Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovni zasuvka pripojena k eletricky ovladane brane?

Doporučené je 2,5 z hlediska jednoduchosti návrhu, ohledně oteplení. Také, že zásuvky jsou konstruované na 16A a jištění se používá totéž. Tedy aby zásuvkový obvod byl plně využitelný. Jeden čas bylo uváděno pro zásuvky dokonce 4mm2, ale později zrušeno.
Zatímco běžný zásuvkový okruh není možné jistit větším jističem, než 16A (konstrukce zásuvek), tak nikde není zakázáno okruh jistit jističem slabším. Když budu chtít a budu mít důvod, můžu klidně jistit zásuvku třeba pojistkou 100mA. Na co by byl vodič 2,5mm2? Jištění okruhu se navrhuje s ohledem na předpokládaný odběr a zejména s ohledem na průřez vodičů z hlediska oteplení (dost složitá záležitost, proto se věc zjednodušuje použitím vodičů, které vyhoví takřka ve všech případech, těch 2,5mm). A samozřejmě s důrazem na hodnoty impedance smyčky.
Tedy, pokud použiji malou hodnotu jističe, tak z hlediska oteplení vyhoví slabší vodič a i větší odpor slabšího vodiče vyhoví z hlediska impedance smyčky.
Příklad: Povedu pod střechu kabel 230V k napájení společné TV antény se spotřebou cca 0,5A. Její zdroj je připojen do zásuvky. Není předpoklad, že by se zásuvka použila na něco jiného.
Je nutné vést kabel 2,5mm a jistit 16A?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny