Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Generátor elektriny - je možné použitie normálneho elektromotora?

Vedľa domčeka na dedine mi tečie potok. S energiami to teraz nevyzerá dobre, nielenže hrozí nejaký black-out, ale aj ich cena riadne stúpa. A pre dôchodcu je každá ušetrená koruna dobrá.
Takže skúšam si zmajstrovať akési koleso (vyzerá ako kedysi tie mlynské, len menšie) a začal som zháňať generátor el.prúdu. Lenže všetko, čo som našiel, tak boli nejaké lacnejšie z Číny (otázna je dodacia lehota, keďže doprava všeobecne hapruje a tiež kvalita) a potom aj z Európy, lenže tie ceny sú akési privysoké.
Elektromotory sú nielen lacnejšie, ale je možné zohnať za slušnú cenu i staršie. Ibaže neviem, či je možné použiť na výrobu el. energie aj elektromotor. Vlastne by sa tam len mala obrátiť funkcia. Nemá s tým niekto skúsenosti? Môže to byť reálne riešenie a čo by tam malo byť vlastne okrem motora pripojené ako nejaká regulácia alebo?!
Ďakujem za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano je to možné a překvapivě jednoduché. Stačí točit víc, než by se točil motor sám a bude elektriku… nový
ml1 19.10.2021 11:31
ml1
Ono se to resi tak, ze se vypne voda, vodni kolo ci turbina se roztoci motorem a pak se pusti voda a… poslední
bahno 19.10.2021 12:38
bahno
Když jsem nedávno probíral hudební složky, tak jsem narazil na docela starou písničku původně z LP;… nový
ml1 19.10.2021 11:46
ml1

Ano je to možné a překvapivě jednoduché. Stačí točit víc, než by se točil motor sám a bude elektriku dodávat. Pokud se bavíme o asynchoňáku, tak ten potřebuje jalový výkon (na "nabuzení"). Při paralelním chodu se sítí to neni problém, jalový výkon dodá síť, která se zároveň postará o správné napětí (provozují se tak běžně větrné elektrárny). Při ostrovním provozu se musí přidat kondenzátory, které kroě toho právě také určují, jaké bude výstupní napětí.
A jak už bylo řečeno, neni možné trumfnout ceny toho, co k nám vede po drátech (to je velkovýroba, kde se uplatňují úspory z rozsahu). Na jedné konferenci, kde jsem před léty byl, se v solární sekci shodlo více lidí na nákladech 1€/kWh (minimálně 3 příspěvky, zejména z pobaltských zemí, kde nejsou moc ochotni brát elektriku od ruska a navíc to mají všude strašně daleko). Lotyši to měli jako nutnost (byly to nějaké samoty (4 baráky a pak v okruhu 50 km nic a podobně), kam by přivedení elektriky vyšlo daleko dráž), český člověk to měl jako koníčka na chalupě a takovou cenu také odhadoval v reakci na ty předešlé příspěvky. Nevím, jak je to s vodou nebo větrem, asi to bude dost záviset na tom, kolik si toho udělá člověk sám a zadarmo (solární panel si člověk doma neubastlí ani nezachrání ze šrotu, vodní kolo a generátor, to je jiná situace).

Ono se to resi tak, ze se vypne voda, vodni kolo ci turbina se roztoci motorem a pak se pusti voda a ta to dotoci na nadsynchroni otacky a a voila, dodavame energii a mame nafazovano. Je potreba hlidat, ze neodpadne sit a pokud by k tomu doslo, odpojit generator, aby tam negenroval neco fuj a neco nechciplo na prepeti/blbou frekvenci, ale v zasade je to hrozne jednoduchy - po ty elektricky strance.

Když jsem nedávno probíral hudební složky, tak jsem narazil na docela starou písničku původně z LP; když jsem si ji poslechnul (a dekódoval, co tam zpívají), uvědomil jsem si, že 40 let před tím, než my tady řešíme nějaké zelené problémy, už zpívali o nahrazení fosilních paliv (petrolej) zelenou energií (vítr) v místě, kde to nedává příliš smysl (možná by s vodním kolem měl větší úspěch). Jenom nevím, jestli ebonitová tyč a liščí ohon je zrovna použitelný generátor elektřiny pro tento účel.
Zkusil jsem vyhledal online a kupodivu existuje https://www.youtube.com/watch?v=K8W_74i5rXw

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru