Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava děr ve zdi s následným vrtáním

Dobrý den.
Obracím se na Vás poměrně s banální otázkou, každopádně raději se zeptám, než abych to „zkazil“ a poté opravoval více chyb.

Jedná se o to, že jsem dneska vrtral díru do zdi na konzolu (trn/držák police), bohužel jsem se o pár mm trefil mimo a je třeba vrtat o pár mm mimo. Ovšem nejprve je logicky třeba zapravit tuto již vyvrtanou díru, jinak by vznikal o to větší díra, pokud bych měl vrtat ihned kousek od původní díry, a hmoždinka (trn/držák) by již ve zdi nedržel. Ještě doplním, že se jedná o klasickou zeď (zdivo a hlouběji jsou cihly), takže vrták používám do zdi (tedy "vidiak").

Myslíte, že by stačilo tuto díru po původním vrtu (průměr 14 mm) "zatmelit" sádrou a nebo doporučujete něco jiného (pevnějšího - třeba rovnou maltu/beton?) Obávám se totiž, že i když to "zatmelím" sádrou, takže sádra je poměrně měkká a drolivá a pokud budu vrtat víceméně ihned vedle, tak se to vrtákem stejně rozdrolí a opět nebude hmoždinka pevně držet, když by se sádra vydrolila - nevím, nemám zkušenost, zda sádra být může či to chce něco pevnějšího?

Co myslíte?

Díky moc...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obávám se, že pokud budeš vrtat o pár mm mimo, jak píšeš (tzn. menší vzdálenost než je průměr vrtáku…
host 16.02.2021 20:20
host
No je to tak ten 1 cm, což je pořád pár mm... I kdyby to bylo těch 14 mm (tedy průměr vtráku) samozř…
DavidDizzer 16.02.2021 20:31
DavidDizzer
Je potřeba použít dvousložkovou chemickou kotvu s aplikačním směšovačem, např. https://www.obchodpro… nový
Cvrk 16.02.2021 20:44
Cvrk
Aha, díky za tip. A to mám tedy místo malty použít přímo do díry tu chemickou kotvu - tedy že celou… nový
DavidDizzer 16.02.2021 22:08
DavidDizzer
Jasně. Starou díru vyfoukat od prachu, vrazit směšovací aplikátor kam to jde, pomalu vytlačovat směs… nový
Cvrk 17.02.2021 08:45
Cvrk
Rozhodně bych to nedělal v tomto pořadí (kde hrozí, že tím vrtáním tu zalepenou díru zase vyloupneš… nový
gilhad 18.02.2021 02:54
gilhad
S držáky police nejde hnout? Jsou na koncích police? nový
Stefran 16.02.2021 22:17
Stefran
Jak jsem psal, jedná se o konzoly/trny/držáky VE ZDI, na které se police narazí. Určitě s nimi tedy… nový
DavidDizzer 16.02.2021 22:27
DavidDizzer
Žádnou katastrofu v tom nehledat ani vědu. Také mi často ujede vrták, hlavně když narazím na předvál… nový
Rce 16.02.2021 23:49
Rce
Jednoduše vyvrtej díru vedle do směru, kam se to má posunout a spoj to s původní dírou tak aby vznik… nový
Zerozero 17.02.2021 00:18
Zerozero
Přesně tak. Jen poznámka, sádra tvrdne pomaleji, když se do vody přidá ocet. Čím víc octa, tím pomal… nový
Rce 17.02.2021 22:05
Rce
Buď vyvrtáte velkou díru, pak jí zasádrujete s hmoždinkou, nebo do současné dáte kulatinu a vedle vr… nový
milan.cukrar 18.02.2021 07:00
milan.cukrar
Pokud už nemáš hotovo, tak tu povodní díru zvětši odvtráním dalších děr okolo té původní, směrem k p… poslední
George63 18.02.2021 22:06
George63

Obávám se, že pokud budeš vrtat o pár mm mimo, jak píšeš (tzn. menší vzdálenost než je průměr vrtáku), tak ti vrták stejně sklouzne do již vyvrtané díry, i když se ji budeš snažit něčím vyplnit. Vrtačku prostě neudržíš. Nebo můžeš trefit spáru a stejně to nebude přesný...

No je to tak ten 1 cm, což je pořád pár mm... I kdyby to bylo těch 14 mm (tedy průměr vtráku) samozřejmě i tak bych vtral ihned vedle... Tzn. potřebuji právě díru něčím pevným vyplnit - nabízí se tedy malta, která pokud vím, je poměrně dosti pevná (?). Trefit spáru - nevím co přesně myslíš, trefit spáru, každopádně samozřejmě poté do opět vyvrtané díry přijde trn/držák/konzole a otáčením jím se hmoždinka uvnitř opět roztáhne, rovněž dovnitř pro jistotu mohu nasázet klidně i tu maltu, lepidlo či jinou "chemii", případně nějaké dřívko či párátka taky dosti upevní uchycení hmoždinky (moje zkušenost).
Zkusím tedy tu maltu. Jak dlouho po vytvrzení lze potom vrtat? Následující den?

Aha, díky za tip. A to mám tedy místo malty použít přímo do díry tu chemickou kotvu - tedy že celou díru mám vyplnit touto chemickou kotvou? Četl jsem, že se jedná víceméně o polyesterové pryskyřice, ale neuvádí tam, že se může použít jako vyplnění děr po vrtání, spíše jen pro ukotvení tyčí, konzolí atp...
Tzn. že vyplním touto chemickou kotvou tu díru, nechám zatvrdnout a poté mohu do ní (vedle ní) vrtat vrtákem? Vrták tím nezničím že ne? Vrtání bude obdobné jako do běžné zdi?

Díky moc.

Rozhodně bych to nedělal v tomto pořadí (kde hrozí, že tím vrtáním tu zalepenou díru zase vyloupneš či vydrolíš), ale naopak nejdřív navrtal tu novou a pak hmoždinku vlepil do toho souděří, aby to byl jeden kus opírající se o všechny ty stěny a díky nesouměrnosti dvojdíry a většímu povrchu (a styku se zdí) mnohem odolnější proti vykroucení/vylomení

Jak jsem psal, jedná se o konzoly/trny/držáky VE ZDI, na které se police narazí. Určitě s nimi tedy nelze hnout, posouvat.

viz ilustrační obrázek - tři trny jsou jednotlivě navrtány do zdi tak, aby přesně seděly do děr v polici zezadu. Hnout tedy lze s nimi pouze tak, že je vytáhnu ze zdi a převrtám na požadované místo - což chci právě udělat u jednoho trnu, který byl navrtán mimo (o pár mm až centimetr) a logicky i když byl trn ohnut poměrně dost, přesto police nešla dorazit, protože prostě trn byl navrtán o kousek jinde. Proto jej potřebuji navrtat nový na požadované místo, předem ale potřebuji zapravit vzniklou vyvrtanou díru, abych mohl vrtat na místo vedle.

Žádnou katastrofu v tom nehledat ani vědu. Také mi často ujede vrták, hlavně když narazím na předválečnou dvakrát pálenou cihlu s pevnosti diamantu. Prostě udělám díru velkou, aby byla hmoždina na správném místě. Díru vycpu sádrou, zatlačím hmoždinku na správné místo a sádru uhladím. Až to ztuhne, zašroubuju vrut. Kdo gypsu nevěří, může to udělat maltou, betonem nebo džuznu vycpat chemicky. Ale obyčejná modelářská sádra (ta bílá, ne šedivá) mi vždy bohatě posloužila. Když hmoždinky nebyly, udělala se majzlíkem ďoura (šikovnější použili rourák) a zasádroval se tam kus špalíku nebo násady na koště a taky to drželo. Za mého mládí ještě hmoždinky nerostly. Což může být také řešení. Při tom ale doporučuji špalík seřezat do kužele a tlustou stranou dovnitř aby jej sádra dobře obejmula a nevytáhlo se to.

Jednoduše vyvrtej díru vedle do směru, kam se to má posunout a spoj to s původní dírou tak aby vznikla velká díra.
Vyfoukej od prachu a zvlhči díru.
Smíchej modelářskou bílou sádru s jemnějším pískem cca 1:1 a vodou na maltu.
Díru vycpi maltou a hmoždinku umísti do malty na správné místo. Uhlaď okolí. Spěchej, sádra tvrdne rychle.
Sádrová malta se po ztvrdnutí neseschne a neoddělí od okolí, jak to někdy udělá samotná sádra.
Vzhledem k rychlosti tvrdnutí sádry, lze velmi brzo zatížit, pevnost je jak beton.

Pokud už nemáš hotovo, tak tu povodní díru zvětši odvtráním dalších děr okolo té původní, směrem k předpokládanému místu nové. Provedený otvor navlhči vodou. Pak toto zasádruj řádně až do hloubky a po částečném zatuhnutí sádry si označ přesně místo a vyvrtej přesnou díru pro hmoždinu. Pak ji nechej zatvrdnout víc a osaď hmoždinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru