I o tom přívodu P na tu svorku 7. Připadá mi to, jako by to mohl být nějaký vývod k nějaké signalizaci, že jsou tělesa pod napětím. A současně by to mělo ovládat nějaký ten alternativní stykač (kreslený čárkovaně dole) o kterém mi není rovněž jasno, o co jde. Když tak pročti návod a případně upřesni.

Pořadí fází je libovolné, nemá na nic vliv. Jinak, na to odzkoušení a vypálení, by to mělo být OK, pokud v té 4 kolíkové vidlici propojíte ten ŽZ a modrý společně na kolík vodiče PEN. Ale pro vlastní provoz každopádně zapojit pětižilově a přes ten chránič a s pomocí elektrikáře.

Dobrý den! Promiňte, ale zase to máte obrácené s těmi barvami vodičů:
GRD, zemnění nebo PE je žlutozelený
N /nula/ je modrý
K propojení více svorek se stejnou funcí, ve vašem případě 2x N bývá v "balení" vhodný propojovací plíšek /"klema"/. Není-li vytvořte "klemu" z drátu, nebo lze připojovací drát N zapojit do jedné svorky a bez přerušení pokračovat do vedlejší druhé /podle techn. provedení svorky/
Na svorku P je vyvedena fáze z topného tělesa. Není někde v dokumentaci uvedena možnost dodatečného připojení nějakého externího zařízení na tuto svorku/P/ a svorku /N/. Nejspíše signalizace, nebo ventilátor?
Ta kamna lze sice zapojit přímo na čtyřžilový rozvod /podle předchozích rad/, zvažte ale připojení kamen, resp. celé sauny přes dodatečně nainstalovaný proudový chránič - podle rady "george 63". Není žádná legrace "provozovat" v prostředí sauny "aparát" na 400 V. Není v návodu k té sauně /kamnům/, že musejí být zapojeny přes proudový chránič?
Namontovat chránič místo 4 kol. zásuvky a osadit zásuvku pětikolíkovou vyjde na cca 1500,- Kč za materiál a pár stovek za práci elektrikáře. A bude to zásadně bezpečnější.
Další možnost: jsou k mání[b] 5ti pólové zásuvky se zabudovaným chráničem. Cena cca 2500,- Kč . Jednoduchá montáž. Odpojit 4 pól. zásuvku, místo ní namontovat a připojit novou 5ti pól s chráničem .. a je to !! :-)[/b] Když nemáte chrániče a příslušný 5ti žil rozvod v celém domě.

Ještě další dodatek. Vzhledem k tomu, jak je provedeno zapojení (tělesa jsou na 230V - fáze proti pracovní nule) tak v případě že by došlo k přerušení vodiče PEN před tou starou zásuvkou, tak by se v případě propojení, ve vidlici 4 kolíkové, přívodních svorek GRD (1) a N (2+3), mohlo dostat fázové napětí na kostru kamen a to by bylo velice nebezpečné. Takže každopádně instalovat ten proudový chránič, jak jsem psal a píše i vítovec.

když ho rozdělíte tak jsou 2 možnosti: rozdělit u elektroměru a přizemnit tam, nebo v bytovém rozvaděči a natáhnout zpět do rozvaděče zelenožlutá drát 10mm2 a přizemnit zase u elektroměru.
Nebo je dostatečně silný zelenožlutý alespoň 6mm2 a pak jen rozdělit na N a PE, každý svoji svorkovnici. Takže : přívod zelenožlutý na 1. svorkovnici, odtud svorkovnici PE a další svorkovnici N
Propojka mezi PEN a PE 6mm2 zelenožlutá
Propojla mezi PEN a N 6mm2 zelenožlutá a navléci na konce modrou bužírku

Podle mne jediné řešení v tomto případě je, natáhnout nový samostatný vodič CY 6 žlutozelený, do šachty stoupacího vedení v paneláku a pokud je zde centrální zemnič, tak připojit na něj. Případně na vodič PEN ve stoupačce. Problém může být, pokud je stoupačka zaplombovaná, což většinou bývá. V tomto případě je nutné projednat odplombování a zpětné zaplombování s distributorem.
Ovšem pak, pokud dojde k rozdělení přívodu bytového rozvaděče, v systému TN-C (L + PEN), na TN-S (L+N+PE) je nutné, aby bylo vše v bytě již provedeno v systému TN-S. Za bodem rozdělení PEN se už N a PE nesmí nikde spojovat a nesmí být spojeno.
Popíši, jak by mělo být provedeno rozdělení vodiče PEN a "přizemnění" ochranného vodiče PE.
Takže, stávající přívodní vodič PEN, v bytovém rozvaděči, napojit na (menší) přívodní sběrnu žlutozelenou PEN. Pak osadit další samostatnou sběrnu PE žlutozelenou a N - modrou. Tyto obě dostatečně velké, podle počtu okruhů (obvodů). Sběrnu PEN propojit se sběrnou PE ŽZ vodičem CY 6 mm a druhým, modrým vodičem CY 6 se sběrnou N. Ze sběrny N - modré napojit modrým CY 2,5 mm svorku/y N na chráničích, případně přímo N vodiče okruhů, které není vhodné přes chránič zapojit (lednice, zabezpečovačka a pod.). N vodiče okruhů, chráněných chrániči, zapojit na výstupní svorky chrániče/ů. Fázový vodič přívodu zapojit na přívodní svorku chrániče/ů a z vývodních fázových svorek chrániče/ů zapojit přívody černým vodičem CY 2,5 mm na proudové jističe jednotlivých okruhů. Za těmito pak připojit fázové vodiče jednotlivých okruhů.
Ze sběrny PE pak napojit veškeré vodiče PE všech okruhů, jak s chrániči, tak i ty bez nich.
No a tuto sběrnu PE pak "přizemnit", tím ŽZ vodičem CY 6 mm, až do té stoupačky. Toto zajistí, aby, v případě poruchy přívodního vodiče PEN, v přívodu do rozvaděče, spolehlivě zafungovala ochrana proti neb.dot.napětí (jak u okruhů s chrániči, tak nakonec i u okruhů bez chrániče).:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru