Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Moje svítidlo - předřadník, cívka, startér?

Dobrý den.
Mám na Vás velmi primitivní dotaz, se kterým si vy určitě budete vědět rady a nějak mě „navedete“.
Jelikož mi včera odešla zářivka (trubice) Trixline T8 18W 1000lm 4200K, rozhodl jsem se, že si zakoupím novou, tetokrát již LED-trubici do obou těles (svítidel).
Bohužel jsem ale narazil na problém, a to takový, zda moje svítidlo obsahuje předřadník, startér či cívku - potřebuji to vědět z důvodu takového, protože LED-trubice by samozřejmě s předřadníkem nesvítily, proto je nutné jej odpojit; pakliže by obsahovalo svítidlo startér, je nutné jej vyměnit za startér většinou dodávaný k Led-trubicím (tedy pro LED-trubice).

Asi jsem jantar, ale po odejmutí staré trubice nevidím v mém svítidle ani předřadník, ani startér a tak si říkám, na co ta zářivka celou dobu svítila a taky tím pádem zda mám něco odpojovat, aby pak následně svítila i nově koupená LED-trubice či nic nebude třeba řešit a odpojovat?
Bohužel konkrétní typ tělesa (svítidla) neznám, je to zkrátka svítidlo na jednu trubici T8 o výkonu 18W (patice samozřejmě G13). Taková svítidla mám nad linkou dvě, takže proto chci do každého pořídit LED-trubici, ovšem než trubici zakoupím, potřebuji vědět, co svítidlo "obsahuje" a jak je jej potřeba upravit, abych objednal případně s LED-trubicí i startér, případně zda bude svítidlo potřeba úpravy s odpojením předřadníku.
Bohužel ani startér ani předřadník jsem nenalezl a docela pochybuji, že se předřadník nachází v těch tenkých lištách, kam vedou dráty z patic?

Díky moc!
viz fotografie

[92381-img-6633-jpg]
[92382-img-6634-jpg]
[92383-img-6635-jpg]

Předmět Autor Datum
https://www.123led.sk/uprava-ziarivkovych-svietidel-pre-led-ziarivky/ len tak mimochodom: nechceš ná… nový
ok 27.02.2021 02:20
ok
NE. Přijde ti, že zmíněné trubice Trixline T8 18W 1000lm 4200K jsou LED trubice? To bych neřekl. nový
DavidDizzer 27.02.2021 02:52
DavidDizzer
Len som nechcel vylúčiť existenciu priamej náhrady tejto trubice LED verziou. Samozrejme, klasickú t… nový
ok 27.02.2021 03:23
ok
Však daj dole tie parabolické kryty po stranách a nájdeš pod nimi predradník, buď klasický ale najsk… nový
poihu 27.02.2021 09:18
poihu
https://www.luxmania.sk/fotky23945/fotos/_vyr_767Elektronicky-predrednik-1x18W-T8.jpg nový
Nuda 27.02.2021 09:21
Nuda
Rád bych je dal dole, ale jak? Mam pocit, že dole dát ani nejdou. nový
David Dizzer 27.02.2021 13:59
David Dizzer
Sú zacavknuté, ak nejdú, násilím ostrým skrutkovačom podober a kryty urvi, beztak predradník vyrazíš… nový
Nuda 27.02.2021 14:29
Nuda
Byl jsem "nucen" nakonec světlo pomocí šroubků odmontovat od zdi, a dostat se tak vlastně k zadní čá… nový
DavidDizzer 27.02.2021 15:38
DavidDizzer
Led trubice určené jako náhrada trubic se startérem jde osadit přímo do původního zapojení, jen se v… poslední
Zerozero 27.02.2021 17:07
Zerozero

Len som nechcel vylúčiť existenciu priamej náhrady tejto trubice LED verziou. Samozrejme, klasickú trubicu ide odlíšiť od LED verzie na prvý pohľad, ale to sa nedá urobiť len pohľadom na svietidlo bez trubice tak, ako si ho vyfotografoval. Nič iné ti teda nezostáva, než demontovať svietidlo a vyhodiť elektronický predradník. Ak sa k nemu nedostaneš, tak len preruš existujúce káble k predradníku z jednej aj druhej strany a zapoj päticu trubice náhradnými vodičmi. Tie sa dajú prevliecť aj bez demontovania svietidla. V prípade LED trubice s jednostranným napájaním sa tento úkon zredukuje len na odstrihnutie ľavej strany s úpravou zapojenia pravej pätice. Tá lesklá skrutka približne v strede svietidla - nie je tam náhodou na to, aby držala kryt pod ktorým je predradník?

Sú zacavknuté, ak nejdú, násilím ostrým skrutkovačom podober a kryty urvi, beztak predradník vyrazíš, pri lineárnej LED trubici je naprd.

Osobne ti radím za pár šušňov kúpiť SLIM LED panel 150cm o výkone 50W, máš osvit v luxoch, ako pod Oskarom na pravé poludne. Panel na 230V / 50Hz stojí cca 7€ 250.-Kč (ak budeš hľadať na nete ceny), je ľahučký sťa by pierko, uchytí sa na dve Al zacvaknuté príchyty na hmoždínky, dá sa stavebným lepidlom prilepiť, heftnúť priamo na podklad či k murivu. Jeden 50W panel dá viac rozptýleného svetla bez tieňa, ako 500W lineárna žiarovka v reflektore.

https://www.ekoled.sk/195748-150cm-slim-led-panel-50w-svietidlo-230v-3700lm-tepla-biela.html

Kupuj teplá biela do 2700K nech sa pod bielou alebo studenou bielou načisto nezjančíš.

Osobne som SLIM LED 150cm 50W panelmi nahradil celú chalupu, kuchyňa 2xSlim s ponechaním centrálneho sťahovacieho lustra s troma 10W LED E27, dielňa 2 x 50W, dvojgaráž 4x 50W uchytené na strope. Svetlo je dokonca aj v montážnej jame pod odparkovaným vozidlom, ani montážnu lampu či baterku nepotrebujem v jame ako pred žiarivkovými trubicami.

Byl jsem "nucen" nakonec světlo pomocí šroubků odmontovat od zdi, a dostat se tak vlastně k zadní části světla, které mi prozradí i jeho vnitřek a zjistil jsem viz foto - předřadník tam opravdu je.
Nakonec jsem zaváhal a říkal si, co mám já pak vlastně spojit, abych mohl použít LED trubici? Já musím tedy odmontovat celý předřadník - zbydou mi tak od "vypínače" tři konce kabelů - hnědý, modrý a zeleno-žlutý. Ty mám, prosím, zapojit vlastně kde? Napájení je tedy pouze z jedné patice nebo z obou patic?
Tuším rovněž, že jsou k dispozici na trhu LED-trubice, které se napájí buď z jedné nebo z obou patic (konců). Popravdě ani tady u mého svítidla netuším, jak byla trubice vlastně napájena, z jedné nebo z obou patic? Protože pakliže mám pouze tři konce kabelů (drátů), logicky je pak nemohu připojit k oběma paticím.
Nejsem vysloveně elektro-technik, ale pokud se do něčeho dám, krok po kroku to zvládnu. Rovněž pomocí bezpečných návodů a rad nemám problém s elektronikou pracovat. Proto Vás prosím, o postup, rady a kroky, co udělat a já to zvládnu.

Díky :)

[92387-img-6639-jpg]

Led trubice určené jako náhrada trubic se startérem jde osadit přímo do původního zapojení, jen se vyzkratuje tlumivka (ani se to nemusí, jen se málo zhorší účinnost) a místo původního startéru se dá "LED startér", což je jen zkrat v pouzdře startéru.
To ale je pro LED s jednostranným napájením. Při dvoustranném napájení se startér jen vyhodí.
To ale není tento případ, kde je elektronický předřadník startér není vůbec. El. předřadník je potřeba vždy odpojit.
Tedy ty tři vodiče jsou fáze, pr. nulák a žlutozelený ochranný vodič, ten na kostru.
Kam zapojit ty dva vodiče záleží na typu LED trubice, jak má napájení řešeno.
K tomu je nejlepší koupit nějakou s potřebnými parametry a velikosti. Potom na obalu, nebo v přiloženém návodu
bude naznačeno, jak je trubice napájená. Buď z obou stran, nebo z jedné nějak označené strany. Podle toho se vodiče zapojí na patice. Já s tím moc praxe nemám, ale ty, které jsem v ruce měl, měly přiložený návod se zapojením.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru