Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Generátor elektriny - je možné použitie normálneho elektromotora?

Vedľa domčeka na dedine mi tečie potok. S energiami to teraz nevyzerá dobre, nielenže hrozí nejaký black-out, ale aj ich cena riadne stúpa. A pre dôchodcu je každá ušetrená koruna dobrá.
Takže skúšam si zmajstrovať akési koleso (vyzerá ako kedysi tie mlynské, len menšie) a začal som zháňať generátor el.prúdu. Lenže všetko, čo som našiel, tak boli nejaké lacnejšie z Číny (otázna je dodacia lehota, keďže doprava všeobecne hapruje a tiež kvalita) a potom aj z Európy, lenže tie ceny sú akési privysoké.
Elektromotory sú nielen lacnejšie, ale je možné zohnať za slušnú cenu i staršie. Ibaže neviem, či je možné použiť na výrobu el. energie aj elektromotor. Vlastne by sa tam len mala obrátiť funkcia. Nemá s tým niekto skúsenosti? Môže to byť reálne riešenie a čo by tam malo byť vlastne okrem motora pripojené ako nejaká regulácia alebo?!
Ďakujem za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tady je inspirace pro budoucnost. nový
nerady 17.10.2021 11:49
nerady
Ano je to možné a překvapivě jednoduché. Stačí točit víc, než by se točil motor sám a bude elektriku… nový
ml1 19.10.2021 11:31
ml1
Ono se to resi tak, ze se vypne voda, vodni kolo ci turbina se roztoci motorem a pak se pusti voda a… poslední
bahno 19.10.2021 12:38
bahno
Když jsem nedávno probíral hudební složky, tak jsem narazil na docela starou písničku původně z LP;… nový
ml1 19.10.2021 11:46
ml1

Ano je to možné a překvapivě jednoduché. Stačí točit víc, než by se točil motor sám a bude elektriku dodávat. Pokud se bavíme o asynchoňáku, tak ten potřebuje jalový výkon (na "nabuzení"). Při paralelním chodu se sítí to neni problém, jalový výkon dodá síť, která se zároveň postará o správné napětí (provozují se tak běžně větrné elektrárny). Při ostrovním provozu se musí přidat kondenzátory, které kroě toho právě také určují, jaké bude výstupní napětí.
A jak už bylo řečeno, neni možné trumfnout ceny toho, co k nám vede po drátech (to je velkovýroba, kde se uplatňují úspory z rozsahu). Na jedné konferenci, kde jsem před léty byl, se v solární sekci shodlo více lidí na nákladech 1€/kWh (minimálně 3 příspěvky, zejména z pobaltských zemí, kde nejsou moc ochotni brát elektriku od ruska a navíc to mají všude strašně daleko). Lotyši to měli jako nutnost (byly to nějaké samoty (4 baráky a pak v okruhu 50 km nic a podobně), kam by přivedení elektriky vyšlo daleko dráž), český člověk to měl jako koníčka na chalupě a takovou cenu také odhadoval v reakci na ty předešlé příspěvky. Nevím, jak je to s vodou nebo větrem, asi to bude dost záviset na tom, kolik si toho udělá člověk sám a zadarmo (solární panel si člověk doma neubastlí ani nezachrání ze šrotu, vodní kolo a generátor, to je jiná situace).

Ono se to resi tak, ze se vypne voda, vodni kolo ci turbina se roztoci motorem a pak se pusti voda a ta to dotoci na nadsynchroni otacky a a voila, dodavame energii a mame nafazovano. Je potreba hlidat, ze neodpadne sit a pokud by k tomu doslo, odpojit generator, aby tam negenroval neco fuj a neco nechciplo na prepeti/blbou frekvenci, ale v zasade je to hrozne jednoduchy - po ty elektricky strance.

Když jsem nedávno probíral hudební složky, tak jsem narazil na docela starou písničku původně z LP; když jsem si ji poslechnul (a dekódoval, co tam zpívají), uvědomil jsem si, že 40 let před tím, než my tady řešíme nějaké zelené problémy, už zpívali o nahrazení fosilních paliv (petrolej) zelenou energií (vítr) v místě, kde to nedává příliš smysl (možná by s vodním kolem měl větší úspěch). Jenom nevím, jestli ebonitová tyč a liščí ohon je zrovna použitelný generátor elektřiny pro tento účel.
Zkusil jsem vyhledal online a kupodivu existuje https://www.youtube.com/watch?v=K8W_74i5rXw

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru