Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Průřez nulového vodiče

Dobrý den, dokáže mne někdo odpovědět jak je možné, že nulový vodič může mít stejný průřez jako fázové vodiče? Fázové vodiče jsou 3 o průřezu např 4mm2 a nulový vodič je pouze jeden o tom samém průřezu. Jak je možné že nulový vodič snese proud ze všech 3 fazy? Když je jistič např 20A tak fázovými vodící může téct v každém max 20A ale nulovým vodičem může téct až 60A. Jak je to možné? Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. U třífázového rozvodu je napětí a tudíž i proud v jednotlivých fázích a tedy i v nulovém…
vitovec 20.03.2020 18:40
vitovec
No to je fajn, jenže co když si pak člověk začne budovat ostrovní fotovoltaiku s jednofazovym strida… nový
Jirka1987 29.11.2022 08:44
Jirka1987
Pokud máte vrchní patro na 3f a chcete na léto přepínat na Back Up, musíte si koupit 3f měnič ! Jina… poslední
))HOL(( 19.04.2023 15:25
))HOL((
Ako pisu kolegovia, jedna sa o vektorovy sucet. Pri harmonickom prude vo fazach, bude maximalny prud…
Matfej 26.03.2020 07:56
Matfej
je to presne jak rikate.....proto je tolik druhu proudovych chranicu nový
zdenac 05.09.2021 20:18
zdenac
Tak na tenhle komentář tady všichni 1,5 roku čekali. nový
host 05.09.2021 21:42
host
Pokud si to matematicky rozeberete a neuvažujete nic jiného než základní harmonickou, nikdy do nulov… nový
ml1 01.12.2022 12:30
ml1

Dobrý den. U třífázového rozvodu je napětí a tudíž i proud v jednotlivých fázích a tedy i v nulovém vodiči t.zv. fázově posunut / o 120°/. Ve výsledku se ve společném vodiči tyto proudy úplně nebo částečně vyruší. Teče-li ve vašem příkladě v každé fázi proud 20 A, v nulovém vodiči v tom případě 0 A /nula Amp./ Při nerovnoměrném zatížení fází se vždy proud nul. vodiče vyrovnává, při jističi 20 A nikdy němůže téct v nulovém vodiči více než 20 A. Této skutečnosti se např.využívá tím, že v silných kabelech rozvodné sítě má nulový vodič menší průřez proti fázovým vodičům.
Teorie např. zde : https://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2004-12-30.8131490438 , i jinde, nebo v učebnicích fyziky středních škol.

No to je fajn, jenže co když si pak člověk začne budovat ostrovní fotovoltaiku s jednofazovym stridacem/menicem rekneme na 5-8kW, aby mel cely dum na leto pres FVE? A ma napriklad podruzny rozvadec pro vrchni patro RD. Tento podruzny rozvadec je spojen s domovnim rozvadecem kabelem 5Jx4, tak jak to normalne byva. FVE zapojena na domovni rozvadec bude mit horni patro na tomto jedinem nulaku, bude to stacit?

Pokud máte vrchní patro na 3f a chcete na léto přepínat na Back Up, musíte si koupit 3f měnič !
Jinak hrozí sloučením fází v režimu záloha přetížení nulového vodiče, systém nepůjde smysluplně přepínat z Gridu na Back Up a nikdo vám na takové řešení nevystaví revizní zprávu .. 🙄

Ako pisu kolegovia, jedna sa o vektorovy sucet.
Pri harmonickom prude vo fazach, bude maximalny prud vodicom N rovny, alebo nizsi ako maximalny prud ktorejkolvek z fazi. Teda ak mam 3f istene po 16A, nikdy prud N nebude viac ako 16A.
Po tade to na bezne situacie bohate staci.

ALE, je v tom malicky hacik, ako to uz v zivote byva.
Uvedene uvahy platia pre harmonicky, sinusovy priebeh. V sucasnosti ale maju castorkat spotrebice na vstupoch usmernovace, ktore sposobuju deformacie prudu. Prud uz nie je sinusovy. Akykolvek neharmonicky priebeh je mozne Fourierovou transformaciou previest na sucet nekonecnej rady sinusovych priebehov. A tu zacina ten problem. Da sa matematicky ukazat, ze 3. násobky zakladnej harmonickej sa budu skladat klasickým suctom. Teda, ak budu v 2 fazach, v kazdej napojene napriklad nejake usmernovace bez aktivnych filtrov (proste budu mat priebeh prudov velmi zdeformovany s vyznamnou zlozkov 3, 9 12 ... harmonickej), potom je mozne, ze vodicom N potecie prud vacsi, ako maximalny v jednotlivej faze. Tento jav sa obcas vyskytuje v priemyselnych rozvodoch, v budovach, kde sa naprikald vymenia vsetky osvetlenia za LED a naviec kde je kopec 1f kancelarskych zariadeni (spinane zdroje).
Kedysi sa na rozvody pouzivali vodice, napriklad 3x240+120 . Dnes sa uz z vyssie uvedenych dovodou (ale nie len koli tomu) od toho upusta a pouzivaju sa vodice 4x240. V pripadoch, kde ale ostali vodice s poddimenzovanym PEN je teoreticky mozne, ze nemusia vyhoviet, ak sa naprikald hromadne vymenia osvetlenia za LED, pouziju nekvalitne frekvencne menice a podobne.
Ale to len tak na spestrenie :)

Pokud si to matematicky rozeberete a neuvažujete nic jiného než základní harmonickou, nikdy do nulového vodiče nedostanete víc než do fázového. Nulový vodič je po většinu času naddimenzovaný, protože největší proud v něm je, když je zatížená jen jedna fáze. Teda matematicky se dá ještě vymyslet takový odběr, který by při dvoufázovém zatížení dostal do nuláku součet proudů (to kdyby ty proudy byly zrovna ve fázi, tedy ve skutečnosti právě o 120° posunuté), asi tak, že v jedné fázi by byla indukční a ve druhé kapacitní (např. 60°dopředu a 60 dozadu, v součtu 120). A pokud nějak dostanete i do třetí fáze stejný proud (t. fázově stený s těma dvěma), tak se opravdu dostanete na trojnásobek. Ale to už s pasivní zátěží nedosáhnete. Prostě není způsob, jak odebírat netočivou složku základní harmonické.

Jiná je situace u harmonických, nepříjemné jsou hlavně násobky tří, které tvoří netočivou soustavu, takže se v nuláku sčítají. Říkali jsme si ve škole příhodu o první budově v Českoslovesnku komplet osvětlené zářivkami (už nevím, která to byla), kde měli problém, že jim hořeli nulové vodiče. Tehdy se přišlo na to, že to je od třetí harmonické, která se generuje v tlumivkách, v té době to bylo neznámé. Podobné efekty mají spínané zdroje, což je dneska u veškeré elektroniky navzdory různým požadavkům na PFC prostě generují třetí i šestou a devátou (a samozřejmě všechny ostatní), ale asi jsou normy dimenzované tak, že pokud se to vejde do normy (je předepsané nějaké procento) tak to nevytvoří velký proud a na druhou stranu zase dimenzování vedení musí počítat s tím, že jsou připojená zařízení vyhovující normám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru