Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdroj 12 V pri zatazi vypina, zapina, vypina . . .

Napajaci adapter 12V, naprazdno merane v pohode. Ako nahle sa zatazi, tak ako keby napatie spadlo na 0, hned nabehlo, spadlo, nabehlo . . . ledka power na zariadeni ktore napaja blika jak vianocny stromcek. Kde by mohol byt problem? Je to spinany zdroj, nie klasika trafo s usmernovacom . . . aj ked to asi, teda pravdepodobne opravovat nebudem, len tak by ma zaujimalo, aky prvok mohol odist, pohladovo je vsetko OK. V napajanom zariadeni nieje problem, odskusane na 2 roznych zariadeniach. Jedna sa o maly 12v zdroj, 1A, do zasuvky.

Předmět Autor Datum
Pravdepodobne kondenzátor na primáre vyschol a stratil čiastočne svoju kapacitu. Potom sa to tvári ž… nový
poihu 12.12.2021 14:57
poihu
No, to by som mohol skusit, je to jedna z mala suciastok ktora nieje smd :-), taky velky valec, na 4… nový
truhlik 12.12.2021 15:44
truhlik
Na 400V bude na primární straně. Spíš než ten na AC straně odchází ty na DC straně, bývají napěťově… nový
ml1 13.12.2021 10:43
ml1
Vyschnutý elektrolitický kondíky. Vyměnit co půjde. Hlavně ty menší, s kapacitami od 1uF do 50uF. nový
Prasak 12.12.2021 16:48
Prasak
Záleží taky na tom, jaké zařízení tím napájíš. Pokud jde o větší odběr než ten 1 A, může to způsobov… nový
George63 12.12.2021 19:17
George63
Kondiky sú tam 4,teda elity , na vstupe 22u/400, asi na výstupe 2x 680u/25v, a jeden pri io, tie môž… nový
truhlik 13.12.2021 00:01
truhlik
Nezveřejnil jste napájený spotřebič,kolik bere,zádrhel může být jen ve vyšším odběru,jak píše George… nový
Lubomír 13.12.2021 00:19
Lubomír
Je to z alarmu cinskej produkcie (Evolveo) Zapojeny obdobny zdroj s rovnakymi parametrami, dokonca m… nový
truhlik 13.12.2021 10:06
truhlik
JJ,tak potom je to jasné,řiďte se radami,které popsali ostatní,základ jsou kondiky,ale může být prob… nový
Lubomír 13.12.2021 10:23
Lubomír
ZAse nemienim s tym stravit mladost, vymenim kondiky, uz len zo zvedavosti, ak nepomoze leti do zber… nový
truhlik 13.12.2021 12:25
truhlik
a jak se tváří s odpojenou základní deskou? nový
paul 16.12.2021 14:16
paul
Nema zakladnu dosku, je to maly zdroj do zasuvky 12v, 1A, napaja alarm cinskej produkcie :-) Supol s… nový
truhlik 16.12.2021 20:04
truhlik
když to nyní jede, změř kolik to žere proudu ať se máš čeho chytit. nový
paul 18.12.2021 14:50
paul
Pravidelným "spínáním a vypínáním" se chová přetížený spínaný zdroj (většinou zdroj který nefunguje… nový
Jarick 20.12.2021 21:05
Jarick
Chybu na strane spotrebica vylucujem, nakolko boli odskusane 1x alarm - povodne pripojenie a 2xroute… poslední
truhlik 21.12.2021 19:42
truhlik

Pravdepodobne kondenzátor na primáre vyschol a stratil čiastočne svoju kapacitu. Potom sa to tvári že naprázdno ide ale akonáhle sa zaťaží tak ten vyschlý polofunkčný kondenzátor už neni schopný dodávať potrebnú energiu, zafunguje podpäťová ochrana v driveri a vypne ho, potom sa to snaží znovu nahodiť, takže zase zapne, vypne, atď. Výmena kondenzátora by to mala spraviť.

No, to by som mohol skusit, je to jedna z mala suciastok ktora nieje smd :-), taky velky valec, na 400V :-) Hodnotu si uz nepamatam, ale je na obale . . . Naprazdno ma 12V, pod zatazou sa mi s tym nechce experimentovat, zapajat kabliky do uz aj tak maleho konektora. Ak budem mat cestu okolo elaktra, skusim vymenit. Ak nepomoze, ide prec. Dik.

Na 400V bude na primární straně. Spíš než ten na AC straně odchází ty na DC straně, bývají napěťově dimenzované tak akorát a proudově dost namáhané. Setkal jsem se nejednou s tím, že ani nebyly osazené keramické kondenzátory, které měly toto namáhání převzít (na destičce na ně bylo místo, ale nebyly tam, výrobce tak ušetřil možná dvě koruny, možná ještě daleko méně (50 haléřů za kus byla tehdy cena při odběru 100-499 kusů, výrobce to kupuje po cívkách a tam to budou haléře, i GME mělo cenu 5 haléřů od 10 tisíc kusů)).
Popsaná vada by spíš svědčila na chybnou funkci nadprouduvé ochrany. Třeba přepálený snímací rezistor. Ale bez znalosti funkce obvodu to těžko někdo takto řekne. Ještě možná hloupá otázka, proudově to je OK (v ustáleném stavu), ale není možné, že by se třeba po připojení něco nabíjelo, už jsem se s tím setkal, že si spínaný zdroj nerozuměl s mojí konstrukcí, která měla přehnaně velký filtrační kondenzátor napájení.
Zdroj 12V/1A je otázka pár korun, s tím nemá většinou cenu laborovat. Když jsme s kolegou opravovali jeho televizi, tak jsem taky byl přesvědčený, že koupíme nový (chyba byla očividně ve zdroji), ale po změření kondíků (to co změřil RCL můstek vůbec nevypadalo na kondenzátor) jsme je zkusili vyměnit a televize od té doby prý jde lépe než nová (je fakt, že jsem tam doplnil ty SMD keramické kondenzátory, takže ty elektrolytické by nemusely odejít tak rychle). A to s ní kolega původně mířil do sběrňáku, no takto to bylo do třetice věcí, které jsme přivedli zpět k životu výměnou kondenzátorů.

Záleží taky na tom, jaké zařízení tím napájíš. Pokud jde o větší odběr než ten 1 A, může to způsobovat i nadproudová ochrana. Ty, které ji nemají, mohou taky "explodovat". To už se mi rovněž jednou stalo. 3-[ Pokud ne, tak zkusit ten kondík, jak radí ostatní, nebo do kontejneru.;-)

Nezveřejnil jste napájený spotřebič,kolik bere,zádrhel může být jen ve vyšším odběru,jak píše George63.Měl jsem letos podobný případ,odešel mě zdroj od kompresorku u mini stříkací pistole,vypůjčil jsem si z kamerového systému 12V 5A ,přesně stejný scénář,kompresor jen pulzoval,zapínal a vypínal.Připojil jsem jej na PC zdroj na 12V A jede jak z partesu.Zdroj na který to nešlo ,vrácen na kamerový systém a slouží také spolehlivě,má prostě ochranu proti přetížení.Vždy než člověk něco rozhrabe je potřeba vyloučit prvotní důvody nezdaru.:-)

Je to z alarmu cinskej produkcie (Evolveo)
Zapojeny obdobny zdroj s rovnakymi parametrami, dokonca mensi udavany prud 1A namiesto povodneho 1,2A, funguje v pohode
Vadny zdroj odskusany napriklad na napajanie routra, chova sa rovnako, zapina, vypina . . . .
Zdroj ma indikacnu LED. Obdobne na routri vidiet led power . . . . router ma origo zdroj 12v, 1 A

Nema zakladnu dosku, je to maly zdroj do zasuvky 12v, 1A, napaja alarm cinskej produkcie :-)
Supol som tam zatial zdroj z mikrotika

v januari po sviatkoch vymenim kondiky podla navodu a urcite pojde . . . bud pojdu Volty a ampere alebo cely zdroj, ale do kosa . . . :-)

Pravidelným "spínáním a vypínáním" se chová přetížený spínaný zdroj (většinou zdroj který nefunguje na principu trafa, ale je napětí sníženo "elektronicky"). Chyba může být na straně zdroje, nebo i na straně spotřebiče. Zdroj ten spotřebič prostě "neutáhne"..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru