Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem komín ve zdi z opuky - rekonstrukce

Ahoj
Ve staré části domu jsem se rozhodl vytvořit dílnu a chtěl jsem použít starý komín na připojení kamínek. Stará část domu je postavená z opuky a jelikož stěny byly vlhké a omítka poškozená, celou kromě stropu jsem jí oklepal a nechám to tak, aby to větralo. Izolace tam totiž žádná není a bude to jen dílna.
Původní komín byl sice používaný, ale neměl dole čistící dvířka, proto jsem ho rozebral a dobře jsem udělal, viz foto. Původní majitelé před více než 100 lety si hlavu s kolmostí nelámali a tak komín vypadá tak jak vypadá. To, proč nebyl postaven kolmo, odhaduji bylo tím, že se dodělával postupně a díru postavili tak jak se jim podařilo rozdělat opukové kameny, aby se to obešlo bez většího zásahu. Jinak si to nedovedu vysvětlit. V té době nebyla kamna výkonná jako dnes, tak to asi stačilo. Ještě podotýkám, opuková stěna má asi 40 cm a komín nad podlahou na půdě je ve sředové díře o cca 40 cm posunut na nosnou venkovní stěnu domu, proto dolů nevedl kolmo ale šikmo. Od půdy je komín klasicky zděný z cihel o výšce asi 100cm a potom je nad střechu vytažená 150 cm azbestová roura půměru 20 cm a jsou tam i komínová dvířka. Tedy od půdy nad střechu je to OK.

Nicméně k věci. Chtěl bych komín zprovoznit abych mohl napojit na petry. Výkonější kamínka nejsou potřeba. Proto jsem si říkal, že bych do komína dal krbové silnostěnné kouřovody o průměru 130mm (víc tam nedostanu). Nahoru bych to 45° kolenem dotáhl přímo k již zděnému komínu. Pod to dám půl metru kouřovodu, pak T rouru (která by měla funkci soupouchu s vyústěním pod stropem k napojení kouřovodu z kamen) a pod to dolu 150 cm kouřovod a dole 45° koleno které bude vyvedeno ven se zátkou. Koleno dole bude pro případ čištění. Udělal bych tak vlastně vyvložkování komína silnostěnným kouřovodem a uvnitř by tak byl komín rovný. Mám doma ještě dva pytle, cca 50 kg, šamotové malty na opravu krbových topeništ, tím bych původní komín před zazděním vymazal, aby trubky nepřenášely velkou teplotu přímo na kameny, nebo spíše abych zamazal všechny případné spáry mezi kameny, protože nevím čím se opuka lepila . Přemýšlel jsem ještě jestli kouřovod neomotat komínovou izolací, ale nevím jaké snese teploty a jestli by to nebylo spíše na škodu. Jak říkám nebude to na nějaké velké topení, jen občasné přitápění v petrách v dílně. Stavět celý nový komín do dílny nechci a ani nemůžu. Opuku jen tak nerozeberu, fasáda a střecha domu je po rekonstrukci, komín od půdy na střechu také, tak bych to chtěl zachovat a jen nějak napojit. Co si o tom myslíte, bude to funkčí a lepší než to bylo původně?

Děkuji za reakce.

Změna předmětu, původně: komín (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na tyhle věci jsou dnes celkem přísné normy co se týče materiálů, průměrů atd., komín musí mít reviz…
martas38 30.01.2021 18:55
martas38
Sakra aby ses nepodělal z norem a spol. Když to fungovalo 100 let, tak to musí fungovat i dnes. Pův… nový
jezekhifi 31.01.2021 16:42
jezekhifi
Většinou se podělá ten, kdo skrz komín vyhořel, od pojišťovny nedostal ani floka, sousedova pojišťov… nový
martas38 01.02.2021 03:40
martas38
Řešil jsem podobné před cca 20ti lety ,nerez vložky ..do dnes naprosto bez problému ! nový
E250TD 31.01.2021 17:52
E250TD
Na nerez vložky je třicet let záruka. nový
martas38 01.02.2021 03:41
martas38
A to mi píšeš proč ? Pouč technika s půl stoletou praxí většinou pro CH ..:-) nový
E250TD 01.02.2021 10:56
E250TD
Jsou na to samozřejmě normy, ale jedná se hlavně o stavbu nových komínů. Na druhé straně dodnes fung… nový
Zerozero 31.01.2021 19:11
Zerozero
Revize se samozřejmě musí dělat po každém stavebním zásahu do komína. Povinnosti jsou vyznačeny zde:… nový
martas38 01.02.2021 03:51
martas38
To máš samozřejmě pravdu. Ale pokud člověk není vyloženě lempl, udělá to alespoň tak, aby to bylo tě… nový
Zerozero 01.02.2021 12:21
Zerozero
Však samozřejmě. Já jen upozorňuju, že pokud si člověk bez znalostí doma na koleně splácá auto, komí… poslední
martas38 01.02.2021 16:14
martas38

Na tyhle věci jsou dnes celkem přísné normy co se týče materiálů, průměrů atd., komín musí mít revizní zprávu, musí být pravidelné revize spalinových cest atd., i když je to jen na občasné zatopení v dílně. V případě požáru krom toho že nebude chtít plnit pojišťovna, budou obrovské problémy s úřady. V případě újmy na zdraví, na životě, či způsobení škody třetí osobě hrozí trestní stíhání. Tyto věci bys měl diskutovat s kominíkem a ne s námi "odborníky" v Poradně.

Jsou na to samozřejmě normy, ale jedná se hlavně o stavbu nových komínů. Na druhé straně dodnes funguje obrovské
množství komínů na starých budovách, stavěných snad za krále klacka a pokud nejsou vyloženě rozpraskané, nejsou do nich
zazděné trámy a podobně, můžou projít i revizí.
Nevím, jestli je povinnost revizí i pro malá lokální topidla, jako u kotlů, zatím mě s tím nikdo neotravoval, kominíka si dělám sám.
V tomto případě bych se s tím moc nepáral, vzhledem k účelu.
Horní část zděného komína se zdá být v pořádku, i asbestová trubka na malá kamna postačí.
jen bych udělal z nerezu napojení na stávající komín a to tak, že bych vstup pro kamnovou rouru udělal hned pod stropem, delší trubka bude topit do místnosti. Tam by jako vstup posloužil T kus a hned pod něj za kouřovou trubkou připojil koleno se zátkou, nebo komínová dvířka. Tak by čistící vstup nebyl až dole, ale hned nahoře pod vstupem pro trubku. Na funkci komína to nebude mít žádný vliv.
Při topení dřevem nevzniká množství spadaných sazí, aby byl nutný velký prostor pod vstupem trubky.
Šikmá část původního komína dolů by se zazdila, nebude potřeba.
Čistící dvířka stejně budou spíš pro formu, protože pokud budou kamna dobře spalovat, tak ze dřeva tam skoro nic nebude.
Nerezové části bych do okolí uchytil nějakými přizděnými konzolami, aby to drželo na místě. okolo bych nechal vzduchovou izolaci. ze strany do místnosti dal třeba trochu min. vaty k oddělení a okolí zazdil omítkou.
V tomto případě se bude jednat jen o malý kousek upravované cesty, tak bych případně tuto část pokud to půjde zvětšil alespoň na trubku 118mm (myslím, že takový vývod mají Petry).
Horní část komína, udělaná z asbestové trubky, je problematická, vzhledem k malé izolaci a značnému ochlazování ráda dehtuje.
Bylo by vhodné provést nějakou dodatečnou izolaci, třeba navléknutím vnější ochranné trubky s mezerou, vyplněnou třeba
minerální vatou.
Pokud je to celé prasárna, tak mě ostatní hned nezabíjejte :-D8-)

To máš samozřejmě pravdu. Ale pokud člověk není vyloženě lempl, udělá to alespoň tak, aby to bylo těsné, nekouřilo to někam na půdu a podobně. To celkem dokáže zhodnotit i průměrný kutil. Pak taková událost nehrozí.
V tomto případě, je horní zděná část, alespoň podle popisu v pořádku a jedná se v podstatě jen o připojení kouřovodu.
Myslím, že udělat to jak jsem psal, nemusel by ani revizák mít námitky.

Však samozřejmě. Já jen upozorňuju, že pokud si člověk bez znalostí doma na koleně splácá auto, komín, elektřinu, střelnou zbraň a podobně, nemusí to vyhovovat legislativě a v případě problémů může být popotahován. Spousta lidí ani netuší, že je povinná revize spalinových cest.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru