Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoký tlak vody v řádu

Ahoj,

u nás na vesnici byla v pátek odstávka vody kvůli opravě nějaké poruchy. Po opětovném zprovoznění jsem si ale všiml že voda teče větším tlakem - šel jsem tedy do sklepa podívat se na přívod, kde máme za vodoměrem regulátor tlaku, kde bylo nastaveno 4 bary, ale teď to tam ukazuje 5.9 bar. Zkusil jsem tedy regulatorem pootočit o půl otáčky (šlo to těžce, je tam cca 5 let a nikdo s ním od instalace nehýbal), ale hodnota tlaku se na budíku nezměnila.

Díle jsem si všiml, že kape voda na výstupu vodoměru (u matky), ale to nevím, zda bylo i před tím nebo ne. A taky kape pojistný ventil u bojleru (1 kapka/s). Ten kdysi kapal jen při ohřevu, teď ale kape i když bojler nehřeje.

Co s tím? Je hodnota 6 bar vysoká? Nevadí to třeba plastovým trubkám, nebo myčce/pračce/bojleru (dražice)? Mám ještě zkusit točit s regulatorem, nebo volat na vodárny?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem volal na vodárnu a tlak tam mají na jejich tlakoměru 2. My jsme úplně dole pod kopcem a mám…
n.u.r.v. 07.12.2020 19:06
n.u.r.v.
To, co v něm přeskakuje je pružina, to je v pořádku. Není riziko, že byste něco vyšrouboval, nechte… poslední
miran 07.12.2020 21:13
miran

Tak jsem volal na vodárnu a tlak tam mají na jejich tlakoměru 2. My jsme úplně dole pod kopcem a máme 6,9. Asi je vadný náš regulator - zkusil jsem s ním ještě pootočit, ale jde to těžce a ne hladce - jakoby to v něm přeskakuje.

Asi ho budeme muset vyměnit. Ale ještě bych chtěl zkusit s ním víc pootočit, ale nevím kolik můžu abych něco nevyšrouboval ven - teĎ vidím nahoře cca 0.5 cm závitu...

To, co v něm přeskakuje je pružina, to je v pořádku. Není riziko, že byste něco vyšrouboval, nechte si někde trochu puštěný kohoutek a ještě ten šroub povolujte.
Osobně si ale myslím, že když se vám závada objevila po manipulaci vodáren s potrubím, tak se vám do redukčáku dostal nějaký nepořádek a bude stačit ho jen rozebrat a vyčistit. Ten tlak 6,9 bude zřejmě tlak vašeho vodovodniho řádu, protože redukčák netěsní a pouští plný tlak. Většina redukčáků se nechá běžným nářadím rozebrat a vyčistit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru