Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem použití parkovacích čidel

Nemáte někdo vnitřní zapojení čidel, které se používají v autech k rozpoznání překážky při couvání? Chtěl bych je použít k zabezpečení pohybu elektrické křídlové brány.

Předmět Autor Datum
Ak chces len zapojenie cidla, to asi stacit nebude. Pokial je mi zname, tak cislo funguje ako vysiel…
truhlik 30.08.2021 11:13
truhlik
V nejhorším bych musel použít v kompletu s ŘJ a dostat z ní nějaké sepnutí signálu. Ale ideálně kdyb… nový
J_K 30.08.2021 11:40
J_K
Teoreticky aj by si pouzil RJ bez kamery, ale len s LED, uprostred 0, na kazdu stranu cca 5-7 LED, t… nový
truhlik 30.08.2021 14:10
truhlik
To by určitě šlo, ale nejsem tak zdatný v praktické elektronice, abych si dokázal správně navrhnout… nový
J_K 30.08.2021 14:29
J_K
Aha, na prekazku pri zatvarani, jasne, ja som myslel ako nahradu za koncovy spinac . . . nový
truhlik 30.08.2021 14:40
truhlik
Dělal jsem si rovněž, před cca dvěma lety, vlastní kompletní zapojení a ovládání elektrického otevír… nový
George63 31.08.2021 22:34
George63
To jste dobrej dost :-) Ty originální řídicí jednotky mají také bezpečnostní obvod pro zastavení při… nový
J_K 31.08.2021 23:10
J_K
Inac, ked sa mi rozsvieti posledna LED, tak tam mam este rezervu 30 cm, ale aka je tolerancia pri op… nový
truhlik 30.08.2021 14:13
truhlik
tyhle ultrazvukovy cidla jsou koupit po par dolarech v cine (https://www.aliexpress.com/item/3291510… nový
nocturne.op.15 31.08.2021 21:55
nocturne.op.15
No jo, ale to už je pro mě "vyšší dívčí". Já si dokážu spájet nějaký jednoduchý obvod, ale navrhnout… poslední
J_K 31.08.2021 23:13
J_K

Ak chces len zapojenie cidla, to asi stacit nebude. Pokial je mi zname, tak cislo funguje ako vysielac-prijimac, cize vysle signal a prijme a z toho potom elektronika vyhodnoti vzdialenost . . . nieje to na nejakom principe zeby tam nieco spinalo alebo od vzdialenosti sa zvysovalo napatie, pokial viem, ale mozem sa mylit.

V nejhorším bych musel použít v kompletu s ŘJ a dostat z ní nějaké sepnutí signálu. Ale ideálně kdyby čidla fungovla přímo jako spínač signálu, to by bylo k vestavbě nejjednodušší. Nicméně co jsem zatím viděl, všechny byly jen dvojvodičové, takže tam nejspíš probíhá digitální komunikace a to je v mém případě nepoužitelné. Případně aspoň kdyby někdo doporučil typ, kde má ŘJ vhodný analogový výstup, aby se dalo připojit relé.

Teoreticky aj by si pouzil RJ bez kamery, ale len s LED, uprostred 0, na kazdu stranu cca 5-7 LED, tak by sa dalo kablikom napojit na vystup pre tu LED, nesvieti-svieti . . .
Ked ti ide len o zapni-vypni, nestacilo by nieco ako magnet a jazyckove rele ? mam tak spinanie otvorenia brany do alarmu . . .

To by určitě šlo, ale nejsem tak zdatný v praktické elektronice, abych si dokázal správně navrhnout a provést zapojení. Proto by bylo pro mě lepší, kdyby byla k dostání ŘJ s tvrdšími výstupy, kam by se dalo rovnou připojit relé. Ale s tím napojením na odpovídající LED v optickém analyzátoru by to nebylo špatné, umožňuje to i nastavit přesněji rozsah citlivosti podle konkrétních podmínek. Nicméně u mě je to jedno, jestli signál přijde 2m před překážkou, nebo 30cm.
S tím magnetem a jazýčkovým relé tomu asi nerozumím. Mně nejde o zastavení křídla v nějaké pozici, ale jen když se v dráze vyskytne překážka. Ta standardní optická čidla jsou na nic, snímají jen úzký prostor mezi sloupky, nebo tam kde je umístím. To stačí u posuvné brány, ale u křídlové, která má v mém případě 5m, potřebuji mít pokrytý celý prostor, ve kterém se křídlo pohybuje.

Dělal jsem si rovněž, před cca dvěma lety, vlastní kompletní zapojení a ovládání elektrického otevírání křídlové brány. "Havarijní" zastavení křídla brány, v libovolné pozici, jsem takto neřešil. Pouze jsem do napájení motoru pohonné šroubo-pákové jednotky, vřadil klasické nastavitelné nadproudové ochranné relé, jež jsem nastavil těsně nad hodnotu provozně odebíraného proudu.
Takže, pokud dojde k tomu, že se křídlo o něco zastaví, nebo i třeba v zimě, pokud se opře spodek o sníh, nebo zmrazky, tak proudové relé pohyb skoro ihned zastaví. A křídlo nevyvozuje nijak velkou sílu, takže není větší nebezpečí jak pro osoby, ani případně pro vozidlo. Pak tedy pouze překážku odstraním a relé opět "natáhnu".
Ale za celou dobu co to mám, ještě nikdy tato situace nenastala.
A dálkové ovládání mám řešeno pomocí soupravy dvoukanálového ovládání z Aliexpressu, které stálo asi 250,- Kč včetně dvou ovladačů-vysílačů. Jeden kanál, jedno tlačítko, je pro zavírání a otevírání, druhý, druhé tlačítko, je pro okamžité zastavení křídla kdykoliv v době pohybu.
Celá jednotka, vestavěná do původní malé plastové pojistkové přípojkové skříně, mě vyšla na pár stovek korun (něco ze zásob a něco z Aliexpressu).

To jste dobrej dost :-) Ty originální řídicí jednotky mají také bezpečnostní obvod pro zastavení při překážce, ale je to rovněž až při kontaktu. To já právě nechci, i když síla je malá a sama žádnou škodu neudělá. Ale u mě bránu využívá víc lidí(aut), i cizí a nikomu není příjemné, když se brána zastaví o jeho auto. I když normálnímu člověku dojde, že je v prostoru pohybu brány a auto tam nepostaví. Jenže Marťanů je mezi námi taky dost.

tyhle ultrazvukovy cidla jsou koupit po par dolarech v cine (https://www.aliexpress.com/item/32915100619.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.75b076ac735Xcb&algo_pvid=a0d51e6c-b70d-454d-87e2-33a9cd82a79c&algo_exp_id=a0d51e6c-b70d-454d-87e2-33a9cd82a79c-8) , jde to normalne pripojit j ESP, arduinu nebo cemukoli podobnymu. Osobne bych spis zvazil pouzit ToF (https://www.davidpilling.com/wiki/index.php/TOF) senzor - zalezi na okolnostech toho, co chcete vlastne rozpoznavat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru