Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jawa 50/21 nestartuje, ale kope do výfuku.

Zdravím,

Potřeboval bych poradit, protože už vážně nevím co dál. Fichtla jsem před měsícem dělal GO motoru. Všechno OK vyměnil jsem klikovku, spojku, přetěsňoval jsem i motor a pincek pak jezdil. Ale potom co jezdil asi tak 3 dny z ničeho nic přestal jezdit a nechtěl nastartovat. Když chci nastartovat tak mi z výfuku kope a hulí z nej, ale když ho zkusim roztlacit tak kope hrozně moc, ale nechytne. Zkoušel jsem vše.. předstih, odtrh vyčistit karbec, dát jiné svíčky i novou svíčku jsem dal. A furt jen kope do výfuku a z výfuku jde kouř, ale nechytne. Mohl by mi zde někdo poradit ? Benzín tam jde..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
aku hodnotu ma predstih? nový
jimbim 10.07.2021 16:11
jimbim
Hodnota je furt stejná, nevím teď přesně, ale predstih je dobře serizeny. nový
Petr.B 10.07.2021 17:25
Petr.B
no ked nevieš presne tak asi ani presne nie je. keby bol presne tak nekope. ked kope tak je velky pr… nový
jimbim 10.07.2021 18:07
jimbim
Špatný, zřejmě moc velký předstih. Fichtl má klasické kladívko, takže nastavit max. odtrh cca 0,5-0,… nový
George63 10.07.2021 21:52
George63
A co znamená "kope do výfuku"? Do výfuku motor "střílí" - to je obvykle zaviněno malým nebo žádným p… nový
czcharlie 11.07.2021 07:57
czcharlie
Kope do výfuku znamená že dává náznak toho že chce nastartovat, ale nechytne prostě chce nastartovat… nový
Petr.B 11.07.2021 13:43
Petr.B
Střílení do výfuku mohou způsobit dvě závady - pozdní zážeh (jsi jistý, že při nastavování předstihu… nový
czcharlie 11.07.2021 15:51
czcharlie
Téměř s jistotou je to špatně seřízené zapalování ( předstih, odtrh) Pokud jak tvrdíte vy , je to do… nový
pařez 11.07.2021 14:19
pařez
No už je to víc jak půl století kdy jsem se hodně hrabal do motorek.A v podstatě už si toho moc nepa… poslední
kap.dabac 17.07.2021 09:16
kap.dabac

Špatný, zřejmě moc velký předstih. Fichtl má klasické kladívko, takže nastavit max. odtrh cca 0,5-0,7 mm a 3 mm před horní úvratí počátek odtrhu (tenký papír se uvolní). Když tvrdíš, že je určitě dobrý a ani nevíš jaký je, tak to svědčí o tom, že jsi jej nezkontroloval a nenastavil. Předstih je jeden ze základních parametrů dobrého chodu motoru.

A co znamená "kope do výfuku"? Do výfuku motor "střílí" - to je obvykle zaviněno malým nebo žádným předstihem nebo příliš bohatou směsí. Nebo "kope" a tím je odjakživa myšleno to, že směs ve válci je zapálena víc před horní úvratí než by měla být takže píst se ve válci prudce zbrzdí protože síla expandujících plynů působí proti směru otáčení motoru. To je zapřičiněno velkým předstihem. Zkontroluj zda není uvolněn šroubek pevného kontaktu přerušovače a velikost odtrhu, zda není uvolněn šroub bohatosti směsi (musí mít pod hlavou pružinu!!!) a v neposlední řadě zkontroluj sání.

Kope do výfuku znamená že dává náznak toho že chce nastartovat, ale nechytne prostě chce nastartovat i při roztláčení,nakopávání střílí hodně do výfuku, ale nechytne. Předstih je dobře nastavený podle měrek i odtrh a furt to stejné.

Střílení do výfuku mohou způsobit dvě závady - pozdní zážeh (jsi jistý, že při nastavování předstihu neotáčíš motorem "proti srsti"?) nebo příliš bohatá směs. Ta se řádně nespílí, hromadí se ve výfuku a následně je zapálena horkými výfukovými plyny. Je tu ještě možnost, že jsi při sestavování motoru namontoval píst opačně - šipka na horní ploše musí směřovat k výfukovému kanálu. Ovšem je to nepravděpodobné pokud tvrdíš, že motor nějakou dobu fungoval. No a nezapoměl jsi náhodou vložit kolíček před montáží magneta? A v té souvislosti - není povolen rotor?

No už je to víc jak půl století kdy jsem se hodně hrabal do motorek.A v podstatě už si toho moc nepamatuji,ale pokud tazatel tvrdí že seřízení je Ok,tak bych se zaměřil na kondík.Může být proražena pak si zapalování dělá co chce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru