Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 5 žilový spotřebič na 4 žilovou zásuvku

Ahoj,
Ježíšek nadelí saunu a s tím i saunová kamna. Ale ta jsou podle schématu k zapojení 5ti žilovým kabelem. Všude po baráku máme ale jen 4 žilové rozvody. Jsem laik a vyčetl jsem, že 5ti kolík jsou 3 fáze, pracovní nula a ochraný vodič (územnění). Čtyřkolík jsou 3 fáze a uzemnění. Od kamen půjde 5ti žilový kabel. Dotaz je, jestli lze tento 5ti žilový kabel zapojit v zastrčce tak, že sloučím pracovní nulu a územnění. Lze to takto udělat? Pokud tady navrhuji nějaký elektrikářský zločin, nekamenujte mne. Nejblbější otázka je ta, kterou nepoložíme...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
N je modý, PE i PEN je zelenožlutý, Mimochodem pokud by se dělal rozvadč, je třeba bod rozdělení při…
paul 25.12.2021 11:56
paul
Dovolím si otázku, panelák, prívod do bytu 2 vodicovy, bod rozdelenia v bytovej rozvodnici, ako a kd…
truhlik 28.12.2021 09:55
truhlik
Podle mne jediné řešení v tomto případě je, natáhnout nový samostatný vodič CY 6 žlutozelený, do šac… poslední
George63 28.12.2021 17:26
George63

Podle mne jediné řešení v tomto případě je, natáhnout nový samostatný vodič CY 6 žlutozelený, do šachty stoupacího vedení v paneláku a pokud je zde centrální zemnič, tak připojit na něj. Případně na vodič PEN ve stoupačce. Problém může být, pokud je stoupačka zaplombovaná, což většinou bývá. V tomto případě je nutné projednat odplombování a zpětné zaplombování s distributorem.
Ovšem pak, pokud dojde k rozdělení přívodu bytového rozvaděče, v systému TN-C (L + PEN), na TN-S (L+N+PE) je nutné, aby bylo vše v bytě již provedeno v systému TN-S. Za bodem rozdělení PEN se už N a PE nesmí nikde spojovat a nesmí být spojeno.
Popíši, jak by mělo být provedeno rozdělení vodiče PEN a "přizemnění" ochranného vodiče PE.
Takže, stávající přívodní vodič PEN, v bytovém rozvaděči, napojit na (menší) přívodní sběrnu žlutozelenou PEN. Pak osadit další samostatnou sběrnu PE žlutozelenou a N - modrou. Tyto obě dostatečně velké, podle počtu okruhů (obvodů). Sběrnu PEN propojit se sběrnou PE ŽZ vodičem CY 6 mm a druhým, modrým vodičem CY 6 se sběrnou N. Ze sběrny N - modré napojit modrým CY 2,5 mm svorku/y N na chráničích, případně přímo N vodiče okruhů, které není vhodné přes chránič zapojit (lednice, zabezpečovačka a pod.). N vodiče okruhů, chráněných chrániči, zapojit na výstupní svorky chrániče/ů. Fázový vodič přívodu zapojit na přívodní svorku chrániče/ů a z vývodních fázových svorek chrániče/ů zapojit přívody černým vodičem CY 2,5 mm na proudové jističe jednotlivých okruhů. Za těmito pak připojit fázové vodiče jednotlivých okruhů.
Ze sběrny PE pak napojit veškeré vodiče PE všech okruhů, jak s chrániči, tak i ty bez nich.
No a tuto sběrnu PE pak "přizemnit", tím ŽZ vodičem CY 6 mm, až do té stoupačky. Toto zajistí, aby, v případě poruchy přívodního vodiče PEN, v přívodu do rozvaděče, spolehlivě zafungovala ochrana proti neb.dot.napětí (jak u okruhů s chrániči, tak nakonec i u okruhů bez chrániče).:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru