Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký antenní zesilovač doporučujete

Dobrý den!
Mohl by jste mi někdo, kdo tomu rozumí a má zkušenosti, doporučit, který antenní zesilovač vybrat?
https://www.exasoft.cz/gosat-gs410lte-antenni-zesilovac_d243718.html , nebo https://www.exasoft.cz/zesilovac-angular-auv2515-vhf-uhf-15-25db-2-vystupy_d201637.html .
Případně pokud máte nějakou jinou volbu.
Jde mi o to, že když anténu na stožáru propojím přímo s TV 20m koaxu, chytám všechny 3 MUXy, když ji zapojím přes svůj domácí antenní rozvod, který je přibližně stejné dlouhý, tak na TV je pouze pár procent signálu (asi vlivem útlumu na účastnických zásuvkách). Takže bych to potřeboval nějak vykompenzovat. Předzesilovač na anténě asi nic moc nevyřeší, protože anténa má asi dobrý zisk, jelikož, když na ní dám předzesilovač EMOS 30dB, tak mi po přímem spojení s TV přes koax (mimo domácí kabelový rozvod) signál podstatně spadne a jedou mi pouze 2 MUXy. Myslím, že se to přehltí. Proto bych to zkusil zesílit jedním z těch zesilovačů.
Anténu mám směrovou 16,5db s LTE filtrem, typ už bohužel nenajdu, foto posílám v příloze

Nebo máte nějakou radu?

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdysi jsem toto také řešil. Po konzultaci s antéňákem, který mi tvrdil, že když zesilovač tak jen na…
ml1 17.09.2020 10:35
ml1
Tady si asi trošku nerozumíme! Mě (alespoň teď) nejde o zesilovač, protože signál mám velice silný.…
lupkovic 17.09.2020 10:54
lupkovic
Mrkni např. na tento komplet (schéma): https://www.tv-anteny.cz/antenni-komplety/295-dvb-t2-antenni-…
host 17.09.2020 19:22
host
Díky za odkazy! Něco takového bych si představoval, ale anténu i zesilovač už mám a asi dobrý komple…
lupkovic 17.09.2020 19:37
lupkovic
Ještě bych se alespoň rád zeptal, jak moc je důležité, dávat rozbočovač těsně za antenní zesilovač.…
lupkovic 17.09.2020 19:55
lupkovic
No dost mi to spěchá a vlákno nežije, tak jsem to risknul. Radu už snad ani nečekám, vybral jsem tot…
lupkovic 17.09.2020 21:05
lupkovic
Myslím, že by to mohlo fungovat. Psal jsi myslím o šesti TV, mají i obdobný pro šest TV, ale možná u…
Zerozero 18.09.2020 00:43
Zerozero
Děkuji za povzbuzujicí příspěvek. Čekám tedy až se mi z Exasoftu ozvou a jedu pro to. A máš pravdu,…
lupkovic 18.09.2020 07:41
lupkovic
klidně rozbočení dej dál od zesilovače, jak se ti to bude hodit, hlavně to nezmrš nějakým levným kab…
paul 18.09.2020 09:47
paul
Mohlo by to být něco takového? https://www.tipa.eu/cz/koaxialni-kabel-rg6u-gosat-pvc100m/d-197020/?g…
lupkovic 18.09.2020 10:15
lupkovic
to je právě ten hliník, takže NE! Cenově to bude nejméně 10,-/m aby to za něco stálo, Tipa nemá kabe…
paul 18.09.2020 10:38
paul
CCS neni hliník, CCS je Copper-Clad Steel, to je pomedený ocelový vodič, a pomedený hlíníkový je CCA… poslední
poihu 19.09.2020 12:29
poihu

Kdysi jsem toto také řešil. Po konzultaci s antéňákem, který mi tvrdil, že když zesilovač tak jen na začátek vedení, ale jestli mám blbé kabely, že to nepomůže jsem to nakonec vyřešil jinak.
Předtím jsem zkoušel něco takového https://www.ges.cz/cz/teroz-t406-GES08101975.html (asi to není on, ale nějak tak vypadal) tehdy stál kolem stovky a signál opravdu zlepšil, ale pak mi přišlo, že to jde i bez něj (nějak jsem to přeuspořádával a přístroj, který se staral o jeho napájení jsem potřeboval jinde). Daleko víc pomohlo zařadit na začátek toho monstrózního rozvodu video nebo settopbox, který signál taky zesílil. Prostě je to duchařina a nutný systém postupu pokus omyl, alespoň pro mě s minimálním vybavením (a znalostmi) na tuto kmitočtovou oblast (prakticky se musím spoléhat jen na stav jde/nejde případně procenta síly a kvality signálu).
Dost pomohlo, když jsem stromeček jednoduchých rozbočovaců nahradil jedním šestinásobným, slibovaný útlum 10 dB mě sice vyděsil, ale když jsem si spočítal, kolika to prošlo jednoduchými (ty slibovyly obvykle 3-5 dB) tak jsem byl klidný.
Co mě překvapilo víc bylo to, že CRC člen na oddělení 50 Hz (kvůli zemním smyčkám mezi pokoji) se sílou signálu vůbec nehnul (vyráběl jsem jich několik jeden jsem kupoval hotový, teda já bych je koupil i předtím, kdyby byly dostupné jinde než v hi-tech prodejnách za čtyřmístné ceny).

Tady si asi trošku nerozumíme! Mě (alespoň teď) nejde o zesilovač, protože signál mám velice silný. Spíše mi jde, o ten rozbovač. Jestli můžu koupit ten 6-ti násobný a dát ho k zesilovači na půdu a táhnout už z půdy ke každé TV zvlášť koax, nebo to rozdělovat 3-násobnými rozbočovači až na patrech. Jestli třeba není lepší nějaký třeba dražší aktívní rozbočovač. Protože celý problém, který jsem řešil minule, byl v těch nešťastných účastnických zásuvkách. Já jsem kupoval anténu, zesilovače, předzesilovače na antenu a pořad nanic. Pak jsem na radu zdejších vše vyhodil, nechal jen jeden zesilovač na půdě a jelikož má 2 výstupy tak do pater jsem natáhl zvlášť dva koaxy. Teď bych chtěl využít že mám rozkopaný barák, tak bych chtěl nějak sofistikovaně přivést signál do 6 pokojů (tři na každém patře).
Nejvíc by mi vyhovoval ten 6-ti násobný na půdě u antény (pro druhý výstup ze zesilovače bych měl totiž jiné využití), jen abych si zase nenadělal nějaké problémy.

Díky za odkazy! Něco takového bych si představoval, ale anténu i zesilovač už mám a asi dobrý komplet, mám to vyladěné signál je OK. Teď mi už jde opravdu jen o to rozdělění mezi 6 účastnických míst, abych si příjem nějak "nezmršil".
Hlavně bych uvítal pokud možno osobní zkušenost, jestli nebudou mít velký útlum ty 6-ti násobné odbočovače (nebo podle jakého parametru vybírat), všude je tam používají, asi půjdu do toho, každopádně budu rád za osobní zkušenost. Hlavně osobní zkušenost přímo s nějakým typem rozbočovače (jen bych dodal, že bych preferoval na rozbočovači "F konektory"

Ještě bych se alespoň rád zeptal, jak moc je důležité, dávat rozbočovač těsně za antenní zesilovač. Nejde mi o to, abych ušetřil peníze za koaxiál, ale z půdu k první TV to mám asi 7m (takže bych ušetřil 50m), ale kdybych mohl do tohoto místa vést pouze jeden koax a až tam to rozdělit, nemusel bych zasekávat 6 koaxů. Na druhou stranu je fakt, že nevzhledný rozbočovač se 7 připojenými koaxy bude už v obytné místnosti. To bych pak ještě probral podle vaších názorů (výhod / nevýhod).

No dost mi to spěchá a vlákno nežije, tak jsem to risknul. Radu už snad ani nečekám, vybral jsem toto https://www.exasoft.cz/ivo-i133-aktivni-rozbocovac-8x-vystup-f-10db-zisk-zdroj-12v_d214851.html . Jen třeba jaký na to máte názor. Teď jsem to našel na internetu a objednal, takže teoreticky to převzít nemusím, nebo mám možnost do 15 dnů to vrátit. Jsem laik, cena je asi 4x vyšší, jak pasivní rozbočovače, ale mě o peníze opravdu nejde a snad do budoucna to má vyšší variabilitu.

Děkuji moc , ale vaše názory budu ještě chvíli sledovat

Myslím, že by to mohlo fungovat. Psal jsi myslím o šesti TV, mají i obdobný pro šest TV, ale možná uvažuješ rezervu.
To, že je aktivní, nahrazuje ztráty samotným rozbočením a může sloužit zároveň jako předzesilovač. Takže by možná stačil i bez anténního předzesilovače. Ale to je nutno vyzkoušet podle síly signálu. Má regulaci zisku, tedy by nemělo dojít k přebuzení.
Pokud by byl robočovač použit samostatně, bez předřazeného předzesilovače, je vhodné aby byl co nejblíž k anténě. Ale pokud to není vhodné, nějakých několik metrů nehraje zas tak velkou roli.
Pokud je na anténě předzesilovač, tak ten je rozhodující z hlediska šumu a zpracování nejlepšího signálu. Zpravidla poskytne dostatečný signál i na pokrytí nějakých ztrát na kabelu, tedy už v podstatě je jedno, kam se umístí rozbočovač. Může být i hned u předzesilovače, nebo někde o kus dál, třeba někde v podkroví a podobně. Několik metrů mezi tím, nehraje podstatnou roli.
Tedy asi bych na anténě nechal ten předzesilovač co máš, pokud to s ním chodí dobře a rozbočovač umístil tam, co to bude vhodné.
Tím, že má regulaci zisku, neměl by být problém s případným přebuzením.
Pokud je třetí MUX slabší a z trochu jiného směru, tak je vhodné, jak už tu někdo psal, nasměrovat anténu na slabší signál. Tím se trochu zeslabí signál ze silnějších a signály se vyrovnají. Samozřejmě pokud úhel mezi signály není moc velký. Ale pokud to již jinak funguje, mělo by to být v pohodě.

Děkuji za povzbuzujicí příspěvek. Čekám tedy až se mi z Exasoftu ozvou a jedu pro to. A máš pravdu, rozbočovač je i se 6 výstupy, je o 100kč levnější, ale tady si říkám, když je aktívní, ztráty by měly být kompenzovány, takže každý výstup navíc se v budoucnu může hodit a ta stokoruna nehraje roli!

díky všem

klidně rozbočení dej dál od zesilovače, jak se ti to bude hodit, hlavně to nezmrš nějakým levným kabelem, když už budeš dělat rozvody, ony se dělají kabely z poměďěného hliníku tak to nebrat, průměr vnější alespoň 7mm , kup si třeba 1/2 metru rozeber ho , oškarb střední vodič stejně jako folii aby to nebyl ten hliník a najdi si ke kabelu datasheet jak kvalitně stíní to je dost důležité, a nepodceň montáž F konektorů..jestli budeš dávat zásuvky a bude jen jedna, pak by měla být koncová, pokud by byly dvě a více tak první průběžná a poslední koncová.
Pomohlo ti nasměrování na slabší vysílač?

Mohlo by to být něco takového? https://www.tipa.eu/cz/koaxialni-kabel-rg6u-gosat-pvc100m/d-197020/?gclid=Cj0KCQjwtZH7BRDzARIsAGjbK2YYL8KPlNvqc0WPvXGoVFHyenaKWcp7dB6GpPyS_RFlNsn71EQYIKcaAixmEALw_wcB vnitřní vodič průměr 1mm CCS (že by nějaké "cuprum" - měď). Stínění je hliník, vadí to moc? Dole na té stránce jsou i nějaké data, ale nic moc mi to neříká, odborník by snad něco vyčetl. Píšou značkový kábel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru