Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem komín ve zdi z opuky - rekonstrukce

Ahoj
Ve staré části domu jsem se rozhodl vytvořit dílnu a chtěl jsem použít starý komín na připojení kamínek. Stará část domu je postavená z opuky a jelikož stěny byly vlhké a omítka poškozená, celou kromě stropu jsem jí oklepal a nechám to tak, aby to větralo. Izolace tam totiž žádná není a bude to jen dílna.
Původní komín byl sice používaný, ale neměl dole čistící dvířka, proto jsem ho rozebral a dobře jsem udělal, viz foto. Původní majitelé před více než 100 lety si hlavu s kolmostí nelámali a tak komín vypadá tak jak vypadá. To, proč nebyl postaven kolmo, odhaduji bylo tím, že se dodělával postupně a díru postavili tak jak se jim podařilo rozdělat opukové kameny, aby se to obešlo bez většího zásahu. Jinak si to nedovedu vysvětlit. V té době nebyla kamna výkonná jako dnes, tak to asi stačilo. Ještě podotýkám, opuková stěna má asi 40 cm a komín nad podlahou na půdě je ve sředové díře o cca 40 cm posunut na nosnou venkovní stěnu domu, proto dolů nevedl kolmo ale šikmo. Od půdy je komín klasicky zděný z cihel o výšce asi 100cm a potom je nad střechu vytažená 150 cm azbestová roura půměru 20 cm a jsou tam i komínová dvířka. Tedy od půdy nad střechu je to OK.

Nicméně k věci. Chtěl bych komín zprovoznit abych mohl napojit na petry. Výkonější kamínka nejsou potřeba. Proto jsem si říkal, že bych do komína dal krbové silnostěnné kouřovody o průměru 130mm (víc tam nedostanu). Nahoru bych to 45° kolenem dotáhl přímo k již zděnému komínu. Pod to dám půl metru kouřovodu, pak T rouru (která by měla funkci soupouchu s vyústěním pod stropem k napojení kouřovodu z kamen) a pod to dolu 150 cm kouřovod a dole 45° koleno které bude vyvedeno ven se zátkou. Koleno dole bude pro případ čištění. Udělal bych tak vlastně vyvložkování komína silnostěnným kouřovodem a uvnitř by tak byl komín rovný. Mám doma ještě dva pytle, cca 50 kg, šamotové malty na opravu krbových topeništ, tím bych původní komín před zazděním vymazal, aby trubky nepřenášely velkou teplotu přímo na kameny, nebo spíše abych zamazal všechny případné spáry mezi kameny, protože nevím čím se opuka lepila . Přemýšlel jsem ještě jestli kouřovod neomotat komínovou izolací, ale nevím jaké snese teploty a jestli by to nebylo spíše na škodu. Jak říkám nebude to na nějaké velké topení, jen občasné přitápění v petrách v dílně. Stavět celý nový komín do dílny nechci a ani nemůžu. Opuku jen tak nerozeberu, fasáda a střecha domu je po rekonstrukci, komín od půdy na střechu také, tak bych to chtěl zachovat a jen nějak napojit. Co si o tom myslíte, bude to funkčí a lepší než to bylo původně?

Děkuji za reakce.

Změna předmětu, původně: komín (host)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny