Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický bič

Pokusy bez bližších znalostí udělat něco co "pěkně" kope, by taky mohly zkončit průšvihem. Někdo bez úhony snese zásah síťovým napětím a někdo se sesype po dotyku s daleko menším napětím. Proto normy stanoví tzv. bezpečné proudy. Ty ale zase moc nekopou.
Proto například elektrický ohradník dává vysoké napětí a relativně dost velký proud. Aby to bylo bezpečné, je omezena doba působení a velikost náboje. Při konstrukci zdroje, který dává vysoké napětí a nejsou splněny tyto hodnoty, jde o život.
Ještě celkem bezpečný by mohl být zdroj udělaný ze zapalovací cívky a zapojení nahrazující přerušovač v rozdělovači. Napájení potom například z olověné baterie (zdroj musí dát sice mžikově, ale dost velký proud).
Přerušovač například obvod 555 a spínací tranzistor. Cívku budit úzkými impulsy. Opakovací frekvence třeba půl sekundy.
Pokud někdo dostal kopanec od zapalování, tak ví, že je to prda ukrutná. Tedy bych i s tím byl velmi opatrný. K úrazu může dojít i zraněním při reakci. Raději bych to napájel třeba 6V, aby to nebylo tak silné. Každopádně bych hrátky s vysokým napětím raději nedoporučoval. Nebo třeba "školní" induktor na plochou baterii, s cívkou s wagnerovým kladívkem. To taky docela kope a bezpečně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny