Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava komína

Dobrý den,
na chalupě budu dávat nový kotel. Komín není nic moc. Byl se dívat i kominík a říkal, že je tam šamot, ale bez zámků a že už by to chtělo strojně vyčistit.
Co jsem koukal, naprostá katastrofa je nadstřešní část. cihly jsou úplně rozpadlé.
Komín nikde neprosakuje, topím jen dřevem, nikoliv uhlím. Kotel bude Viadrus U22 16kW.
Koukal jsem, jestli náhodou není do komína trám, tak není.

Co myslíte, opravit jen nadstřešní rozpadlou část nebo celý komín. Popř. nové revizní dvířka atd..
Pokud bych dělal jen nadstřešní část, spojím nějak ten původní šamot bez zámků s novým šamotem se zámkem? Jak?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud se jedná již o komín již vložkovaný šamotkami, i když bez zámků a vyhovuje průřezem, pak bych…
George63 19.10.2021 21:02
George63
George,pokud bych byval videl tvou odpoved,sam bych neodpovidal,vyslo to najednou,jinak podepisuji. nový
Oldoo 19.10.2021 21:16
Oldoo
Koukal jsem, jestli náhodou není do komína trám, tak není. No, on nebývá trám zazděný tak, aby proc… poslední
Rce 19.10.2021 21:51
Rce

Pokud se jedná již o komín již vložkovaný šamotkami, i když bez zámků a vyhovuje průřezem, pak bych jej pouze pořádně vyčistil. Pokud jsou na stěnách vložek nějaké napečené úsady, tak je jej dobré t.zv. vypálit. Což je nutné provádět velmi opatrně, případně za přítomnosti kominíka. Postup je takový, že se komín nahoře uzavře cihlou a ponechá se pouze malá mezírka. Pak se ve spodních vybíracích dvířkách napečené úsady zapálí pomocí papíru. A cihlou nahoře na komíně se opatrně reguluje hoření úsad v komíně, aby nedošlo k velmi prudkému hoření. Po vypálení se komín pořádně protáhne několikrát shora "kopretinou" s koulí.
Co se týká horní části komína, tak tu rozebrat až do střechy na pevnou část a na původní komínovky osadit nové, se zámky. Zámky situovat tak, aby případný kondenzát stékal do průduchu komína, ne do obezdívky. U té první by bylo dobré zámek odbrousit na plocho, aby dosedla celou plochou na tu poslední původní a případně "podmáznout" kamnářským tmelem. Pak horní komínovky postupně přidávat a obezdívat cihlami, třeba vápenopískovými, nebo šamotkami, nebo i "ostře" pálenými běžnými. Okolo těch komínovek je dobré provést silnější vrstvu nehořlavou tepelně izolační maltou (s perlitem), aby byla omezena kondenzace v této chladnější části. No a na vrch komína pak buďto vybetonovat, nebo osadit prefabrikovanou komínovou hlavu -krycí desku. Spáry mezi cihlami se pak musí vyspárovat cementovou maltou, nebo spárovací hmotou.
A okolo komína provést klempířské oplechování proti zatékání do střechy a vrch "klempířiny" zahnout a zaklepnout těsně ke komínu.
Jinak je možné použít i nějakých prefa částí, ale popsaný způsob je "klasika", kterou jsem už použil na několika opravách starších komínů. :puff:

Koukal jsem, jestli náhodou není do komína trám, tak není.

No, on nebývá trám zazděný tak, aby procházel dírou komína. Měl jsem ale trám vedoucí téměř komínem, oddělený jen cihlou "naštorc" a ještě otesanou. Takže pozor na to. Musel jsem komín uhnout, má tedy oblouček, aby obešel trám. Pro jistotu jsem trám ještě oplechoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru