Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mech na severní straně střechy

Zdravím.
Na domě postaveném r. 1956, se nám na severní straně střechy stále tvoří velké "bochánky" mechu.
Existuje nějaký přípravek, který by mech zničil, ale nezničil by ostatní rostliny?
Svod vody ze střechy je totiž udělán tak, že voda teče žlabem rovnou do zahrady mezi stromy, keře, a květiny, a tam se vsakuje do země.
Díky za každý nápad.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
cemu mech vadi? je hezky, my ho vsude pestujeme.... Nicmene rada meho souseda: udajne staci po hreb…
nocturne.op.15 04.01.2021 18:24
nocturne.op.15
Jsou to tvrdé velké "bochánky" velké jako malý talíř, a problém je v tom, že se to cpe i mezi krytin…
namor.b 04.01.2021 18:29
namor.b
Kdyz ja tomu neverim,nemas to nahodou vyctene z internetu!?Znam nekolik strech s eternitem desitky l… nový
Oldoo 04.08.2021 09:58
Oldoo
Měděný drát, nebo plech je údajně vyzkoušené, ale já s tím nemám zkušenosti. Měď oxiduje, vzniká měd…
Zerozero 05.01.2021 12:38
Zerozero
Modrá skalice - pozor na pozinkované okapy a svody.
Skipi 05.01.2021 13:53
Skipi
Proč, co jim provede? To by mi pak zničil i nátěry plechů..... nový
Václlav 03.08.2021 15:20
Václlav
Mech má nyní ideální podmínky .Porovnám-li i..u nás na Brněnsku ,počasí ,tak je největší vlhkost za…
E250TD 05.01.2021 14:20
E250TD
No na tuhle zeleň nefunguje nic. nový
Kenav 05.01.2021 20:24
Kenav
Zkuste:http://www.mechostop.cz/ nový
Pavel57 06.01.2021 20:04
Pavel57
https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/50600-odstraneni-mechu-z-eternitove-strechy.html nový
Pavel57 06.01.2021 20:07
Pavel57
Jedine silný roztok zelenej skalice (síran železnatý) rozpustený vo vriacej vode z varnej kanvice v… nový
Nuda 07.01.2021 12:59
Nuda
Jeste jsi zapomel,ze bezpodminecne nutne je na zaver strechu nakremovat kremem na boty podobne barvy… nový
Oldoo 04.08.2021 09:53
Oldoo
Není to podstatné ,ale guano je trus netopýrů a mořských ptáků. Těžko tedy bude zdrojem výskytu mech… nový
pařez 04.08.2021 10:37
pařez
No jo ale potom bude střecha hořlavá, guano je také nápln střelného prachu:-D Teda ted to říkali na… nový
jezekhifi 04.08.2021 14:39
jezekhifi
Vtáčie výkaly, výkaly domácej hydiny sú si zložením velice podobné, akurát guano obsahuje viac fosfo… poslední
Nuda 04.08.2021 18:14
Nuda

cemu mech vadi? je hezky, my ho vsude pestujeme....

Nicmene rada meho souseda: udajne staci po hrebeni strechy natahnout medeny drat. Mech med nesnasi, zlikviduje ho i velmi male mnozstvi. Vyzkousene to osobne nemam, ja mech nechavam klidne rust :-)

Měděný drát, nebo plech je údajně vyzkoušené, ale já s tím nemám zkušenosti. Měď oxiduje, vzniká měděnka a ta se deštěm uvolňuje stéká po střeše a mech ničí.
Ale mech nesnáší sírany, tedy zelená , ale ještě lépe modrá skalice mech likviduje.
Nejlépe je mech nejdřív odstranit nahrubo mechanicky a potom za suchého počasí, ale ne na slunci, nastříkat střechu roztokem modré skalice, raději silnějším. Vhodný je zahradnický postřikovač. Je vhodné postřik ještě po uschnutí zopakovat. Kdysi se dal koupit přípravek, který byl směsí vápenného mléka s modrou skalicí. To lze také doma připravit. Vápno na střeše zaschne a udrží po nějakou dobu skalici před smytím deštěm, působí proto déle.
Pokud je zřejmé, že mech netvoří nové výhony, je dobré, je li možnost střechu očistit tlakovou myčkou (vapka).
Dělal jsem to, jde to perfektně, mnohem rychleji než špachtlí.
Potom když je střecha očištěná, je možno ji natřít, nebo nastříkat některým nátěrem.
Ale dobře funguje, snad se ještě prodává přípravek Lukofob. Naředí se podle návodu a postřikovačem se naimpregnuje povrch krytiny. Samozřejmě po aplikaci nesmí pršet, aby přípravek zaschnul. To způsobí že krytina odpuzuje vodu a nedojde k nasáknutí vlhkosti. Krytina pak i při dešti odpuzuje vodu natolik, že rychle steče a nevsákne. Mech potom nemá živiny a zdroj vody.
Pokud voda z okapu, kde se aplikuje modrá, nebo zelená skalice se použije do zahrady, nevadí to.
Téměř všechny prodávané prostředky pro potlačení mechu v trávníku obsahují zelenou nebo modrou skalici.
Využívá se vlivu síranů na mechy. Samozřejmě není vhodné všechnu vodu ze střechy použít na malou zahrádku se dvěma záhonky, ale na větší plochu bez problémů. Měď je vhodným stopovým prvkem pro rostliny, železo v trávníku způsobí potlačení chlorozy a trávník je pěkně zelený. Tyto prvky běžně obsahují trávníková hnojiva.
Není pravdou, že mech střeše neškodí. Zejména eternitové střechy poškozuje značně. Šablony nadzvedává až dokážou prasknout. Povrch šablon kyseliny z mechu naleptávají a šablony se pod ním rozvlákňují.
--- Nazávěr ještě upozornění. Pokud se jedná o starší původní asbestový eternit, seškrabaný odpad s mechem a částmi z eternitu jsou nebezpečným odpadem. Mechanicky pracovat za bezvětří, aby se prach nešířil do okolí, pracovat s respirátorem a snažit se co nejvíc odpadu zachytit.
V případě mytí s tlakovou myčkou (vody není až tak mnoho), stékající odpad zachycovat okapy a do sudu.
V rámci předpisů by se s takovým odpadem mělo zacházet jako s nebezpečným odpadem.
Vzhledem k tomu, že při použití vapky vždy dojde k uvolnění části odpadu do okolí, je možné, že moje rada v tomto případě odporuje předpisům. Proto předkládám pouze pro posouzení a nemám ověřeno, zda tento postup není přímo zakázán.

Jedine silný roztok zelenej skalice (síran železnatý) rozpustený vo vriacej vode z varnej kanvice v pomere 3kg na 10l vody načapovanej do záhradného postrekovača s tryskou na dlhej tyči.

Naniesť roztok zelenej skalice opakovane, 2x v priebehu 24 hodín pri suchom podnebí, aby sa roztok vsiakol do mechu a krytiny.

Na jar krytinu priemyselnou vapkou tlakovou vodou opláchnuť a v lete, okolo 21. júna Slnka v nadhlavníku, suchý povrch krytiny hĺbkovo napenetrovať silikáto-silikofóbnymi penetrátormi, aby sa zaliali póry a mikrotrhliny v krytine. Dnes sú na trhu rôzne prípravky vyrobené z nano častíc určené na ošetrenie vonkajších fasád proti prachu, dechtom, sadziam, uhľovodíkom, špinavej vode, nenechavým paprčiam "sprejerov", farbám, apod.

Dôležité je ošetriť očistený porézny povrch strešnej krytiny, aby sa na nej netvoril prachový film z prachu, naviatych častíc ílovitej pôdy, neusádzali v krytine a pod prekrytou rytinou vtáčie výkaly (hnojivo guano) na ktorých radostne rastie mech.

Prípadne strešnú krytinu prelepiť imitáciou krytiny vyrobené z asfaltových pásov ktoré sú ako bonus armované rohožou, v asfalte zaliatymi sklenými vláknami. Pásy sú kvalitné, hrubé cca 4-5mm ošetrené posypovým, povrchovým šutrom. Vydržia na pôvodnej krytine strechy veky bez ujmy.

https://urobsisam.zoznam.sk/wp-content/uploads/images/fotogaleria/fotogalerie/stavba_fotogaleria/oprava_stresnej_krytiny_fotoalbum/41-cembrit-big-image.jpg

Vtáčie výkaly, výkaly domácej hydiny sú si zložením velice podobné, akurát guano obsahuje viac fosforu v chelátovej forme z dôvodu konzumácie morských živočíchov, rýb a iných potvor v podobe lastúrnikov u migrujúcich vtákov, prípadne hmyzu u netopierov. Preto je tak po dobu tisíce rokov sedimetov "skamenené" guano žiadané u bio pestovateľov plodín. Hoštické hnojivá guano pridávajú ako bonus do dehydrovaných maštalnách granulí.

V každom prípade výkaly z kloaky kadejakých "vrabčiakov", holubov, hrdličiek, hydiny, kohútov či iných operencov hopsajúcich po sedlových, azbestocementových, eternitových strechách a zvetralých pálených škridlách (hlavne ak vedie elektrický kábel ponad strechu slúžiac ako odpočinková rozhľadňa, bidlo pre operence), tvorí po oxidácii so vzdušnou vlhkosťou vynikajúce hnojivo nielen pre machy, lišajníky, ale aj pre semená rastlín.

Stačí aplikovať na takúto krytinu silný roztok (min. dve kilá na 10l vody) zelenej skalice (síran železnatý) a je po dobu piatich rokov pokoj od machov, lišajníkov..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru