Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Průřez nulového vodiče

Ako pisu kolegovia, jedna sa o vektorovy sucet.
Pri harmonickom prude vo fazach, bude maximalny prud vodicom N rovny, alebo nizsi ako maximalny prud ktorejkolvek z fazi. Teda ak mam 3f istene po 16A, nikdy prud N nebude viac ako 16A.
Po tade to na bezne situacie bohate staci.

ALE, je v tom malicky hacik, ako to uz v zivote byva.
Uvedene uvahy platia pre harmonicky, sinusovy priebeh. V sucasnosti ale maju castorkat spotrebice na vstupoch usmernovace, ktore sposobuju deformacie prudu. Prud uz nie je sinusovy. Akykolvek neharmonicky priebeh je mozne Fourierovou transformaciou previest na sucet nekonecnej rady sinusovych priebehov. A tu zacina ten problem. Da sa matematicky ukazat, ze 3. násobky zakladnej harmonickej sa budu skladat klasickým suctom. Teda, ak budu v 2 fazach, v kazdej napojene napriklad nejake usmernovace bez aktivnych filtrov (proste budu mat priebeh prudov velmi zdeformovany s vyznamnou zlozkov 3, 9 12 ... harmonickej), potom je mozne, ze vodicom N potecie prud vacsi, ako maximalny v jednotlivej faze. Tento jav sa obcas vyskytuje v priemyselnych rozvodoch, v budovach, kde sa naprikald vymenia vsetky osvetlenia za LED a naviec kde je kopec 1f kancelarskych zariadeni (spinane zdroje).
Kedysi sa na rozvody pouzivali vodice, napriklad 3x240+120 . Dnes sa uz z vyssie uvedenych dovodou (ale nie len koli tomu) od toho upusta a pouzivaju sa vodice 4x240. V pripadoch, kde ale ostali vodice s poddimenzovanym PEN je teoreticky mozne, ze nemusia vyhoviet, ak sa naprikald hromadne vymenia osvetlenia za LED, pouziju nekvalitne frekvencne menice a podobne.
Ale to len tak na spestrenie :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny