Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak vyfltrovat brum u napájecího zdroje CB vysílačky.

To by celkem odpovídalo tomu, že brum leze ze zdroje. To by mohlo odpovídat tomu, jak jsem psal, že je nedostatečný kondenzátor na vstupu, tím zvlnění proniká až do výstupu.
ESR znamená - Equivalent series resistance, zdánlivý seriový odpor.
To je důležité právě pro spínané zdroje, aby odpor neomezoval impulsní činnost.
Nebo i to pronikání VF do zdroje a narušení funkce, těžko říct. Samozřejmě vřazený seriový stabilizátor zvlnění vyfiltruje.
Taková moje zkušenost. Když jsme si s kolegou pořídili první radiostanice CB, měli jsme levné ale dobré Formelky. Ty ale byly právě velmi citlivé na filtraci napájení, jinak bručely. Bylo to však před cca 25 lety, tak spínané zdroje nebyly tak běžné. Já udělal zdroj z trafa, usměrňovače a stabilizaci s emitorovým sledovačem opřeným v bázi zenerkou s kondenzátorem. Naprosto bez problémů.
Kolega chtěl zdroj lepší, tak udělal stabilizaci s IO 723. Ale protože bydlí v bytovce, kde měl problém dát anténu na střechu, opřel ji v bytě vedle stěny. Jak zavysílal, měl tam silný signál. Ten proniknul do zdroje a ten se nějak rozkmital a výsledek byl silný brum. Laboroval s blokovacími kondenzátory a různě, bez výsledku, nakonec udělal zdroj jako já. To jen tak na okraj, že signál vysílačky může vlézt kamkoliv a je to alchymie. Jo, tenkrát ještě nebyly běžně mobily a vysílačku měl kde kdo. Dnes už to usnulo, mobily a internet je vytlačily.
Hlavně že se to povedlo, tak gratuluji!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny