Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uspora energie vypinat kotel?

Dobry den, chcem sa spytat mam dom kocku radova vystavba dom ma 30 rokov klasicky tehlovy plechova strecha nezatepleny, vykurujem plynom starym 30 rocnym kotlom a chcem sa spytat je lepsie vypnut kotol ked idem na 12 hodin do prace a potom zapnut ked pridem alebo len znizit teplotu? Dakujem

loading...
Předmět Autor Datum
Když venku mrzne, tak jen snížit teplotu. Když dům moc vychladne, tak moc protopíš při ohřevu. nový
kejki 18.10.2020 07:37
kejki
A kdyz nemrzne a je tak 4-8 stupnu? nový
Simonydesko 18.10.2020 23:11
Simonydesko
Snížit teplotu nejvíc o 5°C. Při větším vychlazení toc, co jsi ušetřil na vytápění nižsí teploty, to… nový
Rce 19.10.2020 00:21
Rce
Po vlastní zkušenosti - starší dům nezateplená fasáda se nevyplatí snižovat teplotu o více než 2 stu… nový
kpz3 19.10.2020 07:53
kpz3
Máte plnou pravdu. Je to vyzkoušené. Po doporučení u zákazníků kde dělám servisy se zpětně dozvídám… nový
čechy 19.10.2020 20:27
čechy
Ako casto mam vetrat miestnosti? V celom dome som sam, ako casto treba vetrat izby kde sa nezdrzujem… nový
Simonydesko 20.10.2020 01:36
Simonydesko
Napíš do gúgla napr. "programovatelny termostat" a vyberaj. Zvyčajne sa nastavuje, prepína, medzi ko… nový
ok 20.10.2020 02:30
ok
Nehra teda vobec ziadnu rolu to ze mam 30 rocny kotol? Bude vediet moderny termostat ten kotol regul… nový
Simonydesko 20.10.2020 11:37
Simonydesko
Bude vediet moderny termostat ten kotol regulovat? Je to jedno. Sepne vypne. Stejně jako starý. Je… poslední
čumil old 20.10.2020 19:11
čumil old
Však vhodne nastavený termostat v interiéri sa postará. Ak chceš iba ovlažiť vzduch pred príchodom… nový
Nuda 19.10.2020 11:44
Nuda

Po vlastní zkušenosti - starší dům nezateplená fasáda se nevyplatí snižovat teplotu o více než 2 stupně. Po zkušenostech nechávám zapnutý kotel na teplotu 21o celý den.
To co ušetříš na útlumu musíš dohnat při natopení.
Zapínání kotle při příchodu je pozdě - jste v zimě - doporučuji programovatelný termostat, aby zapínal dle časového programu.

Máte plnou pravdu. Je to vyzkoušené. Po doporučení u zákazníků kde dělám servisy se zpětně dozvídám pozitivní ohlasy.
Funguje to na většině objektů a ještě více u moderních kondenzačních kotlů.
Nejhorší je, stahovat přes noc a když nejste doma termostat na minimum a poté topit krátkodobě nárazově na požadovanou teplotu.

Ideálně když ráno (cca 1hod před probuzením) kotel zatopí, nechat přes celý den na požadovanou teplotu, která vám vyhovuje. Na noc termostat nastavit o 3°C níže aby si kotel odpočinul a objekt tolik neztratí teplo.

Ještě je dobré naučit se správně větrat - krátce ale intenzivně. Kdo má třeba ventilačku otevřenou dlouhodobě, jeho dodavatel plynu si se smíchem mne ruce.

Zásadní je nestahovat teplotu níže a celkově netopit nárazově. Dům pak moc vychladne, musíte dodat energii zpátky a je poté zamozřejmě vyšší spotřeba. Tepelná pohoda není dobrá a mohou se třeba i dělat písně.

Co píše níže nejenom zde známý NUDA vůbec nečtěte, jsou to jen jeho bludy.

Ako casto mam vetrat miestnosti? V celom dome som sam, ako casto treba vetrat izby kde sa nezdrzujem vonec? A mam mat zapnuty radiator vo vsetkych izbach? No problem je ze mam uplne stary termostat od nasadenia kotla je tam len koliecko na regulaciu a potom len spinac zapnutie kurenia a potom je tam spinac kde je mesiacik co ani neviem naco je. Dal by sa ten termostat vymenit?

Napíš do gúgla napr. "programovatelny termostat" a vyberaj. Zvyčajne sa nastavuje, prepína, medzi komfortnou a úspornou teplotou (ten mesiačik) v týždennom programe, každý deň niekoľko intervalov a mala by tam byť ochrana proti zamrznutiu, či režim dovolenka. To by mal mať každý normálny termostat. Opcie ktoré vyberáš:
- bezdrôtový alebo drôtový spôsob pripojenia ku kotlu (bezdrôtový termostat má odoberateľný panel, ktorý prenášaš voľne v celom dome)
- prístup cez bluetooth (ovládanie z mobilu v rámci domu)
- prístup cez wifi (kontrola kotla a teploty v dome zo vzdialeného miesta cez mobil (napr. z práce či dovolenky, alebo z auta pri návrate domov). Nutná je wifi LAN v dome
Termostat riadi len teplotu v jednej miestnosti (referenčná miestnosť). Ostatné miestnosti (ak treba) riadiš lokálnymi termostatickými hlavicami, ktoré ideálne sú tiež programovateľné a vybavené opciami podobne, ako samotný termostat. Ak sa vynasnažíš, tak v google nájdeš súpravu termostatu a termostatických hlavíc ktoré navzájom spolupracujú. Nie je to však podmienka. Každé rozumne vynaložené euro v tomto smere sa ti zaplatí už druhom či treťom mesiaci používania.

Bude vediet moderny termostat ten kotol regulovat?

Je to jedno. Sepne vypne.
Stejně jako starý.
Jenže nový termostat si např. může pamatovat, že když chceš mít v 12:00 teplotu 22°, tak že musí začít třeba v 11:00 a může to řídit i podle venkovní teploty. Nastavíš si teplotu s přesností na 0,5° - 1° to ten kolečkový neumí.

Však vhodne nastavený termostat v interiéri sa postará.

Ak chceš iba ovlažiť vzduch pred príchodom z rachoty a tesne pred ranným budíčkom, nastav termostat iba na tieto časové limity. Hodinu pred príchodom a hodinu pred ranným vystávaním. Vzduch bude síce vlahý, ako teplý prd s pocitom tepla, ale predmety v obydlí, podlaha, vaňa, sprcha budú na omak, sťa by psí čumák. Takto sa šetrievalo za zľatých komunistov na ľacnom kúrení v sedemnásť izbových r.d., vilách na Kysuciach, Orave až ta het po Východ SR, boľo ľepšie.

Cez deň a počas sladkého spánku v noci zastlaný pod páperovými duchnami z ručne šklbaného husieho peria, nastav termostat v r.d. na minimum, na protimrazovú hodnotu +5°C.

V prípade klasických, liatinových, tučných článkových radiátorov s obsahom stoviek litrov vody (média) nacpanej v sústave a 6/4" samospádovom cirkulačnom podhubí bez núteného obehu, radšej nechaj teplotu na stálo, 24/7, napríklad na 23°C. Nejaká položka za plyn vo výške sumy cca 3000€ ťa nezabije. Však iba bohovo dobrý telefén pricapený večne na gebuli, sťa by manažér zemegule, stojí 1200€, pritom sa nutne mení za nový typ min. každé dva roky, k tomu nejaké bohové 8x8 SUV 12Vbitturbo s chrómovanou, rozškľabenou papuľou na predku kapoty pred domom, stojí od 80-tis.€ a viac, lyžovačka s výstrojom, dovča min. absolvovaná 8x do roka okolo Zeme hodí aj 50000€. Sľovák aby na to nemal, však robí, ta ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...