Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zdroj na elektrický ohradník schéma

Tak klidně to zkusit můžeš, nejspíš to bude nějakou chvíli nějak fungovat taky. U mechanických kontaktů hrozí opalování a další problémy, závisí na konkterétním zapojení a podmínkách provozování, zda a kdy se to výrazněji projeví.

Princip podobných zařízení je, že nějakou cívkou = indukčností procpou nějaký proud a pak to rychle useknou. Indukčnost se snaří zachovat proud (podobně jako capacita=kondenzátor zachovává napětí), takže když jí teče nějaký proud a odpojíš jí, tak se snaží udržet ten samý proud a tudíž na ní napětí roste (teoreticky při dokonalé indukčnosti a izolaci roste do nekonečna, v praxi nic není dokonalé, takže podle konstrukce, svodů, paralelních kapacit (to jsou třeba ty dráty ohradníku) a tak tam prostě na chvilku naskočí něco hodně vysokého a po chvilce se to samo vybije, takže musíš impulz opakovat.

Když ti tam vleze nějaké zvíře, člověk, nebo něco vodivého, tak se to připojí na hodně vysoké napětí a dostane to "šlupku", ale protože ten bazmek má houby výkon, tak se to hned vybije, nezvládne to pořádný proud po pořádnou dobu (čili ani to nepředá pořádnou energii) a tak to pokusný objekt nejspíš přežije, jen ho to kopne.

Když to máš jako ohradník pro domácí zvířata, tak chceš, aby dostala dost velkou šlupku na to, aby už neměla zájem tam strkat čumák, ale dost malou na to, aby jim to nějak ublížilo = a musíš to kromě ostatního (délka, umístění atd.) dimenzovat i na patřičný druh zvířat - ovce, kozy, krávy, prasata, koně mají holt různá těla a odolnosti, takže to musí být pro ně tak akorát.

Když to máš proti zvěři divoké, tak nevíš co tam přijde a až tak moc tě nepálí, jestli to bude dotyčnému zvířeti jen nepřijemné, nebo mu to vypálí čáru přez čumák.

Problém jsou stávající zákony, kdy i divoká zvěř někomu patří (většinou myslivcům) a ty ji nesmíš jen tak terorizovat/lovit/likvidovat, jinak hrozí pokuty a další trestní následky. A cizí lidi taky nesmíš jen tak elektrošokovat, protože i když ti to vleze na ohrazený pozemek, kde to nemá co dělat a tam to teprve narazí na ohradník/samostříl/minu/... tak za výsledek jsi zodpovědný ty, jakožto majitel pozemku, který tam dal něco nebezpečného a nezabezpečil to dost, takže to někomu/něčemu nějak ublížilo. (že jsou současné zákony na palici, když staví blaho škůdce nad práva majitele je na debatu se zákonodárci, nikoli do kutilské poradny - takže bacha, když nevíš, co přesně děláš, jaké to může mít parametry a účinky na živou sílu, tak tě to nezbavuje právní zodpovědnosti ani za způsobenou škodu, ani za "obecné ohrožení")

Takže všechny rady v této poradně jsou samozřejmě míněny "čistě teoreticky, pro stavbu zařízení pouze osobou se zákonem daným oprávněním za účely demonstrace a měření v prostorech, kde je bezpečnost zajištěna a jsou splněny všechny ostatní podmínky stanovené zákonem. Žádný radící nenese žádnou zodpovědnost, pokud někdo nepovolaný neodbornou aplikací obecných poznatků způsobé škodu sobě či jinému" a podobné právnické kličky, že pokud něco uděláš, tak to prostě bylo na tvou vlastní pěst a následky si řeš pomocí právníků s někým jiným.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny