Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický bič

Myslím, že pojmy nepleteme. Autor dotazu schání něco, co "zabrní", tedy něco, co způsobí citelný zásah el. proudem.
Toto by splnilo zařízení typu el. ohradník, i typu el bič.
El. ohradník, z důvodu potřebného většího výkonu pracuje na principu náboje v kondenzátoru, který se v intervalech asi jedné sekundy vybíjí do impulsního transformátoru. "trvat déle než 1 sekundu". --- Kdyby trval impuls jednu sekundu, tak bude spolehlivě zabíjet.
Doba působení se pohybuje v milisekundách. Napětí několik tisíc voltů, má kvůli kapacitě vedení mnohen větší proud, než je proud bezpečný. Proto musí být omezena doba na velmi krátkou, navíc musí být výboj omezen na dovolený náboj. Továrně vyráběné ohradníky musí tyto parametry splňovat. Alespoň podle evropských norem.
V Americe to asi mají trochu jinak. Opravoval jsem ohradník dovezený z Ameriky. Ten byl podle štítku určený na ohradu v délce
50km. Asi z důvodu, aby byl schopný nasytit kapacitu tak dlouhého vedení, měl podstatně větší výkon. Při testování jsem (bez vedení, jen na výstupních svorkách) zkusil nechat proběhnout výboj přiblížením šroubováku. Ustřelilo mi to kousek hrotu šroubováku.
Elektrický bič, pracuje na principu induktoru, tedy cívky buzené přerušovačem (wagnerovo kladívko, novější elektronicky), kde se napětí indukuje na cívce v rytmu přerušování (cca 100hz), doba působení, alespoň těch co jsem měl v ruce není nijak omezena, jen obsluhou.
Tyto biče mají výkon v mezích bezpečného proudu a navíc tím, že jsou hroty blízko sebe, výboj prochází jen na krátko přes kůži a neovlivní tak například srdce.
Elektrický paralyzér pracuje na podobném principu jako ohradník. Napětí je tam ale tak vysoké, aby byl schopen působit i přes oblečení. Vyrábí rychlou sérii impulsů značného proudu, který by byl již velmi nebezpečný, ale jednotlivé impulsy jsou opět omezeny dobou.
Opět dochází k zásahu na krátký úsek těla, neprochází celým tělem, aby zasáhl srdce. Účinek je založen na tom, že výboj zasáhne blízký sval, který reaguje velmi silným stahem, který je velmi bolestivý. Toto zařízení je už ale na mezích bezpečnosti, je známo dost případů úmrtí po zásahu policejního taseru. K úmrtí ale zpravidla nedojde ani tak vlastním působením výboje, ale vyvoláním šoku zasaženého, který může končit smrtí.
Tojen na upřesnění, jak to pracuje. :-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny