Předmět Autor Datum
https://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=26733.0 nový
Karel04 12.06.2021 16:09
Karel04
https://www.poradte.cz/elektronika/3984-redukce-400-v-zastrcky-4-kolik-na-5-kolik.html nový
nerady 12.06.2021 16:30
nerady
Neexistuje. Opačně to neni problém a redukcí je na výběr i na pultech domácích potřeb (není nutné hl… nový
ml1 14.06.2021 13:44
ml1
Já, i když elektrikář, na celém problému nechápu jednu věc. Na trhu jsou běžně redukce z pěti na čty… nový
Zerozero 15.06.2021 09:14
Zerozero
Důvod je právě ten, že podle předpisů je ta dutinka v zásuvce jenom PE. Použití jako N je nepřípustn… poslední
ml1 15.06.2021 14:09
ml1

Neexistuje. Opačně to neni problém a redukcí je na výběr i na pultech domácích potřeb (není nutné hledat elektro).

Problém je, že u toho 5P bude chybět střední vodič N (u 4P je L1-L3 a PE, u 5P je navíc N). Takže univerzální, natož předpisové, řešení neexistuje. Pokud spotřebič nepotřebuje střední vodič (motory ho propojený nemaji), pak neni problém (teda ještě ho může chtít nějaké pomocné osvětlení a podobně). Ale to chce znát zapojení spotřebiče a možná jednodušší než redukce je přešroubování vidlice (ta vidlice stojí tak půlku nebo třetinu toho, co redukce (4P->5P, opačné nejsou), pravda 4P vidlice jsou jakožto exot trošku dražší).

Je jedno hodně nepředpisové řešení a to rozdvojit N a PE ve vidlici za předpokladu, že je v instalaci použitý PEN (ovšem v zásuvce je to už jenom PE a takové řešení porušuje veškeré předpisy) a neni instalovaný proudový chránič. Před rekonstrukcí v práci jsem to tak pro jeden spotřebič udělal, pak vlatsně i pro trafo, které bez propojeného středu dávalo ošklivé průběhy napětí pokud se zatěžovalo asymetricky tím jak se neměla kudy uzavřít třetí harmonická (zabránění proudu třetí harmonické je přesně ten důvod, proč se u motorů ten střed nepropojuje). Ale to jsem si dovolil jen proto že jsem věděl, že ten zelený vodič je pro tento účel použitý i v jednofázových zásuvkách na stejném panelu (a i jinde v celém rozvodu). Po rekonstrukci nebyl problém, dokonce nám zaměstnavatel zaplatil i několik 5P vidlic a nabídnul na jejich výměnu elektrikáře (vidlice jsme si vyměnili sami, ale že jsme je nemuseli platit se hodilo, zbyly peníze na jiné věci).

Ještě jedno řešení by bylo a sice instalovat 5P zásuvku v souladu s předpisy (pokud je v objektu čtyřvodičový rozvod, je rozdělení PEN na PE a N v zásuvce v pořádku; pokud ne, znamenalo by to nový pětižilový kabel) a je po problému.

Já, i když elektrikář, na celém problému nechápu jednu věc.
Na trhu jsou běžně redukce z pěti na čtyři. Zapojení je samozřejmě tak, že v redukci je propojen vstupní kolík PE s "nulákem" čtyřkolíkové zásuvky. N z pětikolíku je nezapojen. Ale přitom zde může být problém.
Elektricky vzato, v redukci se síť PE-N redukuje na PEN. To proto, že sice vzácně (znám například starou svářečku KS-N 100, která je ještě někde v provozu), vyskytují spotřebiče, kde je PEN ve čtyřkolíku zároveň i pracovní. (vyráběno v době kdy byly sítě běžně čtyřvodičové). V případě připojení takového spotřebiče by došlo k vybavení chrániče.
V praxi jsem z toho důvodu předělával několik takových svářeček na pětižilový kabel.
Naproti tomu, jsem neviděl redukce z čtyřkolíku na pětikolík. Přitom čtyřkolík přijde připojit do čtyřvodičové sítě, kde je
PEN, tedy ochranný vodič je sloučen s pracovním. Tedy využít vodič PEN v této síti jako pracovní se nevylučuje.
Tedy v redukci rozdělit PEN na straně čtyřkolíku na PE a N na straně pětikolíku je možné a bylo by možno to brát jako místo rozdělení (stejně jako u jednofázové zásuvky s dvouvodičovým vedením). Proč se to nedělá nerozumím.
Z dotazu jsem vyrozuměl, že tazatel potřebuje redukci ze čtyř na pět. Tedy že síť je čtyřvodičová a potřebuje připojit spotřebič s pětikolíkem. Pokud spotřebič pracovní nulu k funkci nepotřebuje, bylo by nejjednodušší vyměnit na kabelu vidlici za pětikolík a N nezapojovat, zapojit jen PE. Pokud to není vhodné (třeba je spotřebič vypůjčený a má pětikolík), klidně bych redukci udělal ze čtyřkolíkové vidlice a pětikolíkové zásuvky s kouskem kabelu. Po stránce elektrické i bezpečnosti v tom problém nevidím.
Pokud mi něco uniklo, tak se omlouvám za mystifikaci 8-).

Důvod je právě ten, že podle předpisů je ta dutinka v zásuvce jenom PE. Použití jako N je nepřípustné. Nikde není obecně zaručené, že je ochranný vodič spojený se středním. Klidně můžete mít izolovanou síť bez vyvedeného středu. Používalo se i připojení jedné z fází na zem (často prý v sítích 3x110V), i když je to divné.
Jistě že pokud člověk ví, že na dutinku PE je přivedený PEN (i když se tím z něj stane PE a použití jaqko N je nepřípustné), tak to může tak využít. Stroje většinou mývaly právě pomocné obvody připojené na sdružené napětí (proto se dělaly stykače na 380V a trafa 380/24V pro osvětlení), ale už jsem během své velice krátké praxe (v rozvodech se běžně nehrabu) viděl právě i to, že se žárovka připojila na to, co má být uzemnění (nejsem si ale jistý, jestli nešlo o pevné spotřebiče, co se nezapínaji do zásuvky).
Také jsem byl u jednoho spotřebiče nucený tuto prasárnu udělat, jak jsem psal, ale dovolil jsem si to proto, že jsem znal uspořádání rozvodů a byla slibovaná jejich rekonstrukce (od doby co jsem nastoupil několik let), tedy instalovat novou zásuvku nemělo smysl. Pak jsem to ještě udělal u trafa, ale to je součást experimentálního vybavení (neni to klasický spotřebič do zásuvky), tam se na to tolik nehledí. Po rekonstrukci jsem to pochopitelně uvedl do předpisového stavu. Ovšem překvapuje mě, že se něco takového může vyskytnout u profesionálního výrobku, jestli to nebude výsledek nějakého zlepšováku (pětikolíkové zásuvky dřív nebyly tak běžné, tak někdo našel způsob, jak to připojit do toho, co je k dispozici a ve své době to fungovalo navzdory nepředpisovému řešení).
Proto neni možné dát do prodeje redukci, která by se spolehala na to, že si ji koupí jen těch asi 80% lidí co má doma síť TN-C (asi by se to muselo prodávat jen na "zbrojní pas"). Rozdělení PEN na N a PE musí proběhnout v pevné části instalace (to místo by mělo být přizemněno, ale myslím že to není tak striktní, protože těžko budete uzemňovat něco např. ve čtvrtém patře panelového domu při rekonstrukci rozvodu). PEN v pohyblivém přívodu je nepřípustný a vždy tomu tak bylo (bavíme se o tom, co platilo v době používání dvou a čtyřvodiče, dneska je PEN nepřípustný tušim pro průřez menší než 10mm2Cu nebo 16mm2Al, takže v nových bytových rozvodech by se už vyskytovat neměl, snad jen kromě přívodu do bytu). Rozebírat proč to je tak by bylo na delší povídání a bylo na toto téma toho napsáno víc než dost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru