Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický bič

Omlouvám se, ale mám dojem, že mícháte dohromady 2 věci, které jsou sice na stejném principu, ale mají trochu jiné názvosloví. Jenom bych to názvosloví vysvětlil. Pokud jsem udělal chybu v popisu, prosím, opravte. :)
Elektrický ohradník nebo elektrický plot je založen na transformaci napětí přes vysokonapěťové trafo, zároveň je toto vysoké napětí přerušováno a jako impulz je vysíláno do vedení ohrady. Proto se také vysokonapěťovému zdroji také říká impulzátor. Impulz nesmí trvat déle než 1 sekundu. Funguje tak, že se uzemněné zvíře dotkne vedení ohrady s impulzy vysokého napětí a projde jím proud, zvíře se lekne a od ohrady obvykle uskočí. Elektrický ohradník se používá k pasení a ochraně zvířat a někdy i majetku (majetek hlavně Jihoafrická republika, u nás některá letiště). Napětí elektrického ohradníku se obvykle pohybuje mezi 6.500V - 10.000V. https://www.elektricke-ohradniky.cz/princip-navod Schéma by se možná dalo někde sehnat, ale výrobci si ho obvykle chrání.
Elektrický bič nebo také elektrický pohaněč transformuje napětí baterie 1,5V-4,5V na vysoké napětí 3.000V-6.000V a přerušovaně posílá elektrický výboj prostřednictvím elektrod. Používá se hlavně na pastvách a na jatkách k pohánění skotu a prasat, ojediněle i k pohánění koní a koz. Pohaněč se musí po 2 sekundách automaticky vypnout. https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/pohanece-bice/
A na podobném principu fungují i paralyzéry, kde bývá ještě vyšší napětí, ale po 2 sekundách již omračují a při 3 sekundách by mohly zabíjet. Proto i tam je omezení impulzu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny