Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický bič

Zdravím.
Včera u pivka se jeden zminil, že shani něco na principu autobaterie a civka.
Když se dotkne tak to pořadně zabrní.
Jsem mu slibil že se kouknu a že se poptam.

https://www.motora.cz/informace/ngk/zakladni-znalosti-o-zapalovacich-civkach.htm

Základní princip je u všech zapalovacích cívek stejný: Z nízkého napětí baterie 12 V se musí vytvořit napětí v rozsahu kilovoltů, v moderních vozidlech až 45000 V. Napětí se tedy transformuje, aby se zvýšilo na mnohonásobek.

Jsem troch pohledal na ali a našel jen toto
https://www.aliexpress.com/item/4001089906195.html

Je to to co chce?
Kolik Kv mu vzit, aby to přežil když ho to dokope?
Pujde sila regulovat tím trimrem nebo to bude brnět furt stejně?
https://www.aliexpress.com/item/32827439891.html

Předmět Autor Datum
To co hledáte se jmenuje elektrický ohradník a normálně se to prodává :-) Na kV nezáleží, jen na mA…
umfa 19.09.2020 16:54
umfa
To, co jsi našel generuje kromě vysokého napětí i vysokou frekvenci, takže zůstane na povrchu kůže a…
Jan Fiala 19.09.2020 19:38
Jan Fiala
Pokusy bez bližších znalostí udělat něco co "pěkně" kope, by taky mohly zkončit průšvihem. Někdo bez…
Zerozero 20.09.2020 12:01
Zerozero
Nejbezpečnější je "Vyděržaj pioněr" z Pelíšků.
nerady 20.09.2020 12:28
nerady
Omlouvám se, ale mám dojem, že mícháte dohromady 2 věci, které jsou sice na stejném principu, ale ma…
akaš 20.09.2020 16:22
akaš
Myslím, že pojmy nepleteme. Autor dotazu schání něco, co "zabrní", tedy něco, co způsobí citelný zás…
Zerozero 21.09.2020 08:32
Zerozero
Perfektní. Děkuji za upřesnění. Takhle skvělý výklad jsem nikde na internetu nenašel.:)) poslední
akaš 21.09.2020 09:18
akaš
Kdo si rád hraje, najde inspiraci tady. Na vlastní nebezpečí!
jirka44 21.09.2020 08:38
jirka44
Jo, Danykovy pokusy jsou dost daleko za hanicí bezpečného proudu :-D Výkon osmi MOTů, by asi byl sch…
Zerozero 21.09.2020 08:54
Zerozero

Pokusy bez bližších znalostí udělat něco co "pěkně" kope, by taky mohly zkončit průšvihem. Někdo bez úhony snese zásah síťovým napětím a někdo se sesype po dotyku s daleko menším napětím. Proto normy stanoví tzv. bezpečné proudy. Ty ale zase moc nekopou.
Proto například elektrický ohradník dává vysoké napětí a relativně dost velký proud. Aby to bylo bezpečné, je omezena doba působení a velikost náboje. Při konstrukci zdroje, který dává vysoké napětí a nejsou splněny tyto hodnoty, jde o život.
Ještě celkem bezpečný by mohl být zdroj udělaný ze zapalovací cívky a zapojení nahrazující přerušovač v rozdělovači. Napájení potom například z olověné baterie (zdroj musí dát sice mžikově, ale dost velký proud).
Přerušovač například obvod 555 a spínací tranzistor. Cívku budit úzkými impulsy. Opakovací frekvence třeba půl sekundy.
Pokud někdo dostal kopanec od zapalování, tak ví, že je to prda ukrutná. Tedy bych i s tím byl velmi opatrný. K úrazu může dojít i zraněním při reakci. Raději bych to napájel třeba 6V, aby to nebylo tak silné. Každopádně bych hrátky s vysokým napětím raději nedoporučoval. Nebo třeba "školní" induktor na plochou baterii, s cívkou s wagnerovým kladívkem. To taky docela kope a bezpečně.

Omlouvám se, ale mám dojem, že mícháte dohromady 2 věci, které jsou sice na stejném principu, ale mají trochu jiné názvosloví. Jenom bych to názvosloví vysvětlil. Pokud jsem udělal chybu v popisu, prosím, opravte. :)
Elektrický ohradník nebo elektrický plot je založen na transformaci napětí přes vysokonapěťové trafo, zároveň je toto vysoké napětí přerušováno a jako impulz je vysíláno do vedení ohrady. Proto se také vysokonapěťovému zdroji také říká impulzátor. Impulz nesmí trvat déle než 1 sekundu. Funguje tak, že se uzemněné zvíře dotkne vedení ohrady s impulzy vysokého napětí a projde jím proud, zvíře se lekne a od ohrady obvykle uskočí. Elektrický ohradník se používá k pasení a ochraně zvířat a někdy i majetku (majetek hlavně Jihoafrická republika, u nás některá letiště). Napětí elektrického ohradníku se obvykle pohybuje mezi 6.500V - 10.000V. https://www.elektricke-ohradniky.cz/princip-navod Schéma by se možná dalo někde sehnat, ale výrobci si ho obvykle chrání.
Elektrický bič nebo také elektrický pohaněč transformuje napětí baterie 1,5V-4,5V na vysoké napětí 3.000V-6.000V a přerušovaně posílá elektrický výboj prostřednictvím elektrod. Používá se hlavně na pastvách a na jatkách k pohánění skotu a prasat, ojediněle i k pohánění koní a koz. Pohaněč se musí po 2 sekundách automaticky vypnout. https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/pohanece-bice/
A na podobném principu fungují i paralyzéry, kde bývá ještě vyšší napětí, ale po 2 sekundách již omračují a při 3 sekundách by mohly zabíjet. Proto i tam je omezení impulzu.

Myslím, že pojmy nepleteme. Autor dotazu schání něco, co "zabrní", tedy něco, co způsobí citelný zásah el. proudem.
Toto by splnilo zařízení typu el. ohradník, i typu el bič.
El. ohradník, z důvodu potřebného většího výkonu pracuje na principu náboje v kondenzátoru, který se v intervalech asi jedné sekundy vybíjí do impulsního transformátoru. "trvat déle než 1 sekundu". --- Kdyby trval impuls jednu sekundu, tak bude spolehlivě zabíjet.
Doba působení se pohybuje v milisekundách. Napětí několik tisíc voltů, má kvůli kapacitě vedení mnohen větší proud, než je proud bezpečný. Proto musí být omezena doba na velmi krátkou, navíc musí být výboj omezen na dovolený náboj. Továrně vyráběné ohradníky musí tyto parametry splňovat. Alespoň podle evropských norem.
V Americe to asi mají trochu jinak. Opravoval jsem ohradník dovezený z Ameriky. Ten byl podle štítku určený na ohradu v délce
50km. Asi z důvodu, aby byl schopný nasytit kapacitu tak dlouhého vedení, měl podstatně větší výkon. Při testování jsem (bez vedení, jen na výstupních svorkách) zkusil nechat proběhnout výboj přiblížením šroubováku. Ustřelilo mi to kousek hrotu šroubováku.
Elektrický bič, pracuje na principu induktoru, tedy cívky buzené přerušovačem (wagnerovo kladívko, novější elektronicky), kde se napětí indukuje na cívce v rytmu přerušování (cca 100hz), doba působení, alespoň těch co jsem měl v ruce není nijak omezena, jen obsluhou.
Tyto biče mají výkon v mezích bezpečného proudu a navíc tím, že jsou hroty blízko sebe, výboj prochází jen na krátko přes kůži a neovlivní tak například srdce.
Elektrický paralyzér pracuje na podobném principu jako ohradník. Napětí je tam ale tak vysoké, aby byl schopen působit i přes oblečení. Vyrábí rychlou sérii impulsů značného proudu, který by byl již velmi nebezpečný, ale jednotlivé impulsy jsou opět omezeny dobou.
Opět dochází k zásahu na krátký úsek těla, neprochází celým tělem, aby zasáhl srdce. Účinek je založen na tom, že výboj zasáhne blízký sval, který reaguje velmi silným stahem, který je velmi bolestivý. Toto zařízení je už ale na mezích bezpečnosti, je známo dost případů úmrtí po zásahu policejního taseru. K úmrtí ale zpravidla nedojde ani tak vlastním působením výboje, ale vyvoláním šoku zasaženého, který může končit smrtí.
Tojen na upřesnění, jak to pracuje. :-):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru