Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reznutí po odrezení

Dobrý den, snažili jsme se odrezit nějaké nářadí s lehkým občasným výskytem rzi. Nářadí leželo delší dobu netknuté, ale nebylo to nic strašného. Použili jsme odrezovač korex. Po zaschnutí bylo přebroušeno. Vypadalo dobře, ale do dvou týdnů se pokrylo daleko větší vrstvou rzi než bylo původně.. nevíte kde jsme udělali chybu? Jelikož se jedná o nářadí,nelze je ničím barvit... Návrat rzi jsem očekávala, ale rozhodně ne takto rychle:)

Předmět Autor Datum
Odrezovač zbaví železo rzi. Avšak nikoliv schopnosti korodovat. :-) Po odrezení to bez antikorozní p…
Kiksfix 23.04.2020 02:15
Kiksfix
Nepíšeš, co je to za nářadí. Trochu hádám, že to nářadí nějakou základní ochranu proti korozi mělo a…
Yarda 23.04.2020 07:28
Yarda
Pokud nejde nářadí jinak ochránit, je třeba všechny surové plochy (odrezené, odmaštěné, přebroušené…
leo 23.04.2020 08:49
leo
Zrejme nejaký železný, neušľachtilý šrot. Zbav sa ho. Alebo vercajk uskladni normálne doma, kde je p…
Nuda 23.04.2020 08:55
Nuda
Odrezovač T, resp. jeho vylepšená verze, se stále prodává. https://www.barvylakyruzicka.cz/novinky/o…
Moas 23.04.2020 10:52
Moas
Jak bylo napsáno výše, přebroušením se odstranila možná vrstva nějaké ochrany, ale nemusela být žádn…
Zerozero 23.04.2020 08:59
Zerozero
Nemyslím si, že půjde o šrot. Jedná se například o kladivo, kleště Knipex, nebo známá značka obuvnic…
Snehurka666 23.04.2020 09:27
Snehurka666
Jak už jsem napsal. Po vyčištění nakonzervovat olejem, silikonový olej ulpívá na povrchu dost byteln…
Zerozero 23.04.2020 10:30
Zerozero
Super.. Nějaké silikonové mazivo od WD-40 doma mám, tak vyzkouším. Děkuji za rady.
Snehurka66 23.04.2020 11:18
Snehurka66
klasika náčinie do dielne. V tom prípade ti po odhrdzení prípravkom Odrezovač T (hore máš link, ešt…
Nuda 23.04.2020 12:14
Nuda
Mám vyzkoušené , že silikon moc dlouho nevydrží . Za měsíc mě to začlo reznout . Rozumější je konkor…
jenda d 23.04.2020 17:27
jenda d
Problém mohlo být to přebroušení. Hrubý (třeba osmirkovaný) povrch koroduje rychleji než hladký, bro…
umfa 23.04.2020 16:50
umfa
Nikdy nepoužívat chemické odrezovače, to je ta chyba. Jinak nejlépe odrezuje lidský pot, čím více se…
nerady 23.04.2020 21:22
nerady
Nesmysl. Odrezovače jsou super. Jen se musí dodržet návod, že. poslední
Kiksfix 23.04.2020 23:11
Kiksfix

Pokud nejde nářadí jinak ochránit, je třeba všechny surové plochy (odrezené, odmaštěné, přebroušené nebo holé bez nátěru) natřít olejem. Dá se použít celkem libovolný olej, strojní, převodový, konzervační na zbraně apod.

Zrejme nejaký železný, neušľachtilý šrot. Zbav sa ho. Alebo vercajk uskladni normálne doma, kde je priemer humidity 35%, v tomto prívetivom prostredí nemôže bežné železo, či slabá oceľ zreznúť.

Kedysi bol dosať kvalitný, český, bezoplachový Odrezovač T, (obsahoval konzervačné prísady a pigmenty okrem kyselín, aby zabránil korózii).

Jedine po odhrzdení náradie opláchnuť v Jar, Pur určené na riady, aby sa lúhom kyseliny neutralizovali a po vysušení nastriekať Konkor101, prípadne nesprejovať Silikónovým olejom.

Kvalitné náčinie z chrom-vanádia síce aj v šachte pri studni mierne po roku zoxiduje na povrchu do sivého povlaku, stratí svoj lesk, ale nikdy nezrezne jak liška.

Dnes sú síce činske šunty vyrobené "z žltého blata" na vonok elegantne poniklované, pochromované, ale začnú pod povrchom beztak hniť.

Jak bylo napsáno výše, přebroušením se odstranila možná vrstva nějaké ochrany, ale nemusela být žádná.
Nějaký nátěr u nářadí nebývá vhodný, stejně se to odře. Nejjednodušší, i když ne trvalé, je nějaké nakonzervování.
Po vyčištění povrch potřít nějakým minerálním olejem a hadrem vytřít. Zůstane slabý film, který po určitou dobu kov ochrání.
Vhodný je i silikonový olej ve spreji. Nastříknout a hadrem vytřít téměř do sucha.
Nevím, o jaké nářadí se jedná, zda dílenské, nebo třeba něco do kuchyně. Nevím, jestli se to ještě prodává, ale kdysi v drogerii mívali
přípravek Niklík. Povařením dílů ve vodě s Niklíkem se povrch ponikloval. Pak to vypadá jako chromované a je to korozi odolné.
Ale nikl je kov nezdravý, tak myslím už to nebude.

Nemyslím si, že půjde o šrot. Jedná se například o kladivo, kleště Knipex, nebo známá značka obuvnického nářadí. Desítky let fungovaly a byly někde v dílně, kde nijak zvlášť suché prostředí nebylo. Po odrezení jsme je měli doma. Proto se domnívám, že nejedná o šrot , ale že jsme to nějak způsobili svým zásahem... Je možné, že jsme nesundala dostatečně rez a zůstala tam v nějakých malých rýhách? Zkusím znova odrezit a natřít olejem. Nebo je i jiná možnost?

Upřednostňuji staré nářadí právě proto, že se dnes vyrábí bláta a nic to nevydrží.

Tou antikorozní úpravou psanou v prvním komentáři je myšlen třeba ten olej? Nebo rovnou nějaký nátěr, který na kladivo fakt nemá smysl dávat...

Jak už jsem napsal. Po vyčištění nakonzervovat olejem, silikonový olej ulpívá na povrchu dost bytelně.
Důvod, proč to tak zkorodovalo, je ten, že i nářadí bez povrchové ochrany bývá z výroby nějakým i když ne trvalým způsobem ošetřen.
Nějakým fosfátováním, nebo jiným pasivováním. Někdy třeba se ohřátý kov na dost vysokou teplotu ponoří do oleje, tím se současně i zakalí.
Odrezením se použitým přípravkem narušil mikroskopicky povrch materiálu, následně i přebroušením. Takový povrch snadněji koroduje, protože na vliv vzdušné vlhlosti a vstupu kyslíku má větší povrch. Tím, že je po přebroušení zcela čistý, tak se k němu kyslík dobře dostane.
Dokonce ohmatání rukama a vnesením kožního tuku z ruk, dojde k částečné konzervaci. To je důvod, proč často používané nářadí nerezatí.
Tedy nastříknutí silikonovým olejem (běžně v drogerii), je nejjednodušší řešení. Olej vsákne do mikroskopických prohlubní v povrchu a korozi zabrání. Při náznaku opětné koroze opakovat. Nic jednoduššího není, mockrát vyzkoušené.

klasika náčinie do dielne.

V tom prípade ti po odhrdzení prípravkom Odrezovač T (hore máš link, ešte existuje na trhu) odporučím zriedený (S6005) antikorózny náter od výrobcu alkyton.

Ten obsahuje okrem mastných zložiek, ktoré trvalo, nepriedyšne zalejú póry kovu ochrannou vrstvou + obsahuje ako bonus nejaké výťažky oleja z morských rýb a živočíchov:

https://www.majstrik.sk/alkyton-penetrator-zakladna-penetracna-farba-na-kov-0-25l

Stačí do zriedenej farby 1:2 (dva diely S6005) namočiť náčinie alebo štetcom votrieť farbu do povrchu. Vytvorí sa jemný film, ktorý sa po zaschnutí nepatle na ruky. Len sa musí základná farba zriediť. Takto ošetrenú, ale totálne prehrdzavenú, miestami durch deravú, kuchynskú kovovú lopatku (ešte z čias boľševika) určenú na smetie, som ponechal dve ročné obdobia pohodené vonku v zime lete. Hrdza sa úplne zastavila, pritom nebola lopatka najprv ošetrená žiadnym odhrdzovačom, farba sa aplikovala priamo do silnej hrdze. (mám teda túto základnú farbu otestovanú).

Len je síce základka drahá, ale so 100% účinkom. Ak sa zriedi v pomere 1:1 je velice vhodná na ošetrenie vnútrajška pozinkovaných strešných okapov a rýn kde stojí voda, hnije bordel z lístia a prachu, logicky spolu s vrchným, lesklým náterom zn. Alkyton.

Mám vyzkoušené , že silikon moc dlouho nevydrží . Za měsíc mě to začlo reznout . Rozumější je konkor (olej na zbraně) . Ten je vyloženě konzervační a nebo stačí obyčejný motorový olej . Dát trochu do hadru , at je mastný a v něm zabalit .
Na chalupě jsem třeba také litináky at nereznou natřel grafitkou s troškou oleje a vyleštit , aby to nečernalo .

Problém mohlo být to přebroušení. Hrubý (třeba osmirkovaný) povrch koroduje rychleji než hladký, broušením vznikne množství drobných, byť neviditelných drážek které zvětšují povrch předmětu a usnadňují start koroze, pak už probíhá autokatalytická reakce kdy korozní produkty dále napomáhají korozi. Kladivo i kleště (zvlášť značkové jako Knipex) se normálně vyrábějí kováním do zápustky, což jim dává jinou strukturu povrchu než jaká vznikne broušením, navíc se na povrchu udělá okujená vrstva, která také (někdy) proti korozi částečně chrání. Jinak platí pravidlo suché dílny - do 50 % vlhkosti nekoroduje nic, nad 50 % koroduje všechno železo. Samozřejmě v kontinentálních podmínkách, za přítomnosti chloridových iontů není šance se korozi ubránit, to pak koroduje i nerez. Zkuste to kladívko natřít (zakázané to není :-)), případně jednoduše chránit už výše zmíněným olejem nebo třeba jen včelím voskem (to jsem okoukal od restaurátorů a fakt to funguje).

Nikdy nepoužívat chemické odrezovače, to je ta chyba. Jinak nejlépe odrezuje lidský pot, čím více se při odrezení zapotíš tím víc a lépe odstraníš rez. Vše tedy očistit a stříknout konzervačním olejem (samozřejmě mimo pilníků).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru