Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaké šroubováky a "páčidlo" na montáž NB

Zdar,

prosím o radu, jakou značku šroubováků na montáž notebooku byste doporučili?

Mám tu nějakou noname sadu šroubováků a všechny se při pokusu o uvolnění fest držícího šroubu ohly, jako by byly z vosku. Tak bych chtěl něco kvalitního a nejlépe takové ty magnetické, na které se vyšroubovaný šroub rovnou přichytí.

Také prosím o info, jak se jmenuje takové to plastové "páčidlo", kterým se zvedá víko notebooku?

Nebo jestli je tohle všechno v nějaké speciální sadě s nějakými dalšími potřebnými nástroji přímo pro montáž NB, tak klidně i to.

Díky moc za radu! :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zjisti si, jakou velikost šroubováku potřebuješ a kup si ho. To není jaderný reaktor, na značce nezá…
karel 28.09.2020 20:45
karel
A jestli chceš magnetické, tak si je nějakým silným magnetem zmagnetizuj. Stačí několikrát magnetem…
czcharlie 28.09.2020 21:31
czcharlie
Pro magneticky sroubovak se mi velice osvedcily takove ty male neodymove magnety (ono staci jakekoli…
gilhad 06.10.2020 10:16
gilhad
A nemůže to poškodit nějaké elektronické součástky zmagnetizováním? Neodymové magnety jsou strašně s… nový
Aleš 07.10.2020 21:50
Aleš
Co myslis, ze by se mohlo stat? Zmagnetovany tranzistor funguje stejne jako nezmagnetovany, protoze… nový
gilhad 11.10.2020 15:27
gilhad
Já jen, že na Technetu psali tohle: Magnetické pole Magnetické pole výrazně zkracuje životnost vše… nový
Aleš 12.10.2020 10:42
Aleš
Jestli myslis tohle https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/sest-skudcu-kteri-zarucene-znici-vas-pocitac… nový
gilhad 12.10.2020 16:45
gilhad
To jsou teda blbosti, co tam píší. ::) A to jsem měl Technet za seriózní web. :-/ nový
Aleš 12.10.2020 21:33
Aleš
Koupil jsem nejake cerne Narexy pred par lety, a desny smejd uprimne - velmi zklamalo. Z toho co je… nový
lucifer 08.10.2020 09:02
lucifer
Mozem potvrdit, tiez som naletel a raz kupil take cierne Narex Profi a vsetky sa zacali pretacat v r… poslední
poihu 12.10.2020 22:41
poihu

A jestli chceš magnetické, tak si je nějakým silným magnetem zmagnetizuj. Stačí několikrát magnetem šroubovák "potřít". A jako "páčidlo" používám různě silná trsátka (také se tomu říká plectrum) na kytaru.

Pro magneticky sroubovak se mi velice osvedcily takove ty male neodymove magnety (ono staci jakekoli silne magnety).

Proste ten magnet cvaknu na tu nohu sroubovaku, on se vlastni silou prichyti, noha je razem magneticka az po spicku. Pak ho odcvaknu a noha razem magneticka neni (nebo aspon nijak zvlast a ani maly stroubek nepritahne)

A nemůže to poškodit nějaké elektronické součástky zmagnetizováním? Neodymové magnety jsou strašně silné, i ty miniatirní mohou míst sílu několik KG, což je docela dost na to, že šrouby prochází třeba přímo MB. A i přes šroubovák to může být pořád dost silné, když je magnet přímo na něm. Kdežto magnetický (nebo zmagnetizovaný) šroubovák má magnetickou sílu zanedbatelnou, akorát tak na udržení toho šroubku.

Co myslis, ze by se mohlo stat? Zmagnetovany tranzistor funguje stejne jako nezmagnetovany, protoze kremik na magnetovani tak nejak celkem sere. Pokud tam tim nebudes mavat tak, abys v kratkych kouscich vodicu naindukoval naprosto silene proudy, tak s tim nemas co udelat. Pokud s tim tak mavat budes, tak ti tlakova vlna od nadzvukoveho sroubovaku ty soucastky z te desky driv vytrha, nez by naindukovala dost velky proud.

Jedine bych nedaval ty neodymy dlouhodobe na loziska vetraku a pevne disky (ktere v sobe mimochodem maji velice silne a velke neodymy, ktere jsou na obycejny sroubovak uz dost neprakticke, protoze by desne zavazely)

Tolik teorie. Praxe je, ze to bezne pouzivam jak na NB, tak na pevne pocitace a nic to nikdy neposkodilo. Napriklad jeden takto smontovany pocitac beze 3 roky v kuse (bez vypnuti, uspani, restartu - 24 hodin denne, 7 dni v tydnu), nez vypadnul v cele ulici proud na dost dlouho, pak jsem do nej pridal dalsi pamet (cili zase vrtani se sroubovakem s neodymem) a bezel v kuse dva roky, nez vypadl proud v cele ctvrti. Po dalsich trech letech v kuse zacal haprovat na nahodne restartovat pri vetsi zatezi, tak jsem ho vypnul, zase ty neodymy, rozebral na soucastky, vysypal takovouhle hromadu prachu z vetraku, prepastoval chladice (ktere kvuli tomu museli ven) a uz je to pul roku a furt jede v kuse a neprehriva se ...

I rada jinych pocitacu v mem okoli je na tom podobne, u nekterych NB jsem uz nekolikrat menil promackanou klavesnici a totalne odrovnane baterky (holt maji jen urcity pocet cyklu, nez zacne kapacita rapidne klesat) a jedou vsechny.

Já jen, že na Technetu psali tohle:

Magnetické pole

Magnetické pole výrazně zkracuje životnost všech počítačových komponent.

Tak mě to trochu zmátlo, ale nevyznám se v tom, psali tam něco i o vlnění, tak asi je rozdíl v tom, jetli to jde z magnetu nebo z jakéhosi vlnění.

Jestli myslis tohle https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/sest-skudcu-kteri-zarucene-znici-vas-pocitac.A051107_114116_hardware_psp z roku 2005, tak je to docela sbirka zvastu.

Teplo

Teplo je největším nepřítelem počítače. Zatímco ostatní jevy lze silně omezit, teplo vzniká při práci jednotlivých komponent a množství vyzářeného ztrátového tepla ve výkonnějších součástech počítače neustále narůstá. S rostoucí integrací obvodů se teplo stává problémem číslo jedna při vývoji komponent. Pokud nenastane zvrat v použitých technologiích, za 15 let budou procesory a grafické čipy vyzařovat na centimetr čtverečný stejné teplo jako sluneční povrch.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slunce Povrchová teplota 5 780 K (tedy 5506.85°C )
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezo Teplota tání 1538 °C (1 811,15 K) Teplota varu 2861 °C (3 134,15 K)

Je rok 2020, tedy "za 15 let". Mas fakt pocit, ze cipy letosnich pocitacu pracuji (jsou schopne pracovat, jsou vubec schopne vyvinout ... ) pri teplote asi dvojnasobne, nez pri ktere se vyparuje zelezo? A obdobne serioznich tvrzeni tam najdes mnohem vic.

(kdyz jsme u toho tepla - ano, odklopena bocnice v mnoha pripadech chlazeni opravdu zlepsi a pozna se to tak, ze pri jejim odklopeni meritelne klesne teplota jak procesoru, tak grafarny )

CRT monitory fungujou tak, ze magneticky vychyluji paprsek tak, aby behal po obrazovce a podle intenzity rozsvecel ruznobarvene body - samozrejme ze obycejny magnet ten paprsek taky trochu vychyli a pak se holt netrefi kam ma. Zmagnetovat kus konstrukce CRT monitoru asi neni stastne reseni. Nacez prejdou k magnetickemu vlneni, ze muze skodit soucastkam. Tak asi ano, pokud das pocitac do mikrovlnky a zapnes ji, tak to dopadne blbe, ale pokud okolo minutu chodis s magnetem, tak se nestane nic, protoze ten magnet nekmita na frekvenci v radu GHz a nerve do toho kilowaty a tudiz to, co indukuje je zanedbatelne ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru