Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje adapter zasuvka 400V 32A 4P na 400V 32A 5P?

Já, i když elektrikář, na celém problému nechápu jednu věc.
Na trhu jsou běžně redukce z pěti na čtyři. Zapojení je samozřejmě tak, že v redukci je propojen vstupní kolík PE s "nulákem" čtyřkolíkové zásuvky. N z pětikolíku je nezapojen. Ale přitom zde může být problém.
Elektricky vzato, v redukci se síť PE-N redukuje na PEN. To proto, že sice vzácně (znám například starou svářečku KS-N 100, která je ještě někde v provozu), vyskytují spotřebiče, kde je PEN ve čtyřkolíku zároveň i pracovní. (vyráběno v době kdy byly sítě běžně čtyřvodičové). V případě připojení takového spotřebiče by došlo k vybavení chrániče.
V praxi jsem z toho důvodu předělával několik takových svářeček na pětižilový kabel.
Naproti tomu, jsem neviděl redukce z čtyřkolíku na pětikolík. Přitom čtyřkolík přijde připojit do čtyřvodičové sítě, kde je
PEN, tedy ochranný vodič je sloučen s pracovním. Tedy využít vodič PEN v této síti jako pracovní se nevylučuje.
Tedy v redukci rozdělit PEN na straně čtyřkolíku na PE a N na straně pětikolíku je možné a bylo by možno to brát jako místo rozdělení (stejně jako u jednofázové zásuvky s dvouvodičovým vedením). Proč se to nedělá nerozumím.
Z dotazu jsem vyrozuměl, že tazatel potřebuje redukci ze čtyř na pět. Tedy že síť je čtyřvodičová a potřebuje připojit spotřebič s pětikolíkem. Pokud spotřebič pracovní nulu k funkci nepotřebuje, bylo by nejjednodušší vyměnit na kabelu vidlici za pětikolík a N nezapojovat, zapojit jen PE. Pokud to není vhodné (třeba je spotřebič vypůjčený a má pětikolík), klidně bych redukci udělal ze čtyřkolíkové vidlice a pětikolíkové zásuvky s kouskem kabelu. Po stránce elektrické i bezpečnosti v tom problém nevidím.
Pokud mi něco uniklo, tak se omlouvám za mystifikaci 8-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny