Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno co je myšleno jako bezkártačkový motor

Jasně že jde.
Pánové přede mnou mají pravdu. Niklované kontakty jdou pájet blbě. Baterie se NESMÍ moc přehřát. Může se zničit, nebo vzplanout. Nelze uhasit vodou(voda zapaluje Lithium), musí se písek(suchý).

Ale!

Pájím to roky, jak je třeba. Vezme se tvrdá guma. V papírnictvích to ještě mají takovou tu dvojbarevnou. Jeden konec je bílý, druhý modrošedý. Ten je tvrdý a nikl to lehce naruší a vyleští. Trafopájku bokem nahřeješ tak, aby tavila cín. Cykneš kalafunu, cín, kalafunu a rychle to naneseš na kontakt. Máš tak 1-2vteřiny. Kdybys přiložil studený hrot na kontakt, bude nahřívat baterii+sebe a více se bat.zahřeje. Naneseš si tedy cín a necháš baterii vychladnout. Pár minut(2 stačí, pokud se ti povedlo dodržet ty 1-2 vteřiny). Zopakuješ druhou stranu. Pak si pocínuj dráty. Trochu si ještě přidej cínu na hrot, rozehřej to zase, kalafunu a rychle připájej drátek. Když to budeš dělat někde venku, bude lépe. Nebo prostě mít kybel se pískem po ruce. Mrkni na YT co dělají borci s litiovkami, aby to začlo hořet...
Pokud se to nepovede a cín odleze, je třeba nechat bat.zchladnout před dalším pokusem. Dá se říct, že teplota kterou v pohodě udržíš baterii nezničí. Pokud baterii rychle vybíjíš(velkým proudem), tak se taky fest zahřívá a nezničí se. Právě že ty 30A mají větší odolnost. Ale nespoléhej na to a snaž se ji udržet v ruce. Odhadem po 3-4vt pájení už bat.neudržíš a pálí. To už je docela blbé a hrozí zničení. Ber to jako orientační teplotu - nelaborovalem to, jak moc je už moc... :)

Není na škodu si postup odzkoušet na nějaké staré Ni-Cd co už nefunguje.

Hodně zdaru

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny