Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak topit v krbových kamnech ?

Zdravím
Na netu je sice plno článku o tom jak topit v kamnech, ale přeci jen se chci ujisti a pokecat o tom jestli vše dělám správně.
Před zimou jsme si do bytu pořídili krbová kamna sattan mini II (https://www.kamnakrby.cz/teplovzdusna-kamna-euroteplo-sattan-mini-ii?gclid=Cj0KCQjw8eOLBhC1ARIsAOzx5cFgktsVd7Vbj-J7hKCmQUg6DOigVm7odS_B1NN5jfL1SHC_xa5QCI8aAtCdEALw_wcB). Kamna topí dobře jen mám pár dotazů k provozu.

1) K zatápění kamnech používám podpalovač pepo. dělám pyramidu na horu tenké kousky a dolů širší. Zapaluju shora. Mám otevřený přívod vzduchu a odtah do komína. Vždy čekám až všechno dřevo shoří, poté poprvé přikládám. Hned poté uzavírám přední přívod vzduchu a komín uzavíram tak na polovinu. Tady je první dotaz jestli se má doopravdy přivírat komín a přívod vzduchu až po shoření první várky nebo prostě dřív, když se oheň rozhoří ?

2) Kamna jsou vybavena dvoukomorovým spalováním. Po pár experimentech jsem přišel na to že aby se zažehly plyny ze dřeva je třeba uzavřít přední přívod vzduchu (kamna sajou ze zadu,nelze regulovat) a uzavřít komín (cca skoro na 3/4). Tady mi není jasné na kolik mám vlastně komín uzavřít ? Teoreticky by ho šlo uzavřít úplně. I tak kolem klapky prochází kouř. Prostě jak poznat že to je dobře nastavené ?

3) Je teploměr spalin dobrým ukazatelem jestli člověk dobře topí ?

4) A ještě by mně zajímalo jak se vlastně topení ukončuje ? Příjde mi že na konci když už dohořívá a já mam přivřený komín tak se mi zbytečně začoudí přední sklo. Napadlo mě jestli by se nakonci zase neměl otevřít komín i přední přívod aby spaliny snáze odcházely s ubývajícím tahem komína. Problém je spíš to že někdy jdeme prostě spát a necháme to dohořet pomalu, tímpádem ráno je sklo celkem začouzené. Při normální topení zůstáva sklo relativně čisté. Někdo nějaký tip ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkušenosti po 30 letech praxe . Jestli máš po pár hodinách topení čisté sklo ,topíš dobře ! Jestli n…
E250TD 28.10.2021 06:12
E250TD
Zde bych byl opatrný . Některá kamna nemají oplach skla a at děláte co děláte máte vždy sklo zčernal…
jenda d 28.10.2021 10:36
jenda d
Navýšením teploty ..zčernalé ,tedy saze ,shoří ..FYZIKA ! Tu neoblafneš.:-D nový
E250TD 29.10.2021 05:52
E250TD
Musí tam být ale oplach skla . Saze potřebují k hoření přísun kyslíku . nový
jenda d 29.10.2021 08:54
jenda d
Přečti si to vícekrát .Musí tam být ale oplach skla ...tak že kamna ,co jej podle tebe nemají jsou z… poslední
E250TD 29.10.2021 10:53
E250TD
K první otázce . Vždy záleží jaký máte komín . Pokuď nerez , který se rychle nahřeje a není duvod ot…
jenda d 28.10.2021 18:56
jenda d
Díky všem za odpovědi. Prosím vás můžete být konkrétnější u těch teplot ? Na kolik rozehříváte topen… nový
Snip3r 28.10.2021 21:47
Snip3r
Já klapku do komína nemám . Mám nízký komín a tudíž nepotřebuji . Ale v principu ukazuje teploměr as… nový
jenda d 29.10.2021 09:12
jenda d

Zkušenosti po 30 letech praxe . Jestli máš po pár hodinách topení čisté sklo ,topíš dobře ! Jestli není vidět,co je za sklem,zamysli se nad tím,děláš něco špatně! A je snad jasné ,že počasí a kvalita dřeva je věc důležitá . Ráno seřídíš,k večeru to nemusí být pravda !

K první otázce . Vždy záleží jaký máte komín . Pokuď nerez , který se rychle nahřeje a není duvod otálet s uzavíráním klapky do komína . Pokuď je to starý komín z cihel , asi bych ho lépe prohřál , at se nezadehtuje . Je to jak s oroseným pivem když ho vytáhnete z lednice . V studeném komíně by vám kondenzovala pára ze spalin.
Jak uzavírat klapku na komín ? To musíte zkoušet vy sám jak to v kamnech hoří a jak žhaví . Zjednodušeně řečeno , optimum je vysoká teplota topeniště a nažhavená kamna a pomalé hoření (málo tepla do komína) .
K tomu se týká i třetí otázka . Používám spalinový teploměr . Jeden mám na kouřovodu a jeden na čele kamen . To vám vypovídá jak máte utáhnout vzduch . Ono totiž neplatí , že čím více vzduchu , tím více tepla . Když je moc vzduchu , tak je ho přebytek a nezučastní se ani hoření a jen se ohřeje a vyletí komínem . Paradoxně tak vlastně ochlazuje topeniště .
K čtvrté otázce jen je odpověď , jak máte suché dřevo a jak je konstrukčně vytvořeno topeniště . To jest jak je dělán oplach skla , izolace topeniště , tvar topeniště a předehřátý sekundární vzduch . Měl jsem jotule f 602cb a tam byl vždy jen po pár dnech šedavý opar . Stejně mě to sr.... a musíte to otřít houbičkou namočenou ve vodě .
Jinak ty kamna jsou naprosto za tu cenu šílená . Mohl jste mít kanadské plecháče https://www.e-teplo.cz/kanadska-krbova-kamna-true-north-20.html a to je uplně jiný příběh

Díky všem za odpovědi.
Prosím vás můžete být konkrétnější u těch teplot ? Na kolik rozehříváte topeniště a kolik jde do komína ? Jinak díky za cenné rady, budu experimentovat dál :-) . Fotku tady ani nedávám. oplach skla tam asi není. Každopadně si taky pořídím dva teploměry. Ještě by mně zajímalo jaká nejmenší teplota může jít do komína ? Podle spalinových teploměrů to je od 110C do 240C. A k ceně. Kamna jsem kupoval 8.3.21 a stály 17 000kč. Na tu cenu teď nevěřicně zírám ::)

Já klapku do komína nemám . Mám nízký komín a tudíž nepotřebuji . Ale v principu ukazuje teploměr asi polovic teploty plynu v kouřovodu . Ukazuje sice správně , ale teplotu kouřovodu . A ten má dvě strany . Jednu vnitřní - teplota spalin třeba 200°c a venkovní - interiér třeba 20°c . A teplota roury bude zhruba poloviční 100°c jak se předává teplo mezi těmito medii. Tudíž hodně záleží na výšce a provedení komína , aby vám nekondenzovaly spaliny . Protože mám nízký a zateplený komín (nerez) , tak já ho mám opravdu čistý . Běžně topím na těch 100 až 150°c . Záleží jak přikládáte jak chcete teplo (nažhavená kamna ) . Když mám na kamnech 200°, tak v kamnech bude už přes těch 500°c a jen se z komína tetelí jak kamna brumlají a sekundáry hoří . A nebo nepotřebuji takové teplo a na kamnech to nechám klesnout třeba na 100°c (za pár hodin) a pak jen vyhrábnu žhavé a zase dám dvě polena a kamna se postupně rozjedou a za pár hodin zase přiložím obdobně .
https://youtu.be/wr0tfGDwZp8
Při zátopu samozřejmě mám stejnou teplotu jak kamen , tak kouřovodu . Tam je ze začátku na kouřovodu vyšší (slabší stěna) a jak se zahřívají kamna , tak se to srovnává a potom na kouřovodu nižší jak přivírám vzduch na kamnech .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru