Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem použití parkovacích čidel

Nemáte někdo vnitřní zapojení čidel, které se používají v autech k rozpoznání překážky při couvání? Chtěl bych je použít k zabezpečení pohybu elektrické křídlové brány.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak chces len zapojenie cidla, to asi stacit nebude. Pokial je mi zname, tak cislo funguje ako vysiel…
truhlik 30.08.2021 11:13
truhlik
V nejhorším bych musel použít v kompletu s ŘJ a dostat z ní nějaké sepnutí signálu. Ale ideálně kdyb…
J_K 30.08.2021 11:40
J_K
Teoreticky aj by si pouzil RJ bez kamery, ale len s LED, uprostred 0, na kazdu stranu cca 5-7 LED, t…
truhlik 30.08.2021 14:10
truhlik
To by určitě šlo, ale nejsem tak zdatný v praktické elektronice, abych si dokázal správně navrhnout… nový
J_K 30.08.2021 14:29
J_K
Aha, na prekazku pri zatvarani, jasne, ja som myslel ako nahradu za koncovy spinac . . . nový
truhlik 30.08.2021 14:40
truhlik
Dělal jsem si rovněž, před cca dvěma lety, vlastní kompletní zapojení a ovládání elektrického otevír… nový
George63 31.08.2021 22:34
George63
To jste dobrej dost :-) Ty originální řídicí jednotky mají také bezpečnostní obvod pro zastavení při… nový
J_K 31.08.2021 23:10
J_K
tyhle ultrazvukovy cidla jsou koupit po par dolarech v cine (https://www.aliexpress.com/item/3291510… nový
nocturne.op.15 31.08.2021 21:55
nocturne.op.15
No jo, ale to už je pro mě "vyšší dívčí". Já si dokážu spájet nějaký jednoduchý obvod, ale navrhnout… poslední
J_K 31.08.2021 23:13
J_K

Ak chces len zapojenie cidla, to asi stacit nebude. Pokial je mi zname, tak cislo funguje ako vysielac-prijimac, cize vysle signal a prijme a z toho potom elektronika vyhodnoti vzdialenost . . . nieje to na nejakom principe zeby tam nieco spinalo alebo od vzdialenosti sa zvysovalo napatie, pokial viem, ale mozem sa mylit.

V nejhorším bych musel použít v kompletu s ŘJ a dostat z ní nějaké sepnutí signálu. Ale ideálně kdyby čidla fungovla přímo jako spínač signálu, to by bylo k vestavbě nejjednodušší. Nicméně co jsem zatím viděl, všechny byly jen dvojvodičové, takže tam nejspíš probíhá digitální komunikace a to je v mém případě nepoužitelné. Případně aspoň kdyby někdo doporučil typ, kde má ŘJ vhodný analogový výstup, aby se dalo připojit relé.

Teoreticky aj by si pouzil RJ bez kamery, ale len s LED, uprostred 0, na kazdu stranu cca 5-7 LED, tak by sa dalo kablikom napojit na vystup pre tu LED, nesvieti-svieti . . .
Ked ti ide len o zapni-vypni, nestacilo by nieco ako magnet a jazyckove rele ? mam tak spinanie otvorenia brany do alarmu . . .

To by určitě šlo, ale nejsem tak zdatný v praktické elektronice, abych si dokázal správně navrhnout a provést zapojení. Proto by bylo pro mě lepší, kdyby byla k dostání ŘJ s tvrdšími výstupy, kam by se dalo rovnou připojit relé. Ale s tím napojením na odpovídající LED v optickém analyzátoru by to nebylo špatné, umožňuje to i nastavit přesněji rozsah citlivosti podle konkrétních podmínek. Nicméně u mě je to jedno, jestli signál přijde 2m před překážkou, nebo 30cm.
S tím magnetem a jazýčkovým relé tomu asi nerozumím. Mně nejde o zastavení křídla v nějaké pozici, ale jen když se v dráze vyskytne překážka. Ta standardní optická čidla jsou na nic, snímají jen úzký prostor mezi sloupky, nebo tam kde je umístím. To stačí u posuvné brány, ale u křídlové, která má v mém případě 5m, potřebuji mít pokrytý celý prostor, ve kterém se křídlo pohybuje.

Dělal jsem si rovněž, před cca dvěma lety, vlastní kompletní zapojení a ovládání elektrického otevírání křídlové brány. "Havarijní" zastavení křídla brány, v libovolné pozici, jsem takto neřešil. Pouze jsem do napájení motoru pohonné šroubo-pákové jednotky, vřadil klasické nastavitelné nadproudové ochranné relé, jež jsem nastavil těsně nad hodnotu provozně odebíraného proudu.
Takže, pokud dojde k tomu, že se křídlo o něco zastaví, nebo i třeba v zimě, pokud se opře spodek o sníh, nebo zmrazky, tak proudové relé pohyb skoro ihned zastaví. A křídlo nevyvozuje nijak velkou sílu, takže není větší nebezpečí jak pro osoby, ani případně pro vozidlo. Pak tedy pouze překážku odstraním a relé opět "natáhnu".
Ale za celou dobu co to mám, ještě nikdy tato situace nenastala.
A dálkové ovládání mám řešeno pomocí soupravy dvoukanálového ovládání z Aliexpressu, které stálo asi 250,- Kč včetně dvou ovladačů-vysílačů. Jeden kanál, jedno tlačítko, je pro zavírání a otevírání, druhý, druhé tlačítko, je pro okamžité zastavení křídla kdykoliv v době pohybu.
Celá jednotka, vestavěná do původní malé plastové pojistkové přípojkové skříně, mě vyšla na pár stovek korun (něco ze zásob a něco z Aliexpressu).

To jste dobrej dost :-) Ty originální řídicí jednotky mají také bezpečnostní obvod pro zastavení při překážce, ale je to rovněž až při kontaktu. To já právě nechci, i když síla je malá a sama žádnou škodu neudělá. Ale u mě bránu využívá víc lidí(aut), i cizí a nikomu není příjemné, když se brána zastaví o jeho auto. I když normálnímu člověku dojde, že je v prostoru pohybu brány a auto tam nepostaví. Jenže Marťanů je mezi námi taky dost.

tyhle ultrazvukovy cidla jsou koupit po par dolarech v cine (https://www.aliexpress.com/item/32915100619.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.75b076ac735Xcb&algo_pvid=a0d51e6c-b70d-454d-87e2-33a9cd82a79c&algo_exp_id=a0d51e6c-b70d-454d-87e2-33a9cd82a79c-8) , jde to normalne pripojit j ESP, arduinu nebo cemukoli podobnymu. Osobne bych spis zvazil pouzit ToF (https://www.davidpilling.com/wiki/index.php/TOF) senzor - zalezi na okolnostech toho, co chcete vlastne rozpoznavat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru