Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém se signálem z jednoho vysílače.

Dobrý den,

chtěl bych se s Vámi poradit ohledně problému s televizním signálem, předem upozornuji, že jsem laik tak mě prosím nekamenujte.
Vlastním televizi Samsung s příjmem DVB T2. Nedávno jsem si nechal nastavit anténu a dát celé vedení "do pořádku". Jedná se o rodinný dům s několika výstupy, ale jen na mém výstupu mi hlavně ve špičku(večerní hodiny) neskutečně vypadává signál rozkostičkování až uplná ztráta signálu zajimavé je, že se jedná jen o stanice na kanálu 46(vysílač Olomouc-Slavonín) který mám paradoxně ze všech vysílačů nejblíže. zkoušel jsem i nový koaxiální kabel a problém je stále stejný. Nemám krimpovací kleště takže jsem na svoje pokusy použil obyčejné koncovky ruzného typu(koncovky jsem zkoušel předělávat opakovaně a velice jsem si dal záležet aby byli dobře zapojené délka vodiče,stínění apod.).
Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti vyrobil daleko více zbastlené koncovky a nikdy jsem s tím problém neměl nezdá se mi že by to mohlo být tím. Máte nějakou radu kde by mohl být problém ? nechce se mi věřit tomu, že si s tím nedokáži poradit sám přeci jen to není jaderná elektrárna. Je možné, že by problém byl v televizi když jde jen o jeden kanál? Problém začal až po přechodu na T2.
EDIT: přehodit výstupy u antény na "rozdělovači" jsem také zkoušel.

Děkuji za všechny věcné komentáře.

Předmět Autor Datum
Kostičkování nebo zrtáta signálu je známkou slabého signálu. Ovšem z dotazu se nedá nic vyčíst, prot…
leo 07.11.2020 13:40
leo
Jsou tam dvě antény svedené do zesilovače Alcad AM - 356 na něj je připojený rozbočovač, a z něj koa…
Merik33 07.11.2020 15:03
Merik33
Taky je možné, že jedna TV má lepší citlivost než druhá. Zkusil jste je prohodit?
jirka44 07.11.2020 15:30
jirka44
Zkoušel jsem dát tu problémovou na místo té bezproblémové a tam to bylo lepší, ale ne dobré. Obrácen…
Merik33 07.11.2020 17:08
Merik33
Pokud je rozvod tak jak píšete, asi bych hledal opravdu závadu v nějaké ,,banalitě,, v té části, kte…
leo 08.11.2020 08:37
leo
Pokud jsi zkoušel dát tu televizi která jde špatně, na místo televize, která jde dobře a výsledek ne…
Zerozero 08.11.2020 10:14
Zerozero
Včera jsem se znovu šel podívat na rozbočovač, ten konkrétní koax dotáhnul větší silou a dole u TV j…
Merik33 08.11.2020 10:42
Merik33
Samozřejmě jakýkoliv špatný kontakt zhoršuje signál. Pokud se například středový vodič konektoru špa… poslední
Zerozero 08.11.2020 11:12
Zerozero

Kostičkování nebo zrtáta signálu je známkou slabého signálu. Ovšem z dotazu se nedá nic vyčíst, protože chybí jakékoliv informace, jak máte dělaný rozvod (ant.předzesilovač, linkový zesilovač, délka rozvodu, účastnické zásuvky nebo rozbočovače atd.). Konektory přívodu antény k televizi se nekrimpují, jak F konektory tak běžné TV ant. konektory jsou sestavitelné většinou bez speciálního nástroje. Rovněž jaké kanály jste chytal dříve (DVBT) nebo teď (DVBT2) není uvedeno. Při přechodu se na vysílačích často změnil kanál, pokud to u vás bylo z nižšího na vyšší, může být problém - větší útlum rozvodu, jinak nastavený zesilovač. Pokud vám to nedávno nastavovala firma, tak to reklamujte.

Jsou tam dvě antény svedené do zesilovače Alcad AM - 356 na něj je připojený rozbočovač, a z něj koax rovnou ke každé televizi. Délka rozvodu k problémové televizi je ani ne 10metrů. Naopak délka rozvodu k televizi která problém nedělá je 20m.
Síla signálu je velice dobrá anténa je natočená přímo na zmíněný vysílač který je vzdušnou čarou 10km takže signál nechytá ze zadu nebo tak něco. Dříve jsem chytal signál z toho stejného vysílače ted byl přebudován na finální DVB T2 momentálně je to kanál 44(v původním dotaze jsem psal kanál 46 to byl omyl), jaký kanál to byl předtím netuším.
Ale jak sem již zmínil no jiném výstupu problém není takže chyba musí byt někde mezi zesilovačem a televizí.

Zkoušel jsem dát tu problémovou na místo té bezproblémové a tam to bylo lepší, ale ne dobré. Obráceně jsem to nezkoušel.
Momentálně jsem ještě na televizi zkusíl víc "zmáčknout" zdířku na vodič a zatím v pořádku, ale ještě není televizní špička v které to dělá největší bordel. Ale jsem moc velký pesimista na to abych věřil, že to bylo takovou banalitou :-D

Apropo můžete mi doporučit někdo krimpovací kleště na velice občasné využití? Jsem člověk co si rád tyhle věci doma dělá sám nemluvě o tom že neustále přestavuji, a mám rád když má ta práce nějakou kulturu, ale zase nechci na využití párkrát za rok investovat do kleští 2 tisíce.

Pokud je rozvod tak jak píšete, asi bych hledal opravdu závadu v nějaké ,,banalitě,, v té části, která vede pouze k té jedné televizi, tj, stav koaxiálního kabelu (jestli není někde nalomený, přetržené stínění), koncovky jak u rozbočovače tak u TV, jestli není někde zoxidovaný střední vodič, je-li dobře zapojené stínění na objímku konektoru atd. Případně zkusit nahradit tuhle větev pokusně provizorně jiným koaxem, nějakým koax.prodlužovákem...

Pokud jsi zkoušel dát tu televizi která jde špatně, na místo televize, která jde dobře a výsledek nebyl zcela dobrý, tak bych předpokládal malou citlivost té televize, která jde špatně. Ještě můžeš vyzkoušet dát jinou televizi na místo, kde to jde špatně. Pokud by jiná televize šla dobře, není to rozvodem signálu.
Různá citlivost přijímačů není nic divného, různé kusy i stejného typu se můžou lišit. Pokud je signál jen s malou rezervou, může některá televize chodit bez problémů a některá ne.
Pokud by na zesilovači, nebo rozbočovači byla možnost řízení zesílení, tak zkusit přidat. Pokud taková možnost není, tak jako jednoduché řešení, bych zkusil na větev problémové televize vřadit anténní předzesilovač, stačí jen asi 10dB.
I když se to tak nemá, v tomhle případě bych jej klidně zařadil až u televize. Zesilovač by jen vylepšil citlivost přijímače.
Asi něco takového, aby to mělo 75ohm vstup. Některé TV disponují napájením zesilovače na vstupním ant. konektoru. V tom případě by stačilo jen zesilovač vřadit do přívodu. Pokud ne, tak by byla ještě potřeba napájecí výhybka a zdroj. https://www.antena.cz/antena-antenni-zesilovac-linkovy-k-23-60-zisk-16-db-na-f-kon-p4642/

Včera jsem se znovu šel podívat na rozbočovač, ten konkrétní koax dotáhnul větší silou a dole u TV jsem zjistil, že programy na kanálu 44 jedou, ale to stejné začali dělat programy na kanálu 40. Tak jsem odpojil kabel od rozbočovače a všiml si že koax není uplně doražený do konekoru tím pádem vodič je kratší. Tak sem nakrimpovanou koncovku oddělal a předělal ji aby byla až na doraz pořádně přitáhl a momentálně funguje vše.
Moje otázka tedy ted zní: Je možné aby to byla kombinace těchto věcí ? Za prvé špatně nakrimpovaná koncovka. Za druhé moc rozevřený vstup na vodič v TV?
Resp. je reálné aby špatně nakrimpovaný konektor potažmo krátký vodič mohl při různém dotažení špatně propouštět pouze nějaký kanál?

Samozřejmě jakýkoliv špatný kontakt zhoršuje signál. Pokud se například středový vodič konektoru špatně dotýká dutinky v protikonektoru, tak signál kapacitně "proleze" ale naruší se impedance a signál je podstatně slabší. Vliv pak má síla signálu daného kanálu. Silnější signál ještě může stačit, slabší už ne. Signál daného kanálu není vždy stejný, může různě kolísat. Někdy může být silnější jeden a jindy druhý.
Pokud například je špatný kontakt v konektoru, vznikne silné impedanční nepřizpůsobení a tím stojaté vlnění v kabelu.
To je i frekvenčně závislé, tedy se na různých kanálech může projevit různě.
Tedy vedení musí být celé v pořádku, jinak se dobrý výsledek čekat nedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru