Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovni zasuvka pripojena k eletricky ovladane brane?

Ahoj vsem, jsem elektro-laik, takze pokud je muj dotaz uplne zcestny, rovnou ho prosim ignorujte, nicmene budu rad za kazdy nazor ci radu :) Chteli bychom na zahrade u venkovniho posezeni udelat venkovni zasuvku a premyslime, odkud ji nejlepe natahnout, aniz bychom museli rozkopavat dlazbu kolem domu. Dala by se zasuvka napojit k eletrickemu ovladani brany? Ne primo do te rozvodne krabice, ale na opacnou stranu, kde jsou vyvedeny kabely k motoru druheho kridla. Prikladam i foto a dekuji vsem za jakoukoliv odpoved

https://i.imgur.com/yeUPFBa.jpg

Předmět Autor Datum
Neznám zapojení elektrického otvírání/zavírání brány, ale mám obavy, že pokud jde o přívod k motoru…
czcharlie 31.03.2021 12:04
czcharlie
Pozri servismanuál k pohonu a napájania motora brány, lebo sú rôzne riešenia, striedavý AC priamo na…
Nuda 01.04.2021 08:43
Nuda
Neznám sice vaší bránu, ale pokud je přívod pro el. bránu proveden podle normy, bude tam zřejmě kabe…
Paron 01.04.2021 20:19
Paron
Myslite,ze to ovladani nema privod ?Proc musi byt zasuvka jistena 16A?Proc musi byt k zasuvce 2,5mm…
Oldoo 01.04.2021 22:42
Oldoo
Ovládání je většinou dálkové a na baterky, vy jste tam viděl nějaký přívod? Přívod je u pohonu. A to…
Paron 01.04.2021 23:50
Paron
To ostatni neni dane normou. 2.5 med se pouziva, protoze pro 16A nebude prehrivana v zadnem pripade…
bahno 02.04.2021 09:44
bahno
Ktera norma rika,ze zasuvka nemuze byt jistena 10A?ktera norma rika,ze vedeni k zasuvce nesmi byt 1,…
Oldoo 02.04.2021 10:21
Oldoo
Neznám zapojení systému. Ale jen předpokládám, že ve skříňce na sloupku brány (na obrázku), je přívo…
Zerozero 02.04.2021 01:54
Zerozero
Otázka je, zda to chce mít tazatel provedeno bezpečně a podle normy, nebo podle laického a oblíbenéh…
Paron 02.04.2021 08:45
Paron
Proc se ohanite normami,ktere evidentne neznate?
Oldoo 02.04.2021 10:25
Oldoo
A kterou normu by to takhle porušilo? Zásuvku lze připojit třeba i na světelný okruh. Proč by to neb…
Zerozero 02.04.2021 10:29
Zerozero
Přečtěte si tuhle diskusi. Odborníci se přiklání k průřezu 2,5 a jištění 16A. Ale jak je zde uvedeno…
Paron 02.04.2021 10:56
Paron
Doporučené je 2,5 z hlediska jednoduchosti návrhu, ohledně oteplení. Také, že zásuvky jsou konstruov… poslední
Zerozero 02.04.2021 12:08
Zerozero
Jde o to, jak je připojený motor druhého křídla. Buď je na dálku řízený z jednoho pohonu, nebo má po…
umfa 02.04.2021 11:56
umfa

Neznám zapojení elektrického otvírání/zavírání brány, ale mám obavy, že pokud jde o přívod k motoru z řídicí skříňky nebude trvale pod napětím nýbrž jen v okamžiku činnosti motoru.

Pozri servismanuál k pohonu a napájania motora brány, lebo sú rôzne riešenia, striedavý AC priamo na sieť 230V, transformátorový na AC 24V alebo jednosmerný, stabilizovaný DC 24V-48V.

Ak bude agregát s výstupom (jednosmerný, transformátorový), napríklad na DC 24V, budeš musieť zo svorkovnice prívodu napájania stiahnuť striedaný AC 230V/50Hz do segregovanej zásuvky uchytenej na druhej strane nosného stĺpika brány.

Chce to kúpiť si klasickú Vadasku 230/400V s elektromagnetickou cievkou a led diódou, aby si našiel v prípojnej, rozvodnej krabici AC 230V/50Hz určený pre tvoj budúci vývod napájania smerom do šaltra.
https://www.tipa.sk/sk/skusacka-kangtai-r102/d-153594/?gclid=EAIaIQobChMIisnK_Ljc7wIVFoFQBh3ZoAnGEAQYAyABEgLYBvD_BwE

Zásuvku na 230V so zemniacim kolíkom si kup kvalitnú, zadeklovanú určenú do exteriéru, do vlhka s pochromovanými, poniklovanými "črevami", aby ti časom nezhnila. V každom prípade je nutné tesne nad zásuvku pripevniť ako bonus odkvapovú striešku, ktorá svojim rozmerom prekryje zásuvku. Zásuvku nepripevni na stĺp tesne nad povrch pôdy, aby nezapadala v zime snehom a aby pri prudkom lejaku na ňu neflákala priamo voda rozprsknutá z pôdy.

Určite sa to dá ľavou zadnou vyviesť na zásuvku, len pamätaj, že samotné napájanie brány nebude mať svojim priemerom dimenzovaný prívodný kábel, aby si ho mohol zaťažovať prístrojmi s odberom nad 2kW.

Neznám sice vaší bránu, ale pokud je přívod pro el. bránu proveden podle normy, bude tam zřejmě kabel 3x1,5 CYKY a jištění 6, nebo 10A. K zásuvce potřebujete kabel 3x2,5 CYKY a jištění 16A. A k ovládání brány jistě ne. Ovládání ovládá jen bránu, pokud je dvoukanálové, tak třeba ještě vrata do garáže.

To ostatni neni dane normou. 2.5 med se pouziva, protoze pro 16A nebude prehrivana v zadnem pripade ulozeni, takze je to jednoduchy a nemusi se u toho premejslet a pocitat. Lze pouzit na 16A klidne i 1.5, ale v tom okamziku se musi analyzovat, kudy vede a treba v sadrokartonovy stene, zabalena do vaty nevyhovuje - zato zakopana do zeme a tim dobre chlazena je OK.
A nikde neni napsano, ze zasuvka musi byt jistena 16A jisticem. Klidne muze byt jistena 10A nebo i 6A nebo i min. Ze v ni pak nejde provozovat kazdy spotrebic je jina, ale zadny norme to neodporuje.

Ktera norma rika,ze zasuvka nemuze byt jistena 10A?ktera norma rika,ze vedeni k zasuvce nesmi byt 1,5?Ty motory zrejme na obou stranach vrat behaji na baterku,nebo nejake rele,ovladane dalkou privadi z nejakeho privodu proud do tech motoru?Neni tedy nekde pred tim ovladanim a rele mozne pripojit zasuvku?

Neznám zapojení systému. Ale jen předpokládám, že ve skříňce na sloupku brány (na obrázku), je přívod napájení. Konektor (asi), co je k tomu připojen je speciální a je v něm napájení systému a propojení s pohonem druhého křídla. (podotýkám, jde o domněnku).
V tom případě nejspíš nepůjde vzít proud od druhého křídla, protože tam bude pouze při pohybu brány.
Ale pokud je napájení v té skříňce na sloupku, byla by možnost vytáhnout vedení odtud.
Pokud je potřeba mít vedení na druhé straně brány, odkryl bych část dlažby, mezi dlažbou a prahem pod bránou. Tam bych vedl kabel a vrátil části dlažby. Vhodné dát kabel do trubky.
Takto získané napájení zásuvky by bylo omezeno jištěním přívodu brány.
Pokud by tam bylo jištění třeba 10A, bohatě to stačí na osvětlení a případně i na varnou konvici s příkonem 2000W.
Ale tedy předpokládám, že je tam přivedeno napájení 230V. Ne třeba nějaké napájení z trasformátoru malým napětím a podobně. Vycházím jen z domněnek.

A kterou normu by to takhle porušilo? Zásuvku lze připojit třeba i na světelný okruh.
Proč by to nebylo možné na vedení vedoucí někam? Pokud se použije správné vedení a zásuvka, napájení je správně jištěno a v tomto případě jako venkovní zařízení je vybaveno chráničem, nevidím problém.

Přečtěte si tuhle diskusi. Odborníci se přiklání k průřezu 2,5 a jištění 16A. Ale jak je zde uvedeno, při dodržení jištění do 13A, je možné použít průřez 1,5. S ohledem na možné zatížení jsem i já vždy používal průřez 2,5. Revizák by mě nic jiného nepřipustil a ani bych to nezkusil. Znám jeho zásady. Jsou zde citované i normy.
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,14761.0.html

Doporučené je 2,5 z hlediska jednoduchosti návrhu, ohledně oteplení. Také, že zásuvky jsou konstruované na 16A a jištění se používá totéž. Tedy aby zásuvkový obvod byl plně využitelný. Jeden čas bylo uváděno pro zásuvky dokonce 4mm2, ale později zrušeno.
Zatímco běžný zásuvkový okruh není možné jistit větším jističem, než 16A (konstrukce zásuvek), tak nikde není zakázáno okruh jistit jističem slabším. Když budu chtít a budu mít důvod, můžu klidně jistit zásuvku třeba pojistkou 100mA. Na co by byl vodič 2,5mm2? Jištění okruhu se navrhuje s ohledem na předpokládaný odběr a zejména s ohledem na průřez vodičů z hlediska oteplení (dost složitá záležitost, proto se věc zjednodušuje použitím vodičů, které vyhoví takřka ve všech případech, těch 2,5mm). A samozřejmě s důrazem na hodnoty impedance smyčky.
Tedy, pokud použiji malou hodnotu jističe, tak z hlediska oteplení vyhoví slabší vodič a i větší odpor slabšího vodiče vyhoví z hlediska impedance smyčky.
Příklad: Povedu pod střechu kabel 230V k napájení společné TV antény se spotřebou cca 0,5A. Její zdroj je připojen do zásuvky. Není předpoklad, že by se zásuvka použila na něco jiného.
Je nutné vést kabel 2,5mm a jistit 16A?

Jde o to, jak je připojený motor druhého křídla. Buď je na dálku řízený z jednoho pohonu, nebo má pohon vlastní a do něj zavedený ovládací dignál. Používá se obojí. V tom druhém případě by to asi šlo, v tom prvním asi ne. Chtělo by to schéma zapojení :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru