Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak vyfltrovat brum u napájecího zdroje CB vysílačky.

Pro trvalé napájení CB vysílačky Alan 421, kdy potřebuji být stále na příjmu, jsem zhotovil napaječ 5V DC, místo běžných akubaterií 3 x AAA NiMh 1,2V. Použil jsem běžnou nabíječku pro mobily, novějšího provedení, tedy ne trafo a usměrňovač, ale spínaný zdroj. Funguje to dobře, ovšem při vysílání z této vysílačky, je v jejím signálu trochu rušivý brum. Při použití starší nabíječky s trafem a usměrněním, je tento brum logicky podstatně silnější. Pokusil jsem se ještě, i u toho spínaného zdroje, připojit paralelně na přívod, ve vysílačce, elektrolit kondenzátor 2200 microfarad. Ale není znatelný ceklem žádný rozdíl. Brum je stále stejný.
Zkusil jsem ji rovněž provozovat s uvednými akubateriemi a připojeným nabíjením do jejího nabíjecího konektoru, které je 9 V DC. Rovněž zdroj spínaný. A i v tomto případě se do vysílaného signálu dostává rušivý brum, skoro shodný jako v případě prvním. A navíc mám obavy, že by stálé nabíjení nebylo vhodné a mohlo způsobit problém a zničit ty aku.
Takže si myslím, že vzhledem k tomu, že v obou případech je brum stejný, je první řešení, kdy napájím vysílačku přímo na konektory pro aku a 5 V, lepší.
Poradíte někdo, jak by bylo možné ještě lépe to napájení vyfiltrovat? Třeba i nějakým větším a samostaným, i složitějším "mezičlenem", osazeným do přívodu mezi napaječ a vysílačku. Dík za reakce a rady.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny