Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zdroj na elektrický ohradník schéma

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Začína leto, potrebujem si ochrániť úrodu od zveri a tak som sa rozhodol pre natiahnutie elektrického ohradníka. No k nemu potrebujem nejaký zdroj aby vydával elektrický impulz. (chcem používať 12V batériu a dĺžka ohradníka bude cca 100-150m) Kupované zdroje sú celkom predražené a tak ma napadá si nejaký ten zdroj vyrobiť doma z indučnej cievky na auto. No potrebujem vyrobiť schému toho ´´prerušovača´´. A tu znie moja otázka.
Prikladám sem 2 linky, líšia sa od seba v samotnom spracovaní elektrickom zapojení. Jedno zapojenie má v sebe iba prerušovač (napríklad na smerovky) a to druhé zapojenie má v sebe nejaký obvod s časovačom NE555. Otázka znie, je v tých dvoch zapojenia tak veľký rozdiel že sa to prejaví na samotnej funkčnosti elektrického ohradníka ? Niesom moc elektrický zdatný, no to čo je na oboch schém dokážem v pohode zapojiť. + (oba obvody budú dostatočné silné aby utiahli aspoň 100m ohradník?) Vopred ďakujem za rozumné odpovede.
Zdroj za pomocí prerušovača smeroviek
watch
Zdroj za pomocí časovača NE555
ohradnik.html

Potrebujem hlavne vedieť aký je medzi nimi rozdiel, ak sa to dá narýchlo lajcky opísať.

Řešení:

Tak klidně to zkusit můžeš, nejspíš to bude nějakou chvíli nějak fungovat taky. U mechanických kontaktů hrozí opalování a další problémy, závisí na konkterétním zapojení a podmínkách provozování, zda a kdy se to výrazněji projeví.

Princip podobných zařízení je, že nějakou cívkou = indukčností procpou nějaký proud a pak to rychle useknou. Indukčnost se snaří zachovat proud (podobně jako capacita=kondenzátor zachovává napětí), takže když jí teče nějaký proud a odpojíš jí, tak se snaží udržet ten samý proud a tudíž na ní napětí roste (teoreticky při dokonalé indukčnosti a izolaci roste do nekonečna, v praxi nic není dokonalé, takže podle konstrukce, svodů, paralelních kapacit (to jsou třeba ty dráty ohradníku) a tak tam prostě na chvilku naskočí něco hodně vysokého a po chvilce se to samo vybije, takže musíš impulz opakovat.

Když ti tam vleze nějaké zvíře, člověk, nebo něco vodivého, tak se to připojí na hodně vysoké napětí a dostane to "šlupku", ale protože ten bazmek má houby výkon, tak se to hned vybije, nezvládne to pořádný proud po pořádnou dobu (čili ani to nepředá pořádnou energii) a tak to pokusný objekt nejspíš přežije, jen ho to kopne.

Když to máš jako ohradník pro domácí zvířata, tak chceš, aby dostala dost velkou šlupku na to, aby už neměla zájem tam strkat čumák, ale dost malou na to, aby jim to nějak ublížilo = a musíš to kromě ostatního (délka, umístění atd.) dimenzovat i na patřičný druh zvířat - ovce, kozy, krávy, prasata, koně mají holt různá těla a odolnosti, takže to musí být pro ně tak akorát.

Když to máš proti zvěři divoké, tak nevíš co tam přijde a až tak moc tě nepálí, jestli to bude dotyčnému zvířeti jen nepřijemné, nebo mu to vypálí čáru přez čumák.

Problém jsou stávající zákony, kdy i divoká zvěř někomu patří (většinou myslivcům) a ty ji nesmíš jen tak terorizovat/lovit/likvidovat, jinak hrozí pokuty a další trestní následky. A cizí lidi taky nesmíš jen tak elektrošokovat, protože i když ti to vleze na ohrazený pozemek, kde to nemá co dělat a tam to teprve narazí na ohradník/samostříl/minu/... tak za výsledek jsi zodpovědný ty, jakožto majitel pozemku, který tam dal něco nebezpečného a nezabezpečil to dost, takže to někomu/něčemu nějak ublížilo. (že jsou současné zákony na palici, když staví blaho škůdce nad práva majitele je na debatu se zákonodárci, nikoli do kutilské poradny - takže bacha, když nevíš, co přesně děláš, jaké to může mít parametry a účinky na živou sílu, tak tě to nezbavuje právní zodpovědnosti ani za způsobenou škodu, ani za "obecné ohrožení")

Takže všechny rady v této poradně jsou samozřejmě míněny "čistě teoreticky, pro stavbu zařízení pouze osobou se zákonem daným oprávněním za účely demonstrace a měření v prostorech, kde je bezpečnost zajištěna a jsou splněny všechny ostatní podmínky stanovené zákonem. Žádný radící nenese žádnou zodpovědnost, pokud někdo nepovolaný neodbornou aplikací obecných poznatků způsobé škodu sobě či jinému" a podobné právnické kličky, že pokud něco uděláš, tak to prostě bylo na tvou vlastní pěst a následky si řeš pomocí právníků s někým jiným.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Okrem skutočne bezpečného "ohradenia", akým je kolodokola parcely vysiaty pás bodliaka, pestrec mari… nový
Nuda 29.04.2021 17:59
Nuda
Ďakujem za bezvýznamný komentár... nový
patrik27 29.04.2021 18:04
patrik27
V tom prípade skoč (aj gúúúglom) do kapitalistického, západného, amerického Rakúska, či krajín Škand… nový
Nuda 29.04.2021 18:11
Nuda
Ja si počkám na normálnu odpoveď na otázku v mojom príspevku. Určite sa tu nájde nejaký normálny člo… nový
patrik27 29.04.2021 18:15
patrik27
si tvoje riešenie predstavuješ hurvínkovsky. Ide od bezpečnosť, normy, lebo ani na svojom oplotenom… nový
Nuda 29.04.2021 18:29
Nuda
Od pana Nudy normální odpověď nikdy nečekej. nový
Rce 01.05.2021 23:51
Rce
On za to nemůže. nový
DRAGON-CZ 02.05.2021 09:43
DRAGON-CZ
Nudu si nevšímaj. Nuda sa len nudí a keď sa nudí, píše bludy. Nuda je totiž miestny exot - taký šašo… nový
yYy 02.05.2021 11:06
yYy
Ten s 555 bude fungovat, u toho z blinkrů bych měl obavy o životnost kontaktů, dostanou čočku od roz… nový
bahno 29.04.2021 18:42
bahno
Ďakujem veľmi pekne za normálnu odpoveď. Tak teda sa vrhnem do výroby zdroju s obvodom NE555. Iba ta… nový
patrik27 29.04.2021 18:46
patrik27
Očuj, mudrc. V I. rade sa dôkladne oboznám s vykonateľnými právnymi zákonmi, vykonávacími vyhláškam… nový
Nuda 29.04.2021 19:00
Nuda
Že zrovna TY chceš po někom, aby studoval legislativu, platnou v daném státě… nový
Kachlík 30.04.2021 21:45
Kachlík
On fungovat bude, otázka je jak dlouho. Možná pár dní, možná pár let, ale... Navíc bude mít zbytečně… nový
bahno 29.04.2021 19:15
bahno
Tak klidně to zkusit můžeš, nejspíš to bude nějakou chvíli nějak fungovat taky. U mechanických konta… nový
gilhad 29.04.2021 19:40
gilhad
Ďakujem veľmi pekne na podrobnú odpoveď. Čo som potreboval vedieť som sa dozvedel, takže príspevok n… nový
patrik27 29.04.2021 20:22
patrik27
Takze zakon,ktery chrani napr.dite,ktere vleze na pozemek za micem,proti nejakemu ohrozeni nezodpove… nový
Oldoo 29.04.2021 21:10
Oldoo
Zakon, ktery obvini duchodce, ktery dovnitr zamcene chaty uprostred ohrazene zahrady umisti obranne… nový
gilhad 29.04.2021 21:48
gilhad
Hoc tvoja zákonmi chránená, oplotená, riadne uzamknutá, fest petlicami, elektromagnetickým zabezpeče… poslední
Nuda 02.05.2021 22:09
Nuda
El ohradník není tak jednoduchá věc, jak to vypadá. V zásadě se jedná o to, aby výboj byl tak velký,… nový
Zerozero 01.05.2021 12:25
Zerozero

Okrem skutočne bezpečného "ohradenia", akým je kolodokola parcely vysiaty pás bodliaka, pestrec mariánsky - Silybum marianum, nepoznám. Ani besná sviňa s celou osadou Cigáňov sa neprepletú za chutnou úrodou cez tento "ohradník".

Navyše, na jeseň, drveným semä, múkou za studena drvenou zo semien, si nielenže dlhodobým užívaním ozdravíš bunky pečene, ale ten sexuálny výkon s bohatým výronom semä bude stáť za celoročné, dlhodobé užívanie drvenej zmesi (nesmie prekročiť teplotu 37°C studené drvenie semien ani jeho macerovanie pre uchovanie prospešných látok "sylibum"). Na svoje storočné kolená čiperného geronta vrele odporučím, cpať sa o.i. ako pamlsok drveným koreňom púpavy a kotvičníka. Moja mladá sekretárka slintá blahom iba ak vkročím do kancla.

V tom prípade skoč (aj gúúúglom) do kapitalistického, západného, amerického Rakúska, či krajín Škandinávie, kde ti mile-radi poskytnú tamojší americkí, západní imperialisti z radov vykorisťujúcich farmárov návody, schémy, ba dokonca finálne výrobky vkusne, nepremokavo zabelené v bezpečných krabičkách podľa normy ISO od homologovaných výrobcov určené na svoje ohradníky pre americký, kapitalistický dobytok.

si tvoje riešenie predstavuješ hurvínkovsky.

Ide od bezpečnosť, normy, lebo ani na svojom oplotenom, v I. rade mechanicky predradenom, vysoko oplotenom pozemku, dokonca ani v riadne uzamknutej, zabezpečenej nehnuteľnosti, v interiéri r.d., bytu zapísaný v tvojom LV 1/1 z celku, svojej firmy, nesmieš používať individuálne skonštruované, nehomologované prístroje, ktoré by mohli svojim el. výbojom spôsobiť niekomu dobromyseľnému, (napríklad náhodnej návšteve pri vlámaní sa do uzamknutej, riadne zabezpečenej nehnuteľnosti) akúkoľvek ujmu.

Nie sme v usáckej Amerike, pretože žiješ v komunistickom, zločineckom, socialistickom, skostnatenom, skorumpovanom chlieve na EÚ kontinente.

Ten s 555 bude fungovat, u toho z blinkrů bych měl obavy o životnost kontaktů, dostanou čočku od rozpojování indukční zátěže.
Pecky to dává řádný, ale je třeba pod tím sekat, tráva to svede do země. A nezapomeň na pořádný uzemnění, zakopat kovový kýbl nebo tak něco.

On fungovat bude, otázka je jak dlouho. Možná pár dní, možná pár let, ale... Navíc bude mít zbytečně vysokou spotřebu. To řešení s 555 bude úspornější a umožňuje i trochu nastavit sílu výboje. Ta je v maximu dána průřezem jádra ty zapalovací cívky(vlastně transformátoru, ale to je jedno) IMHO běžnou zapalovací cívkou by nebezpečný ohradník neměl jít vyrobit, i tak ho ale radši řádně označit cedulkama, kdyby něco.

Tak klidně to zkusit můžeš, nejspíš to bude nějakou chvíli nějak fungovat taky. U mechanických kontaktů hrozí opalování a další problémy, závisí na konkterétním zapojení a podmínkách provozování, zda a kdy se to výrazněji projeví.

Princip podobných zařízení je, že nějakou cívkou = indukčností procpou nějaký proud a pak to rychle useknou. Indukčnost se snaří zachovat proud (podobně jako capacita=kondenzátor zachovává napětí), takže když jí teče nějaký proud a odpojíš jí, tak se snaží udržet ten samý proud a tudíž na ní napětí roste (teoreticky při dokonalé indukčnosti a izolaci roste do nekonečna, v praxi nic není dokonalé, takže podle konstrukce, svodů, paralelních kapacit (to jsou třeba ty dráty ohradníku) a tak tam prostě na chvilku naskočí něco hodně vysokého a po chvilce se to samo vybije, takže musíš impulz opakovat.

Když ti tam vleze nějaké zvíře, člověk, nebo něco vodivého, tak se to připojí na hodně vysoké napětí a dostane to "šlupku", ale protože ten bazmek má houby výkon, tak se to hned vybije, nezvládne to pořádný proud po pořádnou dobu (čili ani to nepředá pořádnou energii) a tak to pokusný objekt nejspíš přežije, jen ho to kopne.

Když to máš jako ohradník pro domácí zvířata, tak chceš, aby dostala dost velkou šlupku na to, aby už neměla zájem tam strkat čumák, ale dost malou na to, aby jim to nějak ublížilo = a musíš to kromě ostatního (délka, umístění atd.) dimenzovat i na patřičný druh zvířat - ovce, kozy, krávy, prasata, koně mají holt různá těla a odolnosti, takže to musí být pro ně tak akorát.

Když to máš proti zvěři divoké, tak nevíš co tam přijde a až tak moc tě nepálí, jestli to bude dotyčnému zvířeti jen nepřijemné, nebo mu to vypálí čáru přez čumák.

Problém jsou stávající zákony, kdy i divoká zvěř někomu patří (většinou myslivcům) a ty ji nesmíš jen tak terorizovat/lovit/likvidovat, jinak hrozí pokuty a další trestní následky. A cizí lidi taky nesmíš jen tak elektrošokovat, protože i když ti to vleze na ohrazený pozemek, kde to nemá co dělat a tam to teprve narazí na ohradník/samostříl/minu/... tak za výsledek jsi zodpovědný ty, jakožto majitel pozemku, který tam dal něco nebezpečného a nezabezpečil to dost, takže to někomu/něčemu nějak ublížilo. (že jsou současné zákony na palici, když staví blaho škůdce nad práva majitele je na debatu se zákonodárci, nikoli do kutilské poradny - takže bacha, když nevíš, co přesně děláš, jaké to může mít parametry a účinky na živou sílu, tak tě to nezbavuje právní zodpovědnosti ani za způsobenou škodu, ani za "obecné ohrožení")

Takže všechny rady v této poradně jsou samozřejmě míněny "čistě teoreticky, pro stavbu zařízení pouze osobou se zákonem daným oprávněním za účely demonstrace a měření v prostorech, kde je bezpečnost zajištěna a jsou splněny všechny ostatní podmínky stanovené zákonem. Žádný radící nenese žádnou zodpovědnost, pokud někdo nepovolaný neodbornou aplikací obecných poznatků způsobé škodu sobě či jinému" a podobné právnické kličky, že pokud něco uděláš, tak to prostě bylo na tvou vlastní pěst a následky si řeš pomocí právníků s někým jiným.

Zakon, ktery obvini duchodce, ktery dovnitr zamcene chaty uprostred ohrazene zahrady umisti obranne zarizeni, protoze uz ta zamcena chata na oplocenem pozemku byla už 16x vykradena - ten mi na palici přijde.

Těžko předpokládat, že tam ten lupič zamčenými dveřmi lezl pro míč.

Hoc tvoja zákonmi chránená, oplotená, riadne uzamknutá, fest petlicami, elektromagnetickým zabezpečením, pancierovými dvercami s kovanými okenicami "chránená" nehnuteľnosť je nedotknuteľná, ústavou či tr.zákonmi chránená, predstavuje pomyselnú bublinu v tomto komunistickom, zločineckom chlieve V4.

Neznámy, dobromyseľný vlamač, zlodej, kriminálnik nemal v úmysle kradnúť, iba sa chcel v pľúšti, (Slote), ukryť na riadne oplotenej, nebodaj majiteľom uzamknutej, zabezpečenej nehnuteľnosti pred nepriazňou počasia, pričom ho zákonný majiteľ svojej nehnuteľnosti svojim sofistikovaným zariadením úmyselne, zámerne a brutálne "zavraždil", ochromil, prípadne mu spôsobil celoživotnú choleru, traumu na zdraví.

Takto sa veci v tejto skomunizovenej, eštebákmi, rusofilmi riadenej republike neriešia, na to sú predsa orgány OČTK.

---

Sú tu situovaní retardi, smradi, zaslepení, nemajetní tupci, fízli, udavači, eštébáci, boľševická mafia spoločného majetku pri ochrane komunistického, "ICH" majetku.

----------------------------------

Takmer som skončil v base (aj pri ochrane svojho uzamknutého vozidla s nábojom 160000-tis.Volt elektródami pod sedadlom vodiča pri jeho opakovanej krádeži), preto mám neblahé skúsenosti. Pritom som chudáčiska zlodeja vykotil zo sedadla potichu na vozovku, oprel o chodník, ako typického ožrana a potichu ufujazdil. Zlodej sa sťažoval pred mafiou fízlov na modravé spáleniny v tvare "letorastov ihličnanov" v oblasti tesne pod kožou obličiek.

El ohradník není tak jednoduchá věc, jak to vypadá.
V zásadě se jedná o to, aby výboj byl tak velký, aby silně "kopnul", ale aby v žádném případě neublížil.
Z hlediska bezpečnosti zásahu proudem, je stanoven "bezpečný proud". Ale tento proud, který je bezpečný, zase nedokáže vyvolat "kopnutí". Aby proud procházející tělem vyvolal silný vjem, musí být tak silný, že velmi přesahuje tzv. bezpečný proud. Tím by za určitých okolností byl smrtelný. V tom je technický problém.
Ale naštěstí bylo vyzkoumáno, že proud procházející tělem, i v hodnotách smrtelných, pokud má dobu trvání kratší, než
je určitá doba v době trvání srdečního rytmu (nebudu blíže rozebírat, lze to ukázat na kardiografu), Tak i takhle velký impuls nevyvolá zástavu srdce ani jiná poškození.
Proto profesionálně vyráběné ohradníky mají tak velký proudový impuls a napětí, že vyvolají značný vjem a dále, aby hodnota náboje byla schopna kapacitně nasytit předpokládanou kapacitu vedení, bez podstatného poklesu napětí.
Tedy kapacita výboje je značná a při delším trvání by výboj mohl ublížit.
Proto existují normy, které udávají maximální kapacitu výboje a dobu trvání (ms).
Tedy výboj je značný, ale je časově omezen na dobu, při které neublíží. (hodnoty z hlavy nevím, dají se vyhledat).
K amatérské výrobě. Existuje řada různých návodů ke stavbě z indukční cívky.
Ono to jakž takž nějak funguje. Naštěstí výboj z indukční cívky má dostatečné napětí a výkon výboje není tak velký a náboj včetně trvání nedosahuje nebezpečných hodnot. Ve skutečnosti (a naštěstí) tento impuls ani zdaleka nedosahuje proud impulsu profi ohradníku.
Nevýhodou je to (z funkčního hlediska) právě to, že impuls z indukčky je proudově celkem slabý, při vysokém napětí.
Potom stačí zvlhnutí izolátorů, nebo stvol trávy dotýkající se drátu, aby se impuls svedl do země a ohradník byl nefunkční.
K tomu u profi ohradníku dochází též, ale svodů musí být podstatně více, protože ohradník produkuje proud se značnou rezervou (ale s omezením času). Takže jeden dva i více dotyků trav výkon příliš neomezí, jeden stvol se dokáže impulsy i "odstřílet".
Dalším problémem je to, že náboj impulsu musí nasytit kapacitu vedení.
Pokud má například napětí 5000V a chceme li, aby se 5000V objevilo na vodiči, musí mít výboj takovou hodnotu, aby se kapacita vedení plně nasytila. Pokud je výboj nedostatečný, nestačí se kapacita nasytit a napětí na vodiči klesá s hodnotou nabití vodiče. Indukčka z auta nemá moc velký výkon, proto stačí nasytit s přijatelnou hodnotou jen kratší vedení.
Dlouhé vedení se nestačí kapacitně nabít a napětí na něm může být nedostatečné.
Proto takovéto ohradníky můžou stačit jen na malé ohraničené výběhy a podobně. Na pastviny, kde vodič může mít i kilometry to nestačí.
Tedy pro nevelké výběhy je možné, s vědomím těchto nedostatečností takový ohradník vyrobit.
Jinak je celkem jedno, jaké zařízení zprostředkuje přerušování.
Lze elektronicky, nebo nějakým reléovým cyklovačem. Ale pozor. Klasický tepelně mechanický přerušovač od blinkrů, jako byl například ve starších škodovkách to dobře nezvládne. Ten má stav sepnuto a při vypnuto je přes kontakty topný drát, který zprostředkovává cyklování. Tedy nedochází u úplnému přerušení. To by značně snižovalo účinnost.
U nějakého elektronického tento problém asi nebude.
V každém případě, aby indukčka správně fungovala, musí tvořit zákmit na kombinaci L-C.
To se u zapalování děje pomocí kondenzátoru, připojeného přes kontakty přerušovače.
Lze tedy zapojit kondenzátor který je u klasického zapalování v rozdělovači u třeba Š120.
Tento kondenzátor v případě použití relé, zároveň chrání kontakty při indukční zátěži.
Pro správnou funkci cívky by ale bylo vhodné, tento kondenzátor použít i přes výkonový tranzistor el. přerušovače.
Pokud to zkonstruuješ, dej na vedení cedulky "pozor elektrický ohradník" dají se koupit a je to povinnost.
:puff::beer: Jdu si dát jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...