Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak vyfltrovat brum u napájecího zdroje CB vysílačky.

Pro trvalé napájení CB vysílačky Alan 421, kdy potřebuji být stále na příjmu, jsem zhotovil napaječ 5V DC, místo běžných akubaterií 3 x AAA NiMh 1,2V. Použil jsem běžnou nabíječku pro mobily, novějšího provedení, tedy ne trafo a usměrňovač, ale spínaný zdroj. Funguje to dobře, ovšem při vysílání z této vysílačky, je v jejím signálu trochu rušivý brum. Při použití starší nabíječky s trafem a usměrněním, je tento brum logicky podstatně silnější. Pokusil jsem se ještě, i u toho spínaného zdroje, připojit paralelně na přívod, ve vysílačce, elektrolit kondenzátor 2200 microfarad. Ale není znatelný ceklem žádný rozdíl. Brum je stále stejný.
Zkusil jsem ji rovněž provozovat s uvednými akubateriemi a připojeným nabíjením do jejího nabíjecího konektoru, které je 9 V DC. Rovněž zdroj spínaný. A i v tomto případě se do vysílaného signálu dostává rušivý brum, skoro shodný jako v případě prvním. A navíc mám obavy, že by stálé nabíjení nebylo vhodné a mohlo způsobit problém a zničit ty aku.
Takže si myslím, že vzhledem k tomu, že v obou případech je brum stejný, je první řešení, kdy napájím vysílačku přímo na konektory pro aku a 5 V, lepší.
Poradíte někdo, jak by bylo možné ještě lépe to napájení vyfiltrovat? Třeba i nějakým větším a samostaným, i složitějším "mezičlenem", osazeným do přívodu mezi napaječ a vysílačku. Dík za reakce a rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pro úspěšné řešení je to třeba dělat na místě. Rady tady budou jen střelbou do tmy.
Kyncl 27.11.2021 10:34
Kyncl
Nerozumím. Jde mi o nějaký "základní princip" (kondíky, tlumivky, odpory a jejich kombinace a hodnot…
George63 27.11.2021 10:50
George63
Dobrý den,ještě podobný problém bývá u kamer.Včera jsem rozbalil malé wifi kamerky a chtěl nabít,ori… nový
Lubomír 28.11.2021 14:50
Lubomír
Zatím díky všem za rady a zkušenosti. Jde opravdu o vysílačky PMR na frekvenci 446.00625 – 446.09375… nový
George63 28.11.2021 17:03
George63
Taky mě napadá jedna věc. Nabíječka mobilu není zdroj pro universální použití. Pro nabíjení baterie… nový
Zerozero 28.11.2021 23:09
Zerozero
To co píšeš o tom vstupu by mohlo být. Opravdu totiž na příjmu té, tímto zdrojem napájené vysílačky… nový
George63 29.11.2021 00:02
George63
Tyhle brumový záležitosti bývají alchymie. To že uchopení napájecích vodičů brum zmírní, je zajímavé… nový
Zerozero 29.11.2021 00:51
Zerozero
Díky za reakce. Ty v noci nespíš? :-D Tak další zjištění. Udělal jsem dnes ten přívodní kablík dvouv… nový
George63 29.11.2021 11:13
George63
Nestačilo by na ten napájecí kabel navléknout ferit když to funguje přes ruku?:-) nový
Lubomír 29.11.2021 01:37
Lubomír
Lubomíre, jak to myslíš navléknout ferit? Možná bych někde něco doma pohledal, ale trochu to upřesni… nový
George63 29.11.2021 11:18
George63
Navléknout,jsou na kabelech běžně,takový ten pogumovaný váleček na napájecích kabelech,to je odrušov… nový
Lubomír 29.11.2021 11:29
Lubomír
Heuréka - zvítězil jsem :-p Vyřešeno takto: pro napájení použit síťový spínaný zdroj 230V AC/12V DC… nový
George63 29.11.2021 20:34
George63
ten zrovna víc šumí než 7805 a není zkratuvzdorný (jako teoreticky 7805). v práci jsme to museli řeš… nový
lední brtník 29.11.2021 22:30
lední brtník
Rozumím, ale tenhle šum je, v mém případě, dle zkoušky napodstatnÿ, ale ten původní, velmi rušivý br… nový
George63 29.11.2021 23:06
George63
To by celkem odpovídalo tomu, že brum leze ze zdroje. To by mohlo odpovídat tomu, jak jsem psal, že… nový
Zerozero 30.11.2021 10:32
Zerozero
Jo,vysílačky.Jen malá příhoda z loňska,nemám licenci,tudíž nevysílám,poslouchám převaděče.Nevím den,… nový
Lubomír 30.11.2021 16:00
Lubomír
Když už jsme se tak "rozkecali", tak přidám také svou trošku"do mlýna". Kdysi jsem rovněž o CB uvažo… poslední
George63 30.11.2021 19:02
George63
Nečetl jsem všechny odpovědi, tak se omlouvám, jestli už to někdo zmínil. Nejedná se o brum napájec… nový
Rce 30.11.2021 01:01
Rce

Dobrý den,ještě podobný problém bývá u kamer.Včera jsem rozbalil malé wifi kamerky a chtěl nabít,originál kabel,který s nimi přišel přes USB notebooku čáruje obraz,kabel co mám k mobilu ve stejné zdířce USB obraz jako víno.Stejný kvlalitní obraz má i z nabíječky od mobilu.Kamerky používám hodně,často se však setkávám,že adaptéry ruší obraz,řádkuje to.To jen pro zajímavost.Vysílačky mám také CB,PMR,UHF,VHF,DMR,řeba to píšu blbě,nestřílet.
Já mám zase jednu zkušenost s PMR,když začnu vysílat,zhasne mě lampička zastrčená v dálkové zásuvce,ale už jí vysílačkou nerozsvítím,budu muset předělat jampry na desce v zásuvce,asi to jede na stejné frekvenci.
Jinak vysílačku používám i jako detektor spínání miniaturních relátek,člověk to neslyší,ale vysílačka škvrkne.Takže jak je vidět,chytá i okolní rušivé vlivy.:-)

Zatím díky všem za rady a zkušenosti. Jde opravdu o vysílačky PMR na frekvenci 446.00625 – 446.09375 MHz, s 8 -mi kanály s odstupem 12,5 KHz.
A ten brum, podle sluchu a odhadu jeho frekvence, zřejmě opravdu vychází z frekvence 50 Hz sítě. Takže zkusím tedy nejprve "přizemnit", na ochranný kolík v zásuvce 230V ve které je zapojen adapter, mínus vývodu 5 V DC za adaptérem, kterým vysílačku napájím. Jak jsem dopad, dám vědět.:-)

Taky mě napadá jedna věc. Nabíječka mobilu není zdroj pro universální použití.
Pro nabíjení baterie není zvlášť podstatné, jestli má zdroj nějaké zvlnění.
Šetří se všude, spínaný zdroj nabíječky může mít nedostatečnou kapacitu vstupního kondenzátoru.
To se pak může projevit tak, že při zátěži nestačí kapacita a na vstupním kondenzátoru je značné zvlnění. To se pak může projevit i na výstupním napětí, stabilizace na 5V nemusí frekvenci stíhat.
Spínací frekvence pak může být modulována 50Hz. Zajímavé by bylo vidět to na osciloskopu.
Pokud by napětí ze zdroje bylo opravdu značně zvlněné,při malém odběru se to neprojeví. Ale při vysílání a větším odběru se zvlnění může v modulaci projevit.
Možná zkusit na výstup dát ještě větší kapacitu, třeba 10G. Je však otázka, jestli zdroj s takovou výstupní kapacitou naběhne, jestli nevypne nějaká proudová ochrana.
Nezkoušel jsi vysílačku napájet z USB počítače?

To co píšeš o tom vstupu by mohlo být. Opravdu totiž na příjmu té, tímto zdrojem napájené vysílačky žádný brum není, ten je až na přjmu druhé strany, kdy se ta vysílající zatíží víc tím vysílacím příkonem.
Co myslíš mohlo by pomoct pokud bych ten zdroj rozdělal a zkusil dát na ten vstup kondík s trochu vyšší kapacitou?
Jinak jsem zatím zjistil že to přizemnění mínusu na výstupu nemá na ten brum žádný vliv.
Ale podstatně a dostatečně se ten brum sníží pokud při vysílání se uchopí přívodní vedení od toho zdroje rukou a pevně se obejme dlaní.
Tak ještě uvažuji zda by nepomohlo vyměnit původní obyčejný dvoužilový kablík za dvoužilový, ale se stíněním obou žil a toto stínění připojit na uzemnění (tedy PE zásuvky).
Akorát mi v tom zatím brání, že je vývod v tomto zdroji na pevno zapojen, není z něj USB výstup a musel bych jej rozdělat.
Ale zkusím ještě použít jiný zdroj, s výstupem USB a zhotovit ten přívod pak nový, s tím stíněním a s připojením na USB.
To bych pak mohl vyzkoušet i na to USB z NB.
A díky moc za rady.

Tyhle brumový záležitosti bývají alchymie. To že uchopení napájecích vodičů brum zmírní, je zajímavé.
To by mohlo znamenat i mojí první verzi, že se na vodiče naindukuje vysílací frekvence, pronikne do elektroniky zdroje a způsobí "něco" Zdroj třeba může nakmitávat na frekvenci vysílačky a není na to stavěný, což může způsobit nějaké přetížení vstupu. Ale to jen domněnky.
Zkus část vedení obalit alobalem a pokusně--- spojit jen se zemí vysílačky. Když bez výsledku, zkusit spojit s minus, anebo plus zdroje. Možností je víc, s některým pólem spojit buď u stanice, nebo u zdroje. Pokud je zdroj rozdělatelný, byla by i možnost zvýšit kapacitu. Ale kondík by měl být s nízkým ESR. Šlo by zkusit i připojit stínění na uzemnění, ale je to méně praktické, vodič navíc.
Jsem zvědavý, zda se to podaří.

Díky za reakce. Ty v noci nespíš? :-D Tak další zjištění. Udělal jsem dnes ten přívodní kablík dvouvodičový se samostaně stíněnými oběma vodiči. Na jeden konec jsem osadil vidličku USB a druhý normálně připojil na + a - přívodu baterek ve vysílačce. Ta stínění jsem propojil a po zapojení:
1. Při držení stínění rukou na to sice brum reagoval, ale nijak se nesnížil
2. Při připojení stínění na nulový kolík sítě (PE) se brum ještě zesílil
3. Při stisknutí a obejmutí přívodního kablíku, i vtomto případě, se brum sníží ikdyž úplně nezmizí.
A jak jsi radil, zkusit napájet vysílačku z USB NB, tak v tomto případě je to úplně perfektní, brum žádný. Ovšem NB musí být stále zapnutý, což je problém. A když jej "hodím" do spánkového režimu, napájení sice drží, ale jak stisknu vysílání, ztratí se na výstupu z NB napětí a vysílačka vypne.
No a z toho, že na NB to napájení funguje bez brumu, usuzuji teda, že je jednoznačně problém v těch napájecích - nabíjecích zdrojích.
Ty dnešní se všechny dělají většinou nerozebiratelné, ale asi jeden rozříznu ve spáře a zkusím s tím vstupním kondíkem laborovat.
Ještě bych se chtěl zeptat (ne vždy člověk všechno ví a zná ;-)), co je to to nízké ESR? A jaký teda by jsi ten kondík doporučil?
Možná by taky šlo a pomohlo použít i spínaný zdroj s vyšším napětím (mám 9/12/16,8/24 V) a dát za něj stabilizovaný regulátor DC/DC s možností nastavení požadovaného výstupního napětí (mám z Alíka). Třeba by to mohlo mít taky vliv. Co myslíš?

Navléknout,jsou na kabelech běžně,takový ten pogumovaný váleček na napájecích kabelech,to je odrušovací prvek,né paráda.Určitě to znáte,hlavně u notebooku to je na kabelech,ale i spousty dalších přístrojů.Já stále něco demontuji,mám od kámoše s PC firmou povolen přístup ke kontejnerům,lepší nákup nepotkám ani na Alze,tam je všechno možné,asi i od zákazníků co přivezou ajťáci,nedavno tam byly staré přístrojové ampérmetry,votmetry,elektronky do rádií,vše nemůžu natahat domů,ale sklad mám slušný pro vlasní potřebu na bádání po večerech.:-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Feritov%C3%BD_v%C3%A1le%C4%8Dek

https://www.google.com/search?q=odru%C5%A1ovac%C3%AD+ferit&source=hp&ei=xqmkYZnKLpqSwbkPoaikmAo&iflsig=ALs-wAMAAAAAYaS31ivwjnr9MYoh0qY5Y8K5VBKbLSYY&ved=0ahUKEwiZxdT8rL30AhUaSTABHSEUCaMQ4dUDCAo&oq=odru%C5%A1ovac%C3%AD+ferit&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAw6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOggIABCABBCxAzoRCC4QgAQQsQMQgwEQxwEQowI6BQgAEIAEOggILhCxAxCDAToLCAAQgAQQsQMQgwE6DgguEIAEELEDEMcBEKMCOggIABCxAxCDAToLCC4QgAQQxwEQowI6BAgAEEM6BAguEEM6BQguEIAEOggILhCABBCxA1C6B1jTrglggrYJaAJwAHgAgAGFAYgByAySAQQxMy40mAEAoAEBsAEA&sclient=gws-wiz

Heuréka - zvítězil jsem :-p Vyřešeno takto: pro napájení použit síťový spínaný zdroj 230V AC/12V DC 1A. Z tohoto napojen plynulý regulátor DC/DC se vstupem do 30V DC, s regulací na výstupu do 3V DC s označením LM 317 (z Aliexpresu). Nastaveno 5 V DC. Po zapojení a zkoušce - bez jakéhokoliv brumu. Děkuji všem za rady a informace.:puff:

ten zrovna víc šumí než 7805 a není zkratuvzdorný (jako teoreticky 7805).
v práci jsme to museli řešit stejně - pro napájení měřicího obvodu nešlo použít běžné stabilizované zdroje kvůli rušení, výrobci už všude přešli na spínané zdroje.
museli jsme znovu "vyvinout" zdroj s trafem a lineárním stabilizátorem, odrušovací cívky...

To by celkem odpovídalo tomu, že brum leze ze zdroje. To by mohlo odpovídat tomu, jak jsem psal, že je nedostatečný kondenzátor na vstupu, tím zvlnění proniká až do výstupu.
ESR znamená - Equivalent series resistance, zdánlivý seriový odpor.
To je důležité právě pro spínané zdroje, aby odpor neomezoval impulsní činnost.
Nebo i to pronikání VF do zdroje a narušení funkce, těžko říct. Samozřejmě vřazený seriový stabilizátor zvlnění vyfiltruje.
Taková moje zkušenost. Když jsme si s kolegou pořídili první radiostanice CB, měli jsme levné ale dobré Formelky. Ty ale byly právě velmi citlivé na filtraci napájení, jinak bručely. Bylo to však před cca 25 lety, tak spínané zdroje nebyly tak běžné. Já udělal zdroj z trafa, usměrňovače a stabilizaci s emitorovým sledovačem opřeným v bázi zenerkou s kondenzátorem. Naprosto bez problémů.
Kolega chtěl zdroj lepší, tak udělal stabilizaci s IO 723. Ale protože bydlí v bytovce, kde měl problém dát anténu na střechu, opřel ji v bytě vedle stěny. Jak zavysílal, měl tam silný signál. Ten proniknul do zdroje a ten se nějak rozkmital a výsledek byl silný brum. Laboroval s blokovacími kondenzátory a různě, bez výsledku, nakonec udělal zdroj jako já. To jen tak na okraj, že signál vysílačky může vlézt kamkoliv a je to alchymie. Jo, tenkrát ještě nebyly běžně mobily a vysílačku měl kde kdo. Dnes už to usnulo, mobily a internet je vytlačily.
Hlavně že se to povedlo, tak gratuluji!

Jo,vysílačky.Jen malá příhoda z loňska,nemám licenci,tudíž nevysílám,poslouchám převaděče.Nevím den,ale ráno jsem zapnul vysílačku,mrtvo,najednou se ozval starší pán,že je mu špatně,leží na zemi a telefon syn nezvedá,řekl jeho jméno a příjmení a konec.Zadal jsem do googlu,pán má firmu a telefon,ale také to nezvedl,poslal jsem mu SMS,že volám kvůli jeho otci.Odpoledne se ozval,že to dobře dopadlo,že otec je v pořádku,to zahřeje na srci když člověk pomůže druhému v nouzi.Až jednou vyplivne snadno zranitelná mobilní síť,tak se z civilistů domluvějí jen radioamatéři.Je jich opravdu pomálu a hodně staří,co vyslechnu z vyprávění i přes devadesát let a mají přehled a zkušenosti,tam by George63 asi s pomocí uspěl,pokud má licenci a může vysílat,ale má asi jen PMR.Prostě komunita nadšenců,kteří na rozdíl od nás písálků své rady dávají ůstně éterem.
PMR je bombová,mívám často spojení i přes sto kilometrů na obyčejného Baofenga za pětistovku.S PMR můžu pokecat,tak víme odkud kdo jsme,docela fajn koníček,poznávání nových lidí.I když jsou na těchto sítích i prudiči,sprostí,nebo rušejí signál,netrvá dlouho a jsou zaměřeni a klepnuti přes prsty dost vysokými pokutami.:-)

Když už jsme se tak "rozkecali", tak přidám také svou trošku"do mlýna". Kdysi jsem rovněž o CB uvažoval, ale vzhledem k rychlému rozvoji mobilní sítě a mému pracovnímu vytížení, jsem se nakonec k tomu, zejména pro nedostaek času, nedostal. Ale mám dobrého známého, ještě o pár let staršího, bývalého učitele, který je ještě stále aktivní cíbíčkář.
No a z "historie", jak říká našim "rozhovorům u minulosti" jeden z mých mladších synovců, vzpomínám na dobu mé ZVS (pro mladší ročníky - základní vojenská služba), kdy jsem, jako radista spojovací roty u tankového pluku, s kamarády, na KV radiových stanicích a "morse" spojení, na černo, pod značkou místních civilních radistů, se kterými jsme byli domluveni, komunikoval s celým světem a ti i dostali, na základě našich spojení, i nějaká potvrzení o našem spojení i z Ameriky (t.zv. QSL lístky). Smrdělo to sice Sabinovem (rovněž pro mladší ročníky - poměrně tvrdé vojenské vězení), ale byli jsme mladí a ... . Ale stálo to za to a dodnes na to rád vzpomínám. Jako radista jsem tehdy dokonce měl i 1. výkonostní třídu a můj velitel roty druhým rokem, perfektní chlap, můj velký vzor a dá se říct i kamarád, měl dokonce výkonostní třídu "mistra". Nakonec jsem v druhém roce vyfasoval i funkci velitele radiové čety a i jako původně poddůstojník, nakonec dělal důstojnické zkoušky. No a nakonec, to dávám vždycky "k dobru", jsem udělal i jako "záložák" velkou vojenskou "karieru". I když jsem nakonec už na vojenská cvičení, ze zdravotních důvodů, po cca 10-ti letech už nechodil, tak nás vždy, po čtyřech letech, z vojenské správy slavnostně k nějakému výročí povolali do místní "hasičárny" a rozkazem mimistra vnitra nás vždy o stupeň povýšili. Takže při "vyřazení", někdy kolem roku 89, jsem už měl hodnost kapitána. No, kariera jako prase, ne? :-D A co se týká té spojařiny, ještě i po těch 10-ti letech jsem, na mém posledním vojenském cvičení, celkem přijatelně fungoval. No, později se už přešlo více na fono a morse se pomalu přestalo využívat. Tož to trochu z mé "spojařské" historie.:-p:puff::beer:

Nečetl jsem všechny odpovědi, tak se omlouvám, jestli už to někdo zmínil.

Nejedná se o brum napájecího zdroje, že by byla špatná filtrace. Jde o modulaci 50Hz na VF signál, proto to odolává tlumivkám i filtračním kondenzátorům a proleze i skrz elektroniku beztransformátorového zdroje. Odstranit je opravdu těžká alchymie a u různých laciných spínaných zdrojů obzvlášť. Řeší se to obvykle blokovacími kondenzátory kapacity 1k5 naletované na vstupní síťové napětí, paralelně k síťovému napájení, případně někam do společné země. Též tyto kondenzátory zkusit dát paralelně k výstupu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru