Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoký tlak vody v řádu

Ahoj,

u nás na vesnici byla v pátek odstávka vody kvůli opravě nějaké poruchy. Po opětovném zprovoznění jsem si ale všiml že voda teče větším tlakem - šel jsem tedy do sklepa podívat se na přívod, kde máme za vodoměrem regulátor tlaku, kde bylo nastaveno 4 bary, ale teď to tam ukazuje 5.9 bar. Zkusil jsem tedy regulatorem pootočit o půl otáčky (šlo to těžce, je tam cca 5 let a nikdo s ním od instalace nehýbal), ale hodnota tlaku se na budíku nezměnila.

Díle jsem si všiml, že kape voda na výstupu vodoměru (u matky), ale to nevím, zda bylo i před tím nebo ne. A taky kape pojistný ventil u bojleru (1 kapka/s). Ten kdysi kapal jen při ohřevu, teď ale kape i když bojler nehřeje.

Co s tím? Je hodnota 6 bar vysoká? Nevadí to třeba plastovým trubkám, nebo myčce/pračce/bojleru (dražice)? Mám ještě zkusit točit s regulatorem, nebo volat na vodárny?

Díky

Předmět Autor Datum
Volej hned vodárnu! To je úplně nesmyslný tlak. 3,5-4 atm. stačí. Trubkám ani spotřebičům to nevadí,…
Kyncl 05.12.2020 18:53
Kyncl
Poistný ventil kvapká pretože z výroby je nastavený na 6 bar, takže keď máš teraz tolko v rozvode ta…
poihu 05.12.2020 19:16
poihu
no zkusím zavolat a uvidím co mi řeknou... Sám se do toho raději pouštět nebudu, nebo mi zas něco zů…
n.u.r.v. 05.12.2020 19:34
n.u.r.v.
no zkusím zavolat a uvidím co mi řeknou.. Volej na poruchy. U nás byl taky vysoký tlak vody. Opakov…
čumil old 05.12.2020 20:26
čumil old
Na bojler se dává standartně pojišťák 10 Bar a při dohřívání není vyjímka že také prokapává. U mě do…
čechy 05.12.2020 20:48
čechy
Nechcem sa hádať, ale k bojleru odjakživa 6 bar, 10 bar tak k piestovemu kompresoru.
poihu 05.12.2020 21:34
poihu
Tak proč se nabízí a standartně instaluje k bojleru 10 bar? Denně se stím setkávám. Třeba tady dva p…
čechy 05.12.2020 22:14
čechy
Nemaj obavy. Tak 5,5bar je úplne v norme Vodární a kanalizácií po celej republike. El.boiler v tová…
Nuda 05.12.2020 21:34
Nuda
Je ještě jeden problém kde vysoký tlak vody vadí a to u některých plynových kotlů. Je tam nastaven t…
nerady 05.12.2020 22:15
nerady
Jestli tam máš regulátor tlaku, měl by udržovat bez ohledu na tlak v řádu nastavený. O půl otáčky to…
Rce 05.12.2020 22:41
Rce
Tlak do 0,6 Mpa je dle tech. podmínek, viz ,,Dle vyhlášky č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č…
leo 06.12.2020 11:01
leo
Tak jsem volal na vodárnu a tlak tam mají na jejich tlakoměru 2. My jsme úplně dole pod kopcem a mám…
n.u.r.v. 07.12.2020 19:06
n.u.r.v.
To, co v něm přeskakuje je pružina, to je v pořádku. Není riziko, že byste něco vyšrouboval, nechte… poslední
miran 07.12.2020 21:13
miran

Poistný ventil kvapká pretože z výroby je nastavený na 6 bar, takže keď máš teraz tolko v rozvode tak bude kvapkať. Vravíš že opravovali nejakú poruchu, je možné že sa tak dostala do toho regulatoru nejaká nečistota, zasekol sa a nereguluje, bude treba ho vyčistiť. Tých 6 barov trubkám vadiť nebude, ale napr. pákové batérie sa potom ťažko ovládajú a rýchlejšie opotrebovávajú, nie sú stavané na taký tlak. Pokial si ten regulátor nevieš poriešiť sám, zavolaj si vodára, vodárne s tým nič nemajú, tie sa starajú len o rozvody po vodomer, od vodomeru ďalej sa staráš sám.

no zkusím zavolat a uvidím co mi řeknou..

Volej na poruchy.
U nás byl taky vysoký tlak vody.
Opakovaně. Houkaly pojišťováky na bojlerech v půlce ulice.
Když jsme jim tam zavolali, že mají 7barů v řádu, ozvalo se jen: "Tý vole!" a upravili to.
Pak ještě měnili o dvě ulice výš redukční ventil na řádu.

Na bojler se dává standartně pojišťák 10 Bar a při dohřívání není vyjímka že také prokapává. U mě doma také při dohřevu prokapává. Jetli prokapává pojišťák pořád, může být vadný. Při případné výměně, doporučuji dát již zmíněný 10 bar.
Tlak 6 bar v řádu je normální.
Zda vám to nevyhovuje, nastavit na redukčáku nižší tlak. Jestli to nejde, redukčák vyměnit.

Nemaj obavy. Tak 5,5bar je úplne v norme Vodární a kanalizácií po celej republike.

El.boiler v továrensky nastavenom pretlakovom ventile začne mierne prepúšťať nad tlak 6.0bar do odpadovej trubičky.

VaK majú svoje tlakové ventily s kaskádovými prečerpávacími stanicami nastavené na tieto tlaky, viac ich odstredivé čerpadlá nedokážu natlačiť v sústave, ako je 6.5bar v miestnej lokalite. Takto sú výrobne uspôsobené čerpadlá IS.

Tlakové ventily o ktorom sa zmieňuješ, manuálne regulované obrátenými U manžetami, predstavujú absolútny marketingový šunt na trhu, lebo prepúšťajú svojvoľne tlak, i ak sú úplne nové, neskorodované, "nevyčvachtané", vodným šutrom nezsvinené, steny mosaze nepoškriabané sedimentami v mosadzných sedlách. (škoda šušňov za tento šmejd). Síce dokážu čiastočne pri prudkých výkyvoch udržať tlak jak štaš na uzde, ale časom sa tlaky v potrubí postupne vyrovnanú.

Jedine mať výbavu na päte chalupy osadenú s elektromagnetickými ventilmi v podobe regulátorov tlaku. Je to vyššia položka, ale zaručene garantuje stabilné tlaky in/out v sústave za týmito el. ventilmi.

----------------
Používam vlastný zdroj vody.
Osobne disponujem pred kremelinovým, "uhlím" a ÚV žiarením filtrom vody vybavený reverzným čistením filtrov, s nastaveným tlakom so zapínacím, spodným talkom od min. 5.5 bar až po vypínací tlak nastavený tlakovým spínačom max. 12 bar na výstupnom čerpadle na prvej 150l expanzke, aby sa za druhou v poradí 200l expanzkou stíhalo natlačiť priebežne dostatok vody pretlačenej jemným filtrom, pričom používam výhradne k regulácii stabilného tlaku el.magenetický regulátor tlaku nastavený pre rozvody chalupy s max. tlakom 5,5bar v sústave. (tiež kvôli splachovačom WC typu Benkiser, bo nasleduje čistá niagara v mise po nakladení tučného, hnedého produktu....).

Hustýýý.

Je ještě jeden problém kde vysoký tlak vody vadí a to u některých plynových kotlů. Je tam nastaven tlak pod 6 barů a protéká voda do odpadu. Znám člověka kterého tahle sranda stála na vodném více o cca 10000,-Kč za rok.

Tlak do 0,6 Mpa je dle tech. podmínek, viz ,,Dle vyhlášky č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů se při navrhování nových vodovodů pro veřejnou potřebu uplatňují ustanovení § 15:
(4) Maximální přetlak v nejnižších místech vodovodní sítě každého tlakového pásma nesmí převyšovat hodnotu 0,6 MPa. V odůvodněných případech se může zvýšit na 0,7 MPa.
Taky by bylo dobré neplést si pojistný ventil s regulátorem tlaku.

Tak jsem volal na vodárnu a tlak tam mají na jejich tlakoměru 2. My jsme úplně dole pod kopcem a máme 6,9. Asi je vadný náš regulator - zkusil jsem s ním ještě pootočit, ale jde to těžce a ne hladce - jakoby to v něm přeskakuje.

Asi ho budeme muset vyměnit. Ale ještě bych chtěl zkusit s ním víc pootočit, ale nevím kolik můžu abych něco nevyšrouboval ven - teĎ vidím nahoře cca 0.5 cm závitu...

To, co v něm přeskakuje je pružina, to je v pořádku. Není riziko, že byste něco vyšrouboval, nechte si někde trochu puštěný kohoutek a ještě ten šroub povolujte.
Osobně si ale myslím, že když se vám závada objevila po manipulaci vodáren s potrubím, tak se vám do redukčáku dostal nějaký nepořádek a bude stačit ho jen rozebrat a vyčistit. Ten tlak 6,9 bude zřejmě tlak vašeho vodovodniho řádu, protože redukčák netěsní a pouští plný tlak. Většina redukčáků se nechá běžným nářadím rozebrat a vyčistit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru