Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovni zasuvka pripojena k eletricky ovladane brane?

Ahoj vsem, jsem elektro-laik, takze pokud je muj dotaz uplne zcestny, rovnou ho prosim ignorujte, nicmene budu rad za kazdy nazor ci radu :) Chteli bychom na zahrade u venkovniho posezeni udelat venkovni zasuvku a premyslime, odkud ji nejlepe natahnout, aniz bychom museli rozkopavat dlazbu kolem domu. Dala by se zasuvka napojit k eletrickemu ovladani brany? Ne primo do te rozvodne krabice, ale na opacnou stranu, kde jsou vyvedeny kabely k motoru druheho kridla. Prikladam i foto a dekuji vsem za jakoukoliv odpoved

https://i.imgur.com/yeUPFBa.jpg

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neznám zapojení systému. Ale jen předpokládám, že ve skříňce na sloupku brány (na obrázku), je přívo…
Zerozero 02.04.2021 01:54
Zerozero
Otázka je, zda to chce mít tazatel provedeno bezpečně a podle normy, nebo podle laického a oblíbenéh…
Paron 02.04.2021 08:45
Paron
Proc se ohanite normami,ktere evidentne neznate? nový
Oldoo 02.04.2021 10:25
Oldoo
A kterou normu by to takhle porušilo? Zásuvku lze připojit třeba i na světelný okruh. Proč by to neb… nový
Zerozero 02.04.2021 10:29
Zerozero
Přečtěte si tuhle diskusi. Odborníci se přiklání k průřezu 2,5 a jištění 16A. Ale jak je zde uvedeno… nový
Paron 02.04.2021 10:56
Paron
Doporučené je 2,5 z hlediska jednoduchosti návrhu, ohledně oteplení. Také, že zásuvky jsou konstruov… poslední
Zerozero 02.04.2021 12:08
Zerozero
Jde o to, jak je připojený motor druhého křídla. Buď je na dálku řízený z jednoho pohonu, nebo má po… nový
umfa 02.04.2021 11:56
umfa

Neznám zapojení systému. Ale jen předpokládám, že ve skříňce na sloupku brány (na obrázku), je přívod napájení. Konektor (asi), co je k tomu připojen je speciální a je v něm napájení systému a propojení s pohonem druhého křídla. (podotýkám, jde o domněnku).
V tom případě nejspíš nepůjde vzít proud od druhého křídla, protože tam bude pouze při pohybu brány.
Ale pokud je napájení v té skříňce na sloupku, byla by možnost vytáhnout vedení odtud.
Pokud je potřeba mít vedení na druhé straně brány, odkryl bych část dlažby, mezi dlažbou a prahem pod bránou. Tam bych vedl kabel a vrátil části dlažby. Vhodné dát kabel do trubky.
Takto získané napájení zásuvky by bylo omezeno jištěním přívodu brány.
Pokud by tam bylo jištění třeba 10A, bohatě to stačí na osvětlení a případně i na varnou konvici s příkonem 2000W.
Ale tedy předpokládám, že je tam přivedeno napájení 230V. Ne třeba nějaké napájení z trasformátoru malým napětím a podobně. Vycházím jen z domněnek.

A kterou normu by to takhle porušilo? Zásuvku lze připojit třeba i na světelný okruh.
Proč by to nebylo možné na vedení vedoucí někam? Pokud se použije správné vedení a zásuvka, napájení je správně jištěno a v tomto případě jako venkovní zařízení je vybaveno chráničem, nevidím problém.

Přečtěte si tuhle diskusi. Odborníci se přiklání k průřezu 2,5 a jištění 16A. Ale jak je zde uvedeno, při dodržení jištění do 13A, je možné použít průřez 1,5. S ohledem na možné zatížení jsem i já vždy používal průřez 2,5. Revizák by mě nic jiného nepřipustil a ani bych to nezkusil. Znám jeho zásady. Jsou zde citované i normy.
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,14761.0.html

Doporučené je 2,5 z hlediska jednoduchosti návrhu, ohledně oteplení. Také, že zásuvky jsou konstruované na 16A a jištění se používá totéž. Tedy aby zásuvkový obvod byl plně využitelný. Jeden čas bylo uváděno pro zásuvky dokonce 4mm2, ale později zrušeno.
Zatímco běžný zásuvkový okruh není možné jistit větším jističem, než 16A (konstrukce zásuvek), tak nikde není zakázáno okruh jistit jističem slabším. Když budu chtít a budu mít důvod, můžu klidně jistit zásuvku třeba pojistkou 100mA. Na co by byl vodič 2,5mm2? Jištění okruhu se navrhuje s ohledem na předpokládaný odběr a zejména s ohledem na průřez vodičů z hlediska oteplení (dost složitá záležitost, proto se věc zjednodušuje použitím vodičů, které vyhoví takřka ve všech případech, těch 2,5mm). A samozřejmě s důrazem na hodnoty impedance smyčky.
Tedy, pokud použiji malou hodnotu jističe, tak z hlediska oteplení vyhoví slabší vodič a i větší odpor slabšího vodiče vyhoví z hlediska impedance smyčky.
Příklad: Povedu pod střechu kabel 230V k napájení společné TV antény se spotřebou cca 0,5A. Její zdroj je připojen do zásuvky. Není předpoklad, že by se zásuvka použila na něco jiného.
Je nutné vést kabel 2,5mm a jistit 16A?

Jde o to, jak je připojený motor druhého křídla. Buď je na dálku řízený z jednoho pohonu, nebo má pohon vlastní a do něj zavedený ovládací dignál. Používá se obojí. V tom druhém případě by to asi šlo, v tom prvním asi ne. Chtělo by to schéma zapojení :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru