Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potíže s kotlem

Ahojte chlapi prosím vás potřebuju poradit mám kotel v dílně ale jak mile se mi zahřejí trubky ve vnitř tak se mi začne z téhle expazní nádoby hodně kouřit a kapat voda nevím ani jestli je to expazní nádoba vůbec tomu nerozumím ale nevím co tam bude za problém. Předem moc díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli, to na tý fotce nahoře, to bílý, je to Tvý "kouření" tak to není kouření ale pára. Což by kor…
George63 28.11.2021 17:33
George63
Aha dobře díky myslel jsem si že je to málo vody no :-/ tak díky moc. Doplním vodu s fridexem a pak…
Patrik4586 28.11.2021 19:44
Patrik4586
Kde bydlíte,že si myslíte,že to zamrzlo,já v polabí bývá tu okolo tří pod nulou a na otevřené terase… nový
Lubomír 28.11.2021 19:54
Lubomír
Ahoj chlape tak už to šlape dolil jsem tam vodu a topí to krásně jen když jsem topil v garáži 2 hodi… nový
Patrik4586 09.12.2021 22:14
Patrik4586
Důležité je, při jaké teplotě na kotli, respektive v systému, se z té expanzky "kouřilo", tedy určit… nový
George63 09.12.2021 22:36
George63
Tak už to šlape parádně bez problémů dolil jsem ještě 6 litrů aby byla plná expanzka a už z toho ani… nový
Patrik4586 12.12.2021 14:33
Patrik4586
Rádo se stalo.:-D:puff: poslední
George63 12.12.2021 19:10
George63
To vypadá,že z té expanzky se bude pářit častěji.Dle mého názoru,jak vidím, je někde v kůlně kde je… nový
Lubomír 10.12.2021 13:16
Lubomír
Expanzka má poškodený pretlakový ventil, chýba v nej natlakovaný vzduchový vankúš cca na 3,5bar. Vy… nový
Nuda 10.12.2021 14:51
Nuda

Jestli, to na tý fotce nahoře, to bílý, je to Tvý "kouření" tak to není kouření ale pára. Což by korespondovalo s tím, že když otevřeš dvířka u kotle a sníží se výkon - hoření, přestane se voda více ohřívat a pára už se nevytváří. A pokud je zavřeš a kotel se rozfajruje, opět se voda v kotli počne "vařit" a vytváří se pára, která pak vychází nad nádobou a ta, která zkondenzuje, pak vykapává tou trubkou. A svědčí to zřejmě o tom, že je v systému málo vody a z kotle se do expanzky dostává pára. Pokud by bylo vody dost, respektive byla by expanzka plná, vytékala by z ní, po roztopení, voda.
Na expanzku to má sice nějaký dívný tvar, ale mnohdy (a vypadá to hodně staře a "ubastlováno") se dělaly expanzky z "bárs čeho".
Je to tedy v hezkým bor.elu a jestli tomu moc nerozumíš, pozvi někoho "znalejšího". A pokud by opravdu hrozilo zamrznutí expanzky, je to vo průser.
Ale takto to opravdu spíš vypadá, že je v systému pouze málo vody a za kotlem jde do ní pára. Zkus doplnit do systému vodu tak, aby Ti začala z tý expanzky, resp. z té trubky, vytékat. Pod tu trubku dej lavor a pokud pak zatopíš na vyšší teplotu, voda (která se teplem roztahuje a "nabyde"), tou trubkou přiměřeně vyteče a po poklesu teploty v expanzce klesne. A při dalším zatopení, pokud nebude teplota větší, nebo kotel (systém) nepřehřeješ, už by vytékat neměla. Pokud byly expanzky shora otevřené, dala se voda dplnit kýblem do systému přes ně. U této to zřejmě nejde.
Ještě dej pozor, vzhledem ke stavu jak to vypadá, bylo by rovněž vhodné zkontrolovat, jestli v té expanzce není rez. Může se pak stát, že při schládnutí systému a poklesu (smrštění) vody, se ta rez dostane do vstupní trubky té expanzky a pokud se ta tou rzí zacpe, pak opět hrozí malér, neboť se systém přetlakuje a může praskout cokoliv a někdy hodně nebezpečně. Je to podobné, jako když expanzka zamrzne.

Kde bydlíte,že si myslíte,že to zamrzlo,já v polabí bývá tu okolo tří pod nulou a na otevřené terase se stříškou ještě nezmrzly muškáty a voda psům také nezamrzla.Spíš to vidím,že je něco přicpané,neodpověděl jste na čerpadlo,může u něj být přicpaný filtr,nebo je omleté a tudíž voda špatně cirkuluje.Než fridex tam nalijte Topekor,rozpustí sanýtr a jiné usazeniny.Topekoru věřte,pročistí i zacpaný chladič u auta,prověřeno několika lidmi.:-)

Ahoj chlape tak už to šlape dolil jsem tam vodu a topí to krásně jen když jsem topil v garáži 2 hodiny tak se to pak vyšplhalo až na 25 stupnů (ve vnitř co jsem mněl v garáži - takže teplo dost ) ale to už jsem pak ani nepřikládal to jsem měl jenom žhaví v kotli a když jsem odcházel domů tak ještě malinko se kouřilo z tý expanzky ale fakt trošičku jen a nevím jestli to je normální nebo jestli mám ještě trochu vody přijelt? Moc díky

Důležité je, při jaké teplotě na kotli, respektive v systému, se z té expanzky "kouřilo", tedy určitě nejde o kouř ale o páru! Pokud by se kotel "rozforoval" a teplota vody se dostala až ke 100 st.C (což je dosti extrém) tak se může stát, že z expanzky jde pára z té 100 st.C teplé vody. Každá vroucí voda produkuje páru. Co se týká toho naplnění expanzky vodou, mělo by tam být tolik vody, aby při roztopení na maximum byla skoro plná. Po schládnutí pak klesne objem a hladina se sníží. Jak jsem psal, pod přepad expanzky lavor, vodu dopustit až poteče a už nedopouštět. Pak lavor nechat a topit. Voda částečně bude opět vytékat, vzhledem k nabývání objemu vody teplotou. Pak už nedopouštět. A tím by měla být optimálně naplněna.

To vypadá,že z té expanzky se bude pářit častěji.Dle mého názoru,jak vidím, je někde v kůlně kde je chladno,tudíž v dnešním počasí bude pářit čtyřiceti stupňová voda v okruhu.Zde nikdo neznáme konstrukci okruhu,takže základ ,dostatek vody,případně dofouknout tlak,pokud je okruh uzavřený.Čistý filtr u čerpadla a funkční čerpadlo.Jestli to dlouho stálo,ten filtr bych určitě zkontroloval.A odpustit kbelík vody dolním vypoušťákem na kotli,chráníte jej před propálením.Dole se dělají usazeniny,které snižují ochlazování v ohništi a tam se kotel propálí nejdříve.Dokud jsem topil uhlím,odpustil jsem vždy před sezonou,vyteče čas od času doslova hustá kaše.A to dávám topekor každé dva roky.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru