Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Verné/ presné farby- fotenie

Dobrý večer, mam taký menší dotaz.. Zajtra plánujem fotiť moje oblečenie na bielom pozadí respektíve bielej stene.. Rozhodla som sa že pre lepšie vyzerajúce fotky by bolo dobre si scénu nasvietiť svetlom.. moja otázka teda znie že koľko kelvinov by mala mať žiarovka aby neovplyvnila farby oblečenia..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fotit do RAW formátu,použít tabulku vyvážení bílé. seda-tabulka-k-vyrovnani-bile nový
miroslav 11.07.2020 01:45
miroslav
Jedine klasická halogénka s wolframovým vláknom dosahuje plné spektrum denného svetla s teplotou žer… nový
Nuda 11.07.2020 05:29
Nuda
nastav vyvaženie bielej vo fotoaparate podla svetla a ako už bolo povedane,fotit do RAW. nový
jimbim 11.07.2020 09:54
jimbim
Neřeš barevnou teplotu světel, ta (při správném zpracování fotografie) nijak barvu oblečení neovlivn… nový
czcharlie 11.07.2020 11:45
czcharlie
Jestli to potom dá někam na net, stejně se na to budou maminy dívat na nezkalibrovaných zařízeních.… nový
karel 11.07.2020 14:39
karel
Pravdu díš. A dále i zkalibrovaný monitor je v podstatě k ničemu (s rochou nadsázky), pokud nepoužív… nový
czcharlie 11.07.2020 15:09
czcharlie
Kdo chce rychle proniknout do základů, může si koupit tohle. Nic lepšího není. https://knihy.abz.cz/… nový
karel 11.07.2020 15:14
karel
takové to dětské fotografování: automaticky kupuju všechny žárovky "neutral", 3-4kK. jestli má fotka… nový
lední brtník 11.07.2020 18:24
lední brtník
S takýmto prípadom som strávil vela času ,robil som možné a aj skoro nemožné a musí povedať (napísať… nový
fade 17.07.2020 17:53
fade
Velký súhlas aj s "czcharlie". nový
fade 17.07.2020 17:57
fade
main gáát, zase si s obdivom kukal po vzorkovníku RAL na monitore z dielne fotografických expertov p… nový
Nuda 17.07.2020 18:53
Nuda
"nuda" to priklincoval. nový
fade 21.07.2020 15:27
fade
Jako obvykle... poslední
czcharlie 23.07.2020 08:41
czcharlie

Jedine klasická halogénka s wolframovým vláknom dosahuje plné spektrum denného svetla s teplotou žeravého vlákna 2700K, plynule, v kladnej plvlne sínusoidy rozptýlené svetlo od červenej po modrú s maximom "bielou" v strede.

Biela farba tvorí vlastne odraz, súhrn kompletného spektra elektromagnetického, viditeľného žiarenia, od červenej po fialovú. Hmyz vidí hlavne vyššie svetelné spektrum, nad fialové ÚV.

Ak budeš fotiť pre emzákov, sprav osvit gama žiarením, vraj im lahodí zraku ak žijú pri ich materskej hviezde - neutrónke.

Neřeš barevnou teplotu světel, ta (při správném zpracování fotografie) nijak barvu oblečení neovlivní. Proto si jen uvědom, že pokud to není umělecký záměr nemůžeš kombinovat světla různé barevné teploty, např. denní světlo a žárovka. Zcela zásadnější bude pro tebe správné nastavení expozice, jak už někdo napsal - fotografovat u bílé stěny je vyšší dívčí. Pokud hodláš fotit tmavé šaty, potom téměř jistě bude rozsah jasů na fotografii přesahovat možnosti fotoaparátu, o těchto problémech by mohli svatební fotografové vykládat celé romány. Pro přesné nastavení expozice a vyvážení bílé je nezbytné použít 18% šedou tabulku a pro doladění barev kalibrační terč. Ovšem především kalibrační terč vůbec není levná záležitost a jeho použití předpokládá znalosti kolormanagementu a v laické praxi se bez něj obejdeš. U osvětlení pro tebe bude hlavní problém CRI (color rendering index), který dává informaci o řekněme "úplnosti" spektra vyzařovaného světlem.Pro věrné podání barev je potřebné CRI 90, 80 je naprosté minimum. Pokud některá část spektra ve světle chybí, nebude možné barvy na fotografii doladit ani nejlepším počítačem. Je tedy potřeba se vyhnout běžným zářivkám i LED světlům, pro fotografování jsou vyráběna světla, která ovšem nejsou vůbec levná. Základní popis jak na produktovou fotografii najdeš třeba tady: clothing_photography.html

Jestli to potom dá někam na net, stejně se na to budou maminy dívat na nezkalibrovaných zařízeních. Produktová fotografie je samostatný obor a za půl hodiny se naučit nedá. Nepředpokládám, že po tomhle dotazu bude chtít řešit tisk a k tomu ještě kalibraci tiskárny a navíc nikdo stejně neví, čím to chce fotit.

S takýmto prípadom som strávil vela času ,robil som možné a aj skoro nemožné a musí povedať (napísať),že "Karel" má velkú pravdu.
Na každom monitore a z každej tlačiarne budete mať iný výstup.
A ak sa vám podarí na vašom monitore a tlačiarni to že fotografovaný predmet bude rovnaký s výstupom na monitore a výstup z tlačiarni bude zhodný s originálom ,teda s fotografovaným predmetom tak klobúk dole.

main gáát, zase si s obdivom kukal po vzorkovníku RAL na monitore z dielne fotografických expertov pracujúc s digitálmi.

Žiaden digitálny obraz, ani jeho reprodukcia, nezobrazí verný obraz skutočných farieb viditeľného spektra. Samý klam, ilúzia.

Je to obdobné ošálenie, ako pri 24 snímkov za sec. v nedokonalej zotrvačnosti nervovej sústavy ľudského mozgu v prípadne sľušných, poctivých, pracovitých VŠ vzdeľaných občanov.

Aj z ČB obrazca sa dá výludiť v nasprosatsnej ľudskej mysle farebný "konzument", farebý obrazec. (čo sa babe zachcelo, to sa babe prisnilo).

Práve preto sa na rozdiel od zvierat, cicavcov, psov (ktorí neriešia fantasmagórie), zobrazujú ľudstvu kadejakí mimoni, emzáci, duchovia v ich rozšafných, zdegenerovaných zrakov či retardovaných mysliach. Nič nadpozemské, ani mimoni neexistujú.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru