Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zlepšení vodivosti gumových tlačítek na dálkovém ovládači

Dobrý den!
Stalo se mi už podruhé, že mi přestaly spínat některé tlačítka na DO. Poprvé to už bylo letité zařízení, tak jsem to vyhodil. Teď se to ale stalo rodičům u měsíc starého Set Top Boxu. Záruka bohužel nepřichází v úvahu, protože ztratili záručák. Rozebral jsem DO a přeměřil styčné plošky gumových tlačítek a odpory se mi pohybují od 1k ohmu (u tlačítek, které spínaji spolehlivě) až po 20k ohmu (ty už pokud vůbec sepnou, tak je na ně třeba pořádně zatlačit). Pak tam je pár tlačítek, které mají ještě větší odpor a ty už nespínají vůbec.
Proto bych měl dotaz, jestli není nějaký vodívý nátěr na gumu, nebo jak by jste to řešili vy. Plošňák je OK, protože pokud plošky vyzkratuji alobalem všechny spínají spolehlivě, takže je to opravdu tou špatně vodivou gumou. Rovněž baterie jsem zkoušel nové.

děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tužka číslo 1 nebo 0 (jedničku má papírnictví, nulu výtvarné potřeby) v nouzi by mohla fungovat i dv…
ml1 10.06.2020 15:35
ml1
Děkuji všem za rady! Nakonec se mi nejvíce osvědčilo nalepit alobal. Byla to trošku pakárna, protože…
lupkovic 10.06.2020 18:52
lupkovic
Opravné sady.:-) https://www.ebay.com/itm/1-5-10mm-Repair-Music-keyboard-TV-Keypad-Remote-Control-C… nový
Lubomír 12.06.2020 23:11
Lubomír
Pánové mýdlo, obyčejné mýdlo, umýt tišťák i gumu v umyvadle namydlenýma rukama. Nechat vyschnout. Ta… nový
tydýt 05.12.2021 14:03
tydýt
Mohl bys uvést nějaký odkaz na ten doporučený sprej s grafitem ? Díky nový
petrM 05.12.2021 19:24
petrM
Jak to tady čtu napadlo mě, že mám doma běžně prodávanou “barvu” na opravu tištěných spojů. Je to v… poslední
Arty 03.06.2022 21:58
Arty

Tužka číslo 1 nebo 0 (jedničku má papírnictví, nulu výtvarné potřeby) v nouzi by mohla fungovat i dvojka funguje dobře (jenom asi nebude na tu gumu psát).
Teda alespoň na kalkulačce to běhalo, dokud se nerozpadla. To by tedy byl postup, který bych vyzkoušel jako první. Když mi spolužák na základce rozebral kalkulačku s tím, že mi jí opraví (nevypadal na opraváře kalkulaček, ani ničeho jiného) a opravil jí tímto způsobem (nešla 2 tlačítka), měl jsem obavy, ale fungovalo to pak snad ještě 10 let. Několikrát jsem od té doby tento postup použil, nemluvě o potenciometru pro regulaci hlasitosti nakresleném tužkou, ale to už je zase jiná kapitola.
Pokud jde o odpor 1k je v pořádku (běžně to bývá 500-2000 ohmů), 20k je už moc.
Jinak existují vodivé nátěry nebo nálepky pro tento účel. Slyšel jsem taky o možnosti malepit alobal vteřinovým lepidlem, ale tužku má po ruce snad každý, takže první pokus bych směřoval tímto způspbem.

Děkuji všem za rady! Nakonec se mi nejvíce osvědčilo nalepit alobal. Byla to trošku pakárna, protože jsem to lepil Chemoprenem, Nevím, jak mi to ale bude držet. Myslíte, že sekundové lepidlo by bylo lepší? Slepí gumu+hliník?
Jinak k těm dalším radám:
- ta měkká tužka je až neuvěřitelně jednoduché a účinné, nevýhoda je, že to funguje jen chvíli. Navíc jak jsem ten nátěr obnovoval, tak se mi nakonec ten grafit přenesl na plošky plošňáku a pak mi ovládač trvale vysílal a stejně nešlo přepnout a vybíjelo baterky! Tedy za mně nemůžu doporučit
- jemně osmírkovat nedoporučuji vůbec, protože ta guma není sama o sobě vodivá, jak tu někdo psal, ale na ploškách je opravdu jen nějaký vodivý nátěr, tak přestože jsem smírkoval opravdu jen velice jemně, zlepšení nebylo na žádném tlačítku, naopak některé přestaly fungovat úplně (sedřel jsem i ty zbytky vodivých plošek).
- ty lepicí gumy na opravu DO, může být dobrá věc, ale při objednání poštou, se to dost prodraží vzhledem k ceně nového ovládače. Pokud bych to ale někde viděl v obchodě, určitě si to na zkoušku koupím
- Ta rada ať rodiče nejedí nad ovládačem je zbytečná. Oni nad ním nejedí a i kdyby jedli, tak ten bordel se tam nemá jak dostat, protože ta klávesnice je jedná velká plocha gumy s vylisovanými tlačítky, přes kterou nic nepropadne. No a kdyby přece jenom, není nic snažšího, než to občas rozebrat a lihem vyčistit.

Takže asi tolik, ještě jednou děkuji všem a téma neuzavírám, kdyby náhodou měl někdo tip, čím nejlépe přilepit alobal na tu gumu, protože si myslím, že ten Chemoprén mi to asi dlouho neudrží.

Pánové mýdlo, obyčejné mýdlo, umýt tišťák i gumu v umyvadle namydlenýma rukama. Nechat vyschnout. Tam kde tlačítka již moc nefungují, tak existuje spray s grafitem. Cáknout do nějaké mističky a špejlí, vhodně seříznutou nanést na tlačítko. Nechat zaschnou a finýto. Mockrát vyzkoušeno u kamarádů, co se jim zatraceně potí ruce, je to někdy pěkný hnus takový ovládač otevřít. bléé

Jak to tady čtu napadlo mě, že mám doma běžně prodávanou “barvu” na opravu tištěných spojů. Je to v podstatě čisté stříbro. Takže jsem gumičky nabarvil. Za 2min hotovo. Nechal pro jistotu aspoň 30min zaschnout a maká to nádherně. Nutno říci, že ta mini barvička taky něco stojí, ale já to měl doma. Tak to je tip odemně :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru