Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Generátor elektriny - je možné použitie normálneho elektromotora?

Ano je to možné a překvapivě jednoduché. Stačí točit víc, než by se točil motor sám a bude elektriku dodávat. Pokud se bavíme o asynchoňáku, tak ten potřebuje jalový výkon (na "nabuzení"). Při paralelním chodu se sítí to neni problém, jalový výkon dodá síť, která se zároveň postará o správné napětí (provozují se tak běžně větrné elektrárny). Při ostrovním provozu se musí přidat kondenzátory, které kroě toho právě také určují, jaké bude výstupní napětí.
A jak už bylo řečeno, neni možné trumfnout ceny toho, co k nám vede po drátech (to je velkovýroba, kde se uplatňují úspory z rozsahu). Na jedné konferenci, kde jsem před léty byl, se v solární sekci shodlo více lidí na nákladech 1€/kWh (minimálně 3 příspěvky, zejména z pobaltských zemí, kde nejsou moc ochotni brát elektriku od ruska a navíc to mají všude strašně daleko). Lotyši to měli jako nutnost (byly to nějaké samoty (4 baráky a pak v okruhu 50 km nic a podobně), kam by přivedení elektriky vyšlo daleko dráž), český člověk to měl jako koníčka na chalupě a takovou cenu také odhadoval v reakci na ty předešlé příspěvky. Nevím, jak je to s vodou nebo větrem, asi to bude dost záviset na tom, kolik si toho udělá člověk sám a zadarmo (solární panel si člověk doma neubastlí ani nezachrání ze šrotu, vodní kolo a generátor, to je jiná situace).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny