Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problem s krbom - zacerenenie

Par tyzdnov dozadu sme zacali mat divny problem s krbom, v ktorom kurime len obcas, kedze teplo zabezpecuju radiatory.
Dochadza k tam divnemu spalovaniu, krb zvnutra cely ocernel, sklo je cierne ihned po vycisteni a prvom zakureni (predtym vydrzalo vzdy par kureni) a ocernel aj samotny krb zvonku, ked boli zle privrete dvierka chvilu.
Vi foto.
Kde by mohol byt problem? Zle palivo, ci problem s kominom? Drevo pouzivame z minuleho roku, s ktorym sme kurili aj minuly rok.
A manzelka sa stazuje, ze teraz uz ani to cierne nechce ist zo skla dole a to pouziva nejaky humus specialne na krbove skla.
[91764-img-20201129-140141-jpg]
[91765-img-20201129-140133-jpg]
[91766-img-20201129-140120-jpg]

Este som zabudol dodat, ze v krbovej vlozke sa zjavuje voda, co samozrejme nikdy predtym nebolo.

Řešení:

Vyriesene kominarom...vybratie 2 igelitiek bordelu z komina...jedna priamo z komina, druha medzi kratky priestorom medzi krbom a kominom.
Uz zase hori ohnik krasne :-).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedostatečný tah komína. Vzhledem k tomu nejde topeniště dostatečně roztopit, a dochází ke zvětšené… nový
George63 29.11.2020 20:57
George63
Vyriesene kominarom...vybratie 2 igelitiek bordelu z komina...jedna priamo z komina, druha medzi kra… nový
fleg 23.12.2020 11:35
fleg
Ostudo.:-D A to jsi si to "nemohol urobiť" sám, když šlo jenom o komín ucpaný "bordelem"? 50 let si… poslední
George63 23.12.2020 14:19
George63

Nedostatečný tah komína. Vzhledem k tomu nejde topeniště dostatečně roztopit, a dochází ke zvětšené tvorbě sazí. A rovněž ke kondenzaci vody ze spalin. Bude nutno provést revizi a vyčistění komína a celé spalinové cesty (kouřovodů).
Po určité době může, zejména při "tlumeném" topení, případně podpořeném topením vlhčím dřevem, dojít ke kombinaci zadehtování a zvýšené úsady sazí ve spalinových cestách, zejména v chladném komíně. Což se ale většinou nedá odstranit pouze běžným "protažením" komína kominickou hvězdicí, nebo štětkou, ale je nutno provést t.zv. "vypálení" zadehtovaného komína. Ale toto je velice nebezpečné a pokud neznáte a neumíte bezpečný postup, nedoporučuji "amatérsky" provádět a je to dokonce zakázáno. Může to způsobit prasknutí komína a i požár.
Důležitá zásada je, před zapálením dehtu v komíně ve spodních čistících dvířkách, nejdříve komín na střeše uzavřít nehořlavou závěrou (cihla a podobně). Pak se vytvoří pouze malá mezírka a dole se dehet v komíně zapálí. Pak se nahoře, na komíně, odsouváním a zavíráním komínového průduchu tou "uzávěrou", omezující tah, reguluje rychlost a intenzita hoření dehtu v komíně. Nesmí to začít "hučet" a nesmí létat jiskry !!! Po úplném pozvolném prohoření, až ke komínové desce a po vychladnutí, se pak provede protažení kominickou růžicí, nejlépe shora. Většinou je pak, i několik kýblů, seškvařených zbytků, které je nutno vybrat spodními komínovými dvířky. Ale opět a znovu upozorňuji na to že toto není "samodomo" povoleno a může to provádět pouze odborník-kominík !!! Ale jinak se takto "zarostlý" průduch komína vyčistit nedá.
Dříve tento problém nastával častěji při kotlech ÚT v rodinných domech, zejména při topení hnědým uhlím a tlumením výkonu topeniště.

Ostudo.:-D A to jsi si to "nemohol urobiť" sám, když šlo jenom o komín ucpaný "bordelem"? 50 let si čistím komín sám, jak doma , tak na chatě a nikdy jsem k tomu "kominára" nepotreboval. Vždyť to bylo od začátku jasné.
Ale hlavně že ti to na svátky už kouřit nebude a zřejmě i manželka bude spokojená.
Přeju hezký svátky a mnoho štěstí a zdraví v Novém roce.:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru