Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém se signálem z jednoho vysílače.

Dobrý den,

chtěl bych se s Vámi poradit ohledně problému s televizním signálem, předem upozornuji, že jsem laik tak mě prosím nekamenujte.
Vlastním televizi Samsung s příjmem DVB T2. Nedávno jsem si nechal nastavit anténu a dát celé vedení "do pořádku". Jedná se o rodinný dům s několika výstupy, ale jen na mém výstupu mi hlavně ve špičku(večerní hodiny) neskutečně vypadává signál rozkostičkování až uplná ztráta signálu zajimavé je, že se jedná jen o stanice na kanálu 46(vysílač Olomouc-Slavonín) který mám paradoxně ze všech vysílačů nejblíže. zkoušel jsem i nový koaxiální kabel a problém je stále stejný. Nemám krimpovací kleště takže jsem na svoje pokusy použil obyčejné koncovky ruzného typu(koncovky jsem zkoušel předělávat opakovaně a velice jsem si dal záležet aby byli dobře zapojené délka vodiče,stínění apod.).
Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti vyrobil daleko více zbastlené koncovky a nikdy jsem s tím problém neměl nezdá se mi že by to mohlo být tím. Máte nějakou radu kde by mohl být problém ? nechce se mi věřit tomu, že si s tím nedokáži poradit sám přeci jen to není jaderná elektrárna. Je možné, že by problém byl v televizi když jde jen o jeden kanál? Problém začal až po přechodu na T2.
EDIT: přehodit výstupy u antény na "rozdělovači" jsem také zkoušel.

Děkuji za všechny věcné komentáře.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Včera jsem se znovu šel podívat na rozbočovač, ten konkrétní koax dotáhnul větší silou a dole u TV j…
Merik33 08.11.2020 10:42
Merik33
Samozřejmě jakýkoliv špatný kontakt zhoršuje signál. Pokud se například středový vodič konektoru špa… poslední
Zerozero 08.11.2020 11:12
Zerozero

Včera jsem se znovu šel podívat na rozbočovač, ten konkrétní koax dotáhnul větší silou a dole u TV jsem zjistil, že programy na kanálu 44 jedou, ale to stejné začali dělat programy na kanálu 40. Tak jsem odpojil kabel od rozbočovače a všiml si že koax není uplně doražený do konekoru tím pádem vodič je kratší. Tak sem nakrimpovanou koncovku oddělal a předělal ji aby byla až na doraz pořádně přitáhl a momentálně funguje vše.
Moje otázka tedy ted zní: Je možné aby to byla kombinace těchto věcí ? Za prvé špatně nakrimpovaná koncovka. Za druhé moc rozevřený vstup na vodič v TV?
Resp. je reálné aby špatně nakrimpovaný konektor potažmo krátký vodič mohl při různém dotažení špatně propouštět pouze nějaký kanál?

Samozřejmě jakýkoliv špatný kontakt zhoršuje signál. Pokud se například středový vodič konektoru špatně dotýká dutinky v protikonektoru, tak signál kapacitně "proleze" ale naruší se impedance a signál je podstatně slabší. Vliv pak má síla signálu daného kanálu. Silnější signál ještě může stačit, slabší už ne. Signál daného kanálu není vždy stejný, může různě kolísat. Někdy může být silnější jeden a jindy druhý.
Pokud například je špatný kontakt v konektoru, vznikne silné impedanční nepřizpůsobení a tím stojaté vlnění v kabelu.
To je i frekvenčně závislé, tedy se na různých kanálech může projevit různě.
Tedy vedení musí být celé v pořádku, jinak se dobrý výsledek čekat nedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru