Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nápájecí zdroj/adaptér/trafo pro LED řetězy

Dobrý den,
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc, radu. Možná se jedná o banální záležitost, raději se ovšem zeptám než aby došlo k nějakému problému či poškození elektroniky.
Popravdě mám i docela problém vůbec najít to, co hledám, proto se na Vás obracím.

Vlastním LED světelné řetězy (https://www.emos.cz/spojovaci-standard-led-vanocni-retez-10m-fialova), tedy 10 metrů s 100 LED diodami. Těchto LED řetězů mám prozatím na venkovním stromě propojeno 8, tedy 80 metrů (800 LED diod).
K tomuto/těmato světelným řetězům jsem tehdy kupoval adaptér určený přímo k němu, a to (https://www.emos.cz/napajeci-zdroj-pro-spoj-retezy-standard-az-1000-led-5m), dnes se již moc neprodává, jedná se o doprodej a nahradili jej tímto (https://www.emos.cz/napajeci-zdroj-s-do-pro-spoj-retezy-bez-prodluzov-kabelu).
Původní, který se doprodává spíše už jen někde v electroworld, datart a podobně, měl možnost propojit až 10 řetězů (tedy 100x10 = 1000 LED diod). Tento náhradní ovšem doporučuje propojit pouze 800 diod (tedy 80 metrů), nechápu proč, až jsou parametry a hodnoty adaptéru totožné.

I přesto ten původní, který chci právě vyměnit za jiný, nejspíš odešel, protože po připojení k němu svíčky nesvítí plnou intenzitou, ale pouze cca poloviční. Proto sháním takový adaptér, který bude opravdu kvalitní, utáhne klidně i více než 100 metrů řetězů a nedojde k němu přetížení, dlouho vydrží a zkrátka raději bych kvalitnější než od EMOS. Problém je, že jsem na internetu našel pouze takové dva a to ještě na internetových stránkách, ovšem osobně ani nevím, zda se dá takový sehnat.

Potřebuji tedy adaptér s těmito parametry: 30 V výstup, krytí ip44, a co jsem pochopil, původní měl 12 W max. (tzn. pokud jeden desetimetrový LED řetěz má 1,2 W, lze tak připojit opravdu 10 řetězů = 12 W), ovšem uvítal bych klidně výkonnější/silnější, který má více jak 12 W a pojme tak více řetězů (už kvůli rezervě).
Prosím rovněž, jak se nazývá koncovka konektoru, našel jsem jen, že konektor led řetězů patří do serie DLFJ, DLF, DLI, ovšem když jsem zadal adaptér/trafo/napájecí zdroj DLFJ, DLF nebo DLI, moc mi toho rovněž nenašlo.
Chápu tedy, že musím dodržet napětí - to je shodné cca do 230 V vstup, 30 V výstup, wattáž bych rád silnější než 12 W.

Mnohokrát Vám děkuji za případnou pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemůžeš řetěz rozdělit a koupit dva nové adaptéry?
Kyncl 30.11.2020 14:35
Kyncl
Takto: Mě ani tak nejde o to, že musím dodržet počet propojených řetězů, ale hlavně o to koupit KVAL…
David Dizzer 30.11.2020 14:43
David Dizzer
"Ani dva roky" - takže je ještě v záruce. Je divné, že u toho nového uvádí jenom poloviční životnost…
Kyncl 30.11.2020 14:52
Kyncl
Ano, i kdybych ho reklamoval, nechci jej. Mohli byste prosím, spíše poradit na to, na co se ptám - t…
David Dizzer 30.11.2020 18:42
David Dizzer
Asi ťa nepoteším, ale ten zdroj je dosť špecifický a ani aliexpress ani ebay ani nikde inde fakticky…
poihu 30.11.2020 19:49
poihu
Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď. Chci se ještě zeptat, co by se stalo v opačném případě, k…
David Dizzer 01.12.2020 13:30
David Dizzer
Keď to bude napájané 31V namiesto 30V tak budú tie ledky trochu viac svietiť a budú aj trochu viac n…
poihu 01.12.2020 20:42
poihu
Všechny řetězy jsou zapojeny sériově, tedy jedním směrem, a to až 8 desetimetrových řetězů dohromady…
David Dizzer 02.12.2020 12:36
David Dizzer
""(1V : 800 = 0,00125 V)"" Tak to samozřejmě není. Pokud má jeden řetěz napájení 30V a má 100 diod,…
Zerozero 02.12.2020 14:02
Zerozero
Aha vidíte, to jsem netušil, já myslel, že každý zapojený řetěz se bude počítat do celkového sériové…
David Dizzer 03.12.2020 13:36
David Dizzer
Jak moc velký problém by pro vás byl vzít trochu kvalitnější a výkonnější zdroj 30V a k němu si nech… poslední
JoDiK 04.12.2020 18:34
JoDiK

Ano, i kdybych ho reklamoval, nechci jej. Mohli byste prosím, spíše poradit na to, na co se ptám - tedy najít jiný lepší adaptér? Samozřejmě bude i dražší a tím opravdu zaplatím za lepší kvalitu a parametry. Prosím, neraďte mi, abych si koupil nový od EMOS či jej nechal reklamovat, ptám se na zcela jiný, lepší, výkonnější, kvalitnější. Díky za pochopení.

Asi ťa nepoteším, ale ten zdroj je dosť špecifický a ani aliexpress ani ebay ani nikde inde fakticky nič neponúka (týmto sa môžeš prehrabať ale nebude ti to k ničomu), navyše neštandardné je i to napätie, pretože nejaký adaptér na 30V fakticky nikde neni a ani ten konektor som samostastatne nikde nenašiel, takže jediné čo ti ostáva je že si to celé musíš zbastliť ako vieš, takže použiješ adaptér s nejakým najbližšim napätím napr. 28V malo by to aj takto fungovať, ale bude to o trochu menej svietiť, a pripojíš ho buď natvrdo s tou LED reťazou alebo cez štandardný valcový DC konektor. Samozrejme ale takto prídeš o tie blikacie fičúry čo ten originál adaptér ponúka.

edit: Tak tu sú aj nejaké 30V adaptéry, v TME akosi žiadne nemali.

Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď.
Chci se ještě zeptat, co by se stalo v opačném případě, kdybych sehnal kvalitní adaptér s požadovanými vlastnostmi a konektorem, ale který by přesahoval 30V a k němu LED řetěz(y) připojil. Tedy že by měl adaptér 31V, případně více.
Stalo by se něco těm LED řetězům? Např. tento s 15W (https://shop.fkt.cz/sitovy-adapter-pro-svetelny-retez-31-v-dc-15-w-ip44-ean5003564-skupst0000000008.php), případně tento vyprodaný s 24W (https://www.dstechnik.cz/napajeci-zdroj-pro-vanocni-led-svetla-svetelne-zavesy-led-vor-z-max-zatizeni-24w/dst-vor-de-24w-8367.html)

Děkuju mnohokrát

Keď to bude napájané 31V namiesto 30V tak budú tie ledky trochu viac svietiť a budú aj trochu viac namáhané (môžu sa skôr odpáliť). Avšak cez to všetko si myslím že ten rozdiel 1V nebude až taký kritický a tie ledky to zvládnu. Oni sú v tej LED reťazi zapojené v nejakej sériovo paralelnej kombinácii neviem akej lebo nemám takú reťaz, ale povedzme že ak by tam bolo zapojených 10 LED v sérii, pri tom zvýšení napájania o 1V by sa tak zvýšilo napätie na každej led o 0,1V a to si myslím že tie LED ustoja. Ak by to náhodou vadilo, tak by stačilo na začiatok prvej reťaze zapojiť jednu dve patrične dimenzované kremíkové diódy a znížiť tak to napätie o ten cca 1V. Inak tú 24W variantu zdroja majú skladom tu, a majú aj silnejší 60W variant.

Všechny řetězy jsou zapojeny sériově, tedy jedním směrem, a to až 8 desetimetrových řetězů dohromady. Takže celkem je na adaptér napojeno 800 LED diod, takže dle logického uvážení by na každou LED diodu při 31V připadalo oproti 30V takto: (1V : 800 = 0,00125 V), tedy o jednu tisícinu voltu, pakliže to tak v reálném případě při sériovém zapojení opravdu je :).
Rovněž je řešení sehnat napájení/adaptér/trafo naopak s nižším napětím, třeba 29V (což pochybuji, že takové se vyrábí), a s vyšší výkonností/wattáží, a i to by připadalo jako řešení.

""(1V : 800 = 0,00125 V)"" Tak to samozřejmě není.
Pokud má jeden řetěz napájení 30V a má 100 diod, bude zapojený tak, že vždy deset diod bude v sérii.
Tyto série pak jsou zapojeny spolu paralelně. Tedy deset sérií po deseti diodách paralelně, tedy 100 diod.
Na konci řetězu je zásuvka na připojení dalšího řetězu, ale nejedná se o další sériové zapojení. je tam zavedeno napájení,
tedy se celé řetězy spojují spolu paralekně.
Tedy pro názornost. Deset řetězů se chová jako deset spotřebičů zapojených na zdroj.
Jeden řetěz se vnitřně chová jako sérioparalelní zapojení, ale vnitřní zapojení spotřebiče není podstatné.
Tedy pokud zapojíš větší počet řetězů, je potřebný výkon zdroje příkon jednoho, krát počet řetězů.
V tom zapojení vychází -- 30V : deset diod, = 3V na diodu. Pokud by napětí bylo o něco vyšší, i do 36V nic by se nestalo.
Ale 30V zdroje se sehnat dají. Tady není obrázek jaké provedení to je, ale výkon 3A by byl víc jak dostatečný.
https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-30v-3000ma-din-4pin-mean-well

Aha vidíte, to jsem netušil, já myslel, že každý zapojený řetěz se bude počítat do celkového sériového zapojení. Nenapadlo by mě, že díky připojení řetězů k sobě již nejde o sériové zapojení, nýbrž o paralelní. :) Díky za poznatek.
Jinak odkaz, který jste poslal má konektor DIN 4 pin, což je odlišný. Konektor na mých LED řetězích, což má většina a hlavně EMOS, jsou DLFJ, DLF a DLI (neznám podrobně tyto konektory, každopádně mají jen dva piny). I takové adaptéry se dají najít, většinou ale s 31V, co jsem zatím našel, případně i s 30V, ale ty jsou opět od EMOS, možná to udělal EMOS záměrně, aby si člověk vždy koupil adaptér od nich. Našel jsem tuším i jiné adaptéry s 30V, ale měli méně jak aktuálních 12W, což by znamenalo připojit max. 3 řetězy a podobně.

Moc děkuji za poznatek o tom zapojení. Takže do jaké maximální voltáže (něpětí) lze případně sehnat náhradní adaptér? Myslíte, že do těch 36 V se nic nestane? A případně jak odhadnout a vypočítat, zda to LED diody unesou a případně kolik max. napětí adaptéru lze případně sehnat? Asi bych se přesto držel co nejblíže k těm 30V, pro jistotu, pakliže seženu něco někde ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru