Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdroj 12 V pri zatazi vypina, zapina, vypina . . .

Na 400V bude na primární straně. Spíš než ten na AC straně odchází ty na DC straně, bývají napěťově dimenzované tak akorát a proudově dost namáhané. Setkal jsem se nejednou s tím, že ani nebyly osazené keramické kondenzátory, které měly toto namáhání převzít (na destičce na ně bylo místo, ale nebyly tam, výrobce tak ušetřil možná dvě koruny, možná ještě daleko méně (50 haléřů za kus byla tehdy cena při odběru 100-499 kusů, výrobce to kupuje po cívkách a tam to budou haléře, i GME mělo cenu 5 haléřů od 10 tisíc kusů)).
Popsaná vada by spíš svědčila na chybnou funkci nadprouduvé ochrany. Třeba přepálený snímací rezistor. Ale bez znalosti funkce obvodu to těžko někdo takto řekne. Ještě možná hloupá otázka, proudově to je OK (v ustáleném stavu), ale není možné, že by se třeba po připojení něco nabíjelo, už jsem se s tím setkal, že si spínaný zdroj nerozuměl s mojí konstrukcí, která měla přehnaně velký filtrační kondenzátor napájení.
Zdroj 12V/1A je otázka pár korun, s tím nemá většinou cenu laborovat. Když jsme s kolegou opravovali jeho televizi, tak jsem taky byl přesvědčený, že koupíme nový (chyba byla očividně ve zdroji), ale po změření kondíků (to co změřil RCL můstek vůbec nevypadalo na kondenzátor) jsme je zkusili vyměnit a televize od té doby prý jde lépe než nová (je fakt, že jsem tam doplnil ty SMD keramické kondenzátory, takže ty elektrolytické by nemusely odejít tak rychle). A to s ní kolega původně mířil do sběrňáku, no takto to bylo do třetice věcí, které jsme přivedli zpět k životu výměnou kondenzátorů.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny