Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zlepšení vodivosti gumových tlačítek na dálkovém ovládači

Dobrý den!
Stalo se mi už podruhé, že mi přestaly spínat některé tlačítka na DO. Poprvé to už bylo letité zařízení, tak jsem to vyhodil. Teď se to ale stalo rodičům u měsíc starého Set Top Boxu. Záruka bohužel nepřichází v úvahu, protože ztratili záručák. Rozebral jsem DO a přeměřil styčné plošky gumových tlačítek a odpory se mi pohybují od 1k ohmu (u tlačítek, které spínaji spolehlivě) až po 20k ohmu (ty už pokud vůbec sepnou, tak je na ně třeba pořádně zatlačit). Pak tam je pár tlačítek, které mají ještě větší odpor a ty už nespínají vůbec.
Proto bych měl dotaz, jestli není nějaký vodívý nátěr na gumu, nebo jak by jste to řešili vy. Plošňák je OK, protože pokud plošky vyzkratuji alobalem všechny spínají spolehlivě, takže je to opravdu tou špatně vodivou gumou. Rovněž baterie jsem zkoušel nové.

děkuji za rady

Předmět Autor Datum
lizni to 400 smirglem nebo jemnejsim a utri isopropylem nový
bahno 09.06.2020 10:28
bahno
Co mám "líznout" tím smírkem, gumová tlačítka, nebo plošňák? Jak jsem psal, plošňák je naprosto vpoř… nový
lupkovic 09.06.2020 11:27
lupkovic
Tu gumu. Plosnak muzes taky, ale tam by to umyti melo stacit. Jo, je to jak rikas, tenka vrstva na p… nový
bahno 09.06.2020 15:39
bahno
Lízat gumu a mejt jí propylem je nejlepší cesta do pekla. Výrobci už tak šetří, že ten vodivý nátěr… nový
Rce 09.06.2020 23:51
Rce
Mrkni na dalkove-ovladace.cz . Třeba se najde na tvůj typ setoboxu. nový
Stefran 09.06.2020 10:35
Stefran
Jak radí Kecal nebo DO rozebrat, plošný spoj často bývá napatlán čímsi podobným vazelíně (ovšem vaze… nový
czcharlie 09.06.2020 10:50
czcharlie
Za mlada jsme ty gumový plošky přečárali měkkou tužkou, tedy nanesli grafit. Je taky vodivý. nový
Prasak 09.06.2020 19:02
Prasak
Je třeba očistit, jak píše Bahno, i plošky na desce a i plošky na gumových tlačítkách. Bývají tam už… nový
leo 09.06.2020 11:55
leo
Já si nastříhal kolečka z alobalu a kapičkou jakéhosi pružného soplu od Pattexu jsem to přelepil. Fu… nový
Moas 09.06.2020 12:48
Moas
Toto jsem řešil několikrát.Nejdříve jsem udřízl vodivou pryž a nalepil novou.Dá se koupit už v konta… nový
kap.dabac 09.06.2020 18:20
kap.dabac
Jsem to řešil tak, že jsme na ty bubáky na gumě nalepil sekunďákem čtverečky alobalu z čokolády. Tak… nový
Rce 09.06.2020 23:55
Rce
K reklamaci nepotřebuješ záruční list, stačí doklad o koupi, třeba záznam platební karty, a dokonce… nový
Kyncl 10.06.2020 10:14
Kyncl
dobrý den, spolehlivě funguje toto: https://www.ame.cz/Elektronika/Dalkove-ovladace/Nahradni-dily-k-… nový
hlinik 10.06.2020 14:42
hlinik
A já bych doporučil abys rodičum vysvětlil, že na dálkový ovladač se nešahá rukama od salámu a spol.… nový
jezekhifi 10.06.2020 15:06
jezekhifi
Tužka číslo 1 nebo 0 (jedničku má papírnictví, nulu výtvarné potřeby) v nouzi by mohla fungovat i dv… nový
ml1 10.06.2020 15:35
ml1
Děkuji všem za rady! Nakonec se mi nejvíce osvědčilo nalepit alobal. Byla to trošku pakárna, protože… nový
lupkovic 10.06.2020 18:52
lupkovic
Dobrý den,domnívám se,že chemoprén poslouží dobře,potom jedině zbytek lepidla v kartuši na lepení au… nový
Lubomír 12.06.2020 21:18
Lubomír
Existují i pružná vteřinová lepidla, ale ta pixla od Loctite vyjde na 4 stovky. nový
Prasak 12.06.2020 21:32
Prasak
Opravné sady.:-) https://www.ebay.com/itm/1-5-10mm-Repair-Music-keyboard-TV-Keypad-Remote-Control-C… nový
Lubomír 12.06.2020 23:11
Lubomír
Co to vyřešit profesionálně, jde koupit kdekoli, ano už to tady je jen jsem rozšířil možnosti hledán… nový
ekr 10.06.2020 19:31
ekr
No jak jsem psal, ty nálepky by asi byly dobré, ale plus dopravné. Nezlobte se na mne, za mne je úža… nový
lupkovic 12.06.2020 20:31
lupkovic
Pánové mýdlo, obyčejné mýdlo, umýt tišťák i gumu v umyvadle namydlenýma rukama. Nechat vyschnout. Ta… nový
tydýt 05.12.2021 14:03
tydýt
Mohl bys uvést nějaký odkaz na ten doporučený sprej s grafitem ? Díky nový
petrM 05.12.2021 19:24
petrM
Jak to tady čtu napadlo mě, že mám doma běžně prodávanou “barvu” na opravu tištěných spojů. Je to v… poslední
Arty 03.06.2022 21:58
Arty

Co mám "líznout" tím smírkem, gumová tlačítka, nebo plošňák? Jak jsem psal, plošňák je naprosto vpořádku, vymytý líhem a když po ploškách přejíždím alobalem všechny plošky bez vyjímky spínají OK. Problém je opravdu v té špatné vodivosti gumových tlačítek. Tlačítka, které mají odpor kolem 1 kiloohmu spínají bez problému, čím které tlačítko má vyšší odpor, tím hůře spíná, tlačítko, které má nad 20 kiloohmu nespína vůbec.
Pokud bych tedy měl smírkovat ty gumové plošky na tlačítkách, myslíš, že ony se stanou vodivější? Pokud totiž měřím odpor gumy kdekoli mimo tlačítka, je to naprostý izolant. Proto si myslím, že tu vodivost nezaručuje směs gumy s nějakým grafitem, ale nějaká povrchová úprava, kterou tím smírkem zničím úplně! Nebo se pletu, máš s tím zkušenost?

děkuji

Tu gumu. Plosnak muzes taky, ale tam by to umyti melo stacit. Jo, je to jak rikas, tenka vrstva na povrchu ty gumy, proto rikam jenom liznout a velmi jemnym smirkem, zadny brouseni, zleva do prava, zprava do leva, umejt a fertig.
Me to nekolikrat zabralo, tak to radim, ale samozrejme YMMV.
BTW: isopropylalkohol je lepsi nez denaturak, neni totiz denaturovanej:-). Jsou dva bezny postupy denaturace lihu, jeden je s bitrexem a druhej je smesi benzinu, petroleje a nafty - zejmena ta druha varianta je na myti dost blba, protoze ta nafta a petrolej tam zustanou v tenounky vrsvicce pote co lih vyprcha. Litr isopropanolu nestoji majlant a vyborne se s nim cisti, mimo jine, brejle.

Jak radí Kecal nebo DO rozebrat, plošný spoj často bývá napatlán čímsi podobným vazelíně (ovšem vazelína to není) a tuto vrstvu smýt a pomoci izopropylalkoholu nebo čistým lihem. Vodivost tlačítek se dá zlepšit stříbrným či uhlíkovým lakem, ale malá sklenička bude možná dražší než nové DO vysledky-vyhledavani

Je třeba očistit, jak píše Bahno, i plošky na desce a i plošky na gumových tlačítkách. Bývají tam už z výroby, popř. z nevhodného skladování a z dopravy různé oxidy, solné povlaky, mastnota případně produkty, které se uvolňují z gumy časem při použití nevhodných příměsí a plniv apod. Guma není nijak upravená na spodní plošce, její vodivost v řádu kOhmů až desítek kOhmů musí dostačovat.

Toto jsem řešil několikrát.Nejdříve jsem udřízl vodivou pryž a nalepil novou.Dá se koupit už v kontaktech nasekaných na různé průměry.Já koupil na netu v celku a příslušné průměry lochajznou vyrobil. Nalepil jsem to lukoprénem.Ale po delší době to blblo znovu a tak to řeším dokonalou očistou technickým lihem.Ale přikláním se k tomu alobalu.To může být ještě lepší.Také mě vždy zarazilo že na tiš´těných spojích a na kontaktech se vždy vyskytl takový divný vazký sajrajt.Kdosi na poradně psal že není dobré držet ovladač celou dobu co člověk čumí na bednu v ruce.Že to je v podstatě vysrážená vlhkost z dlaně.Celkem bych tomu věřil.PO přechodu na DVBT2 jsem koupil bednu novou tak že zatím bez problémů.

Jsem to řešil tak, že jsme na ty bubáky na gumě nalepil sekunďákem čtverečky alobalu z čokolády. Tak 2x2 mm, je to titěrná práce ale s pinzetou a kvalitníma brejlema (u mne) to jde docela od ruky. Bacha, alobal předem proměřit, hojnost alobalů na čokoládách není alobal ale leštěný papír, ač to vypadá na pohled stejně, není to vodivé!

Tužka číslo 1 nebo 0 (jedničku má papírnictví, nulu výtvarné potřeby) v nouzi by mohla fungovat i dvojka funguje dobře (jenom asi nebude na tu gumu psát).
Teda alespoň na kalkulačce to běhalo, dokud se nerozpadla. To by tedy byl postup, který bych vyzkoušel jako první. Když mi spolužák na základce rozebral kalkulačku s tím, že mi jí opraví (nevypadal na opraváře kalkulaček, ani ničeho jiného) a opravil jí tímto způsobem (nešla 2 tlačítka), měl jsem obavy, ale fungovalo to pak snad ještě 10 let. Několikrát jsem od té doby tento postup použil, nemluvě o potenciometru pro regulaci hlasitosti nakresleném tužkou, ale to už je zase jiná kapitola.
Pokud jde o odpor 1k je v pořádku (běžně to bývá 500-2000 ohmů), 20k je už moc.
Jinak existují vodivé nátěry nebo nálepky pro tento účel. Slyšel jsem taky o možnosti malepit alobal vteřinovým lepidlem, ale tužku má po ruce snad každý, takže první pokus bych směřoval tímto způspbem.

Děkuji všem za rady! Nakonec se mi nejvíce osvědčilo nalepit alobal. Byla to trošku pakárna, protože jsem to lepil Chemoprenem, Nevím, jak mi to ale bude držet. Myslíte, že sekundové lepidlo by bylo lepší? Slepí gumu+hliník?
Jinak k těm dalším radám:
- ta měkká tužka je až neuvěřitelně jednoduché a účinné, nevýhoda je, že to funguje jen chvíli. Navíc jak jsem ten nátěr obnovoval, tak se mi nakonec ten grafit přenesl na plošky plošňáku a pak mi ovládač trvale vysílal a stejně nešlo přepnout a vybíjelo baterky! Tedy za mně nemůžu doporučit
- jemně osmírkovat nedoporučuji vůbec, protože ta guma není sama o sobě vodivá, jak tu někdo psal, ale na ploškách je opravdu jen nějaký vodivý nátěr, tak přestože jsem smírkoval opravdu jen velice jemně, zlepšení nebylo na žádném tlačítku, naopak některé přestaly fungovat úplně (sedřel jsem i ty zbytky vodivých plošek).
- ty lepicí gumy na opravu DO, může být dobrá věc, ale při objednání poštou, se to dost prodraží vzhledem k ceně nového ovládače. Pokud bych to ale někde viděl v obchodě, určitě si to na zkoušku koupím
- Ta rada ať rodiče nejedí nad ovládačem je zbytečná. Oni nad ním nejedí a i kdyby jedli, tak ten bordel se tam nemá jak dostat, protože ta klávesnice je jedná velká plocha gumy s vylisovanými tlačítky, přes kterou nic nepropadne. No a kdyby přece jenom, není nic snažšího, než to občas rozebrat a lihem vyčistit.

Takže asi tolik, ještě jednou děkuji všem a téma neuzavírám, kdyby náhodou měl někdo tip, čím nejlépe přilepit alobal na tu gumu, protože si myslím, že ten Chemoprén mi to asi dlouho neudrží.

No jak jsem psal, ty nálepky by asi byly dobré, ale plus dopravné. Nezlobte se na mne, za mne je úžasný ten alobal, ale jak jsem to lepil, moc tomu nevěřím, že to vydrží, proto toto téma naukončuji a prosím kdo víte jak přilepit hliník (alobal) ke gumě!? Zatím asi týden a matka hlásí bez problému.

děkuji moc

Pánové mýdlo, obyčejné mýdlo, umýt tišťák i gumu v umyvadle namydlenýma rukama. Nechat vyschnout. Tam kde tlačítka již moc nefungují, tak existuje spray s grafitem. Cáknout do nějaké mističky a špejlí, vhodně seříznutou nanést na tlačítko. Nechat zaschnou a finýto. Mockrát vyzkoušeno u kamarádů, co se jim zatraceně potí ruce, je to někdy pěkný hnus takový ovládač otevřít. bléé

Jak to tady čtu napadlo mě, že mám doma běžně prodávanou “barvu” na opravu tištěných spojů. Je to v podstatě čisté stříbro. Takže jsem gumičky nabarvil. Za 2min hotovo. Nechal pro jistotu aspoň 30min zaschnout a maká to nádherně. Nutno říci, že ta mini barvička taky něco stojí, ale já to měl doma. Tak to je tip odemně :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru